Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τα AHA και πώς βοηθούν;

Γεια σας, αγαπημένες μου φίλες και φίλοι. Εύχομαι να είστε καλά. Αλήθεια, σκέφτομαι, είναι λίγο ζόρικος αυτός ο μήνας ή εγώ τον βλέπω κάπως; 

Όπως και να είμαστε, όμως, ας μην ξεχνάμε πως όλα περνάνε και όλα τα ξεπερνάμε. Λίγη αισιοδοξία και πίστη χρειάζεται και τα δύσκολα θα φύγουν. Μη σταματάτε να χαμογελάτε και να προσέχετε τον εαυτό σας όσο μπορείτε. 

Σήμερα σκέφτηκα να πούμε κάποια πράγματα για τα AHA, τι είναι αυτά και ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες για το πρόσωπό μας.

Κατ’ αρχάς να σας πω πως πρόκειται για τη συντομογραφία της λέξης άλφα υδροξυοξέα (Alpha Hydroxy Acids), τα οποία είναι υδατοδιαλυτές ουσίες φυσικής προέλευσης με πλούσια αναζωογονητική δράση. Τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά είναι το γαλακτικό οξύ (από το γάλα), το γλυκολικό οξύ (από τα εσπεριδοειδή), το μανδελικό οξύ (από τα αμύγδαλα) και το μηλικό οξύ (από τα μήλα).

Οι ευεργετικές ιδιότητές τους 

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, με το πέρασμα του χρόνου οι ρυθμοί της φυσικής ανανέωσης των κυττάρων φθίνουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας κάνοντάς τη να δείχνει πιο θαμπή και τραχιά. Η αλήθεια είναι ότι τα AHA είναι διάσημα για τις απολεπιστικές τους ιδιότητες. Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα κι έτσι την κάνουν να φαίνεται λεία και λαμπερή. Δεν σας κρύβω, μάλιστα, ότι θεωρώ πως τα AHA εξασφαλίζουν μια πιο ήπια και ασφαλή απολέπιση για το δέρμα μας, ακόμα και από τα scrubs (πίλινγκ) που περιέχουν κόκκους γι’ αυτόν το σκοπό.

Τι άλλο μας προσφέρουν:

  • Βοηθούν την ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα να αναζωογονηθεί.
  • Ενισχύουν τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες.
  • Ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
  • Βοηθούν στη λείανση των λεπτών γραμμών.
  • Δρουν επίσης κατά των κηλίδων γιατί συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης.
  • Διατηρούν τους πόρους του δέρματος καθαρούς, αποτρέποντας την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

Πώς χρησιμοποιούνται

Για εμένα είναι πολύτιμα συστατικά, που δεν πρέπει να λείπουν από καμία ρουτίνα περιποίησης.

Εδώ ωστόσο θα σας πω «παν μέτρον άριστον», δηλαδή, καλό είναι να τα εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας, αλλά να μην υπερβάλλουμε στη χρήση τους. Γιατί ναι μεν η επιδερμίδα μας έχει ανάγκη από απολέπιση, αλλά η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει τον υδρολιπιδικό φραγμό της, που είναι απαραίτητος για την προστασία του δέρματος.

Τι προϊόντα AHA να επιλέξουμε; 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προϊόντων ΑΗΑ, όπως λοσιόν, ορός, κρέμα. Να γνωρίζετε ότι η λοσιόν είναι η πιο λεπτόρρευστη από τους άλλους τύπους, εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία έχουμε τον ορό, ο οποίος είναι πιο παχύρρευστος, και τέλος υπάρχει η κρέμα, που παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας και έχει βραδεία αποδέσμευση. Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε ορό ή λοσιόν, ενώ αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε μια κρέμα.

Ό,τι και να επιλέξετε, να θυμάστε πάντα πως η χρήση προϊόντων με AHA προκαλεί φωτοευαισθησία.

SOS: Απαιτείται, λοιπόν, καθημερινή αντηλιακή προστασία τουλάχιστον με SPF 30.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί αισθητικοί και δερματολόγοι συστήνουν γενικότερα τα AHA να εφαρμόζονται μόνο το βράδυ. 

Συμβουλευτείτε τον ειδικό, ο οποίος θα σας προτείνει κάποιο συνδυασμό ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σας και συνδυάστε τα AHA με τη βιταμίνη Α (πάντα εναλλάξ και ποτέ μαζί) και, πιστέψτε με, θα έχετε τον πιο ιδανικό συνδυασμό αντιγήρανσης.

Θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και τα χημικά πίλινγκ, που εφαρμόζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένους δερματολόγους ή αισθητικούς. Έπειτα από μια διάγνωση φτιάχνονται πρωτόκολλα βασισμένα στις ανάγκες σας και, βέβαια, μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες θεραπείες ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Συμπέρασμα: Τα ΑΗΑ και η χρήση τους στην περιποίηση του δέρματος θα πρέπει να ακολουθούν μια φάση του δερματικού κύκλου η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο και από ηλικία σε ηλικία λόγω των ορμονικών καταστάσεων, του εμμηνορυσιακού κύκλου, του πάχους του δέρματος.

Εάν όμως τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα επιτύχετε σίγουρα μια πιο νεανική και λαμπερή όψη.

 

Είμαι εδώ για να λύσω κάθε απορία σας. woman@ontime-news.gr 

 

Εύχομαι ένα όμορφο και χαλαρό Σαββατοκύριακο!

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!