Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μια λίμνη από την εποχή του Χαλκού

Πλούσια σε ιστορία, ευρήματα αλλά και μέγεθος η Βεγορίτιδα

Η λίμνη Βεγορίτιδα, η τρίτη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας, βρίσκεται στη Μακεδονία και ανήκει στην Πέλλα και τη Φλώρινα. Η λίμνη απέχει 30 χλμ. από το ειδυλλιακό ορεινό χωριό Νυμφαίο και λιγότερο από δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η Βεγορίτιδα δημιουργήθηκε κατά τύχη, όταν ένα κορίτσι σφράγισε κατά λάθος το στόμιο ενός πηγαδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει το χωριό, αλλά και ο κοντινός κάμπος σχηματίζοντας μια μεγάλη λίμνη. Οι ανασκαφές στην περιοχή αποδεικνύουν πράγματι την ύπαρξη οικισμών, στις όχθες της Βεγορίτιδας, πριν από χιλιάδες χρόνια. Αν και τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στο σημείο δεν είναι πολλά, παραμένουν σημαντικά και αρκούν για να επιβεβαιώσουν ότι η λίμνη βρίσκεται εκεί από την πρώιμη αρχαιότητα, πιθανότατα από την Εποχή του Χαλκού.

Ιδανική για ψάρεμα η λίμνη Βεγορίτιδα

Οι έρευνες έχουν φέρει στο φως πλήθος οστέινων, λίθινων και χάλκινων ευρημάτων, ανάμεσά τους, πολλά κοσμήματα. Κατά την Εποχή του Σιδήρου υπολογίζεται ότι στις όχθες της λίμνης αναπτύχθηκε ξανά έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα, έχει εντοπιστεί μια αρχαία νεκρόπολη, ενώ οι έρευνες έχουν καταλήξει πως κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού.

Στην περιοχή φωλιάζουν περισσότερα από 160 είδη άγριων πουλιών, ανάμεσά τους αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, χρυσογέρακα χρυσαετοί, θαλασσαετοί και γεράκια, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον σκηνικό κατάλληλο για παρατήρηση. Στις όχθες της Βεγορίτιδας, όμως, θα συναντήσετε και σπάνια δείγματα χλωρίδας και πανίδας σε ένα μοναδικό γεωλογικό τοπίο: τρεις κοντινές λίμνες, αυτή των Πετρών, της Ζάζαρης και της Χειμαρρίτιδας συνδέονται υδρολογικά μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα υπολείμματα της παλιάς, τεράστιας λίμνης Εορδαίας, η οποία είχε βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα. Στους καλαμιώνες ζουν και αναπαράγονται ερωδιοί, ενώ στα νερά τα λίμνης είναι πιθανό να συναντήσετε ακόμα και κύκνους. Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της πλούσιας κοινότητας πουλιών και υδάτινης ζωής είναι το γεγονός ότι τα νερά της λίμνης δεν παγώνουν ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αργυροπελεκάνοι βουτάνε στη λίμνη

Αν βρεθείτε στη Δυτική Μακεδονία για λίγες ημέρες και θέλετε να εξερευνήσετε τα μέρη γύρω από τη Βεγορίτιδα μπορείτε να επιλέξετε δύο από τα πιο δημοφιλή χωριά της βόρειας Ελλάδας. Ο Άγιος Παντελεήμονας, μόλις 40 χλμ από την πόλη της Φλώρινας, μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την εξερεύνηση της περιοχής. Εδώ θα δοκιμάσετε μεζέδες σε ένα από τα γραφικά παραλιακά ταβερνάκια και θα γευτείτε το τοπικό κρασί, καθώς το χωριό φημίζεται για τις αμπελοκαλλιέργειές του. Από την άλλη, ο επίσης κοντινός Άγιος Αθανάσιος προσελκύει πολύ περισσότερους επισκέπτες, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα σε ολόκληρο τον νομό.

Μην παραλείψετε να κάνετε και μια βαρκάδα

Δραστηριότητες

Η Βεγορίτιδα είναι ιδανικός προορισμός για ποδηλασία και πεζοπορία και προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κοντινή απόσταση από τα χωριά που πλαισιώνουν τη λίμνη θα βρείτε και δύο από τα πιο διάσημα χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας. Τη Βίγλα, στα 50 χλμ μακριά, και το Καϊμακτσαλάν στα 35 χλμ.

Για όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν, υπάρχει διαμορφωμένος παραλιακός χώρος με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ παράλληλα οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ μπορούν να απολαύσουν  ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και kitesurfing, βαρκάδα μέσα σε μια πλάβα, τον χαρακτηριστικό, παλιό τύπο βάρκας χωρίς καρίνα που συναντάμε σε διαφορετικά σημεία της Μακεδονίας.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!