Αριστείδης Καμπανός: Δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα για την οπαδική βία – Να ενώσουμε τις φωνές μας
“Υπάρχουν κάποιοι θερμοκέφαλοι οι οποίοι συνεχίζουν”, δήλωσε ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του Άλκη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιού του.
“Δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα και οι νόμοι που παίρνει η πολιτεία, δεν φτάνουν οι αυστηρές ποινές”, τόνισε ο κ. Καμπανός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της θλιβερής πραγματικότητας.
“Πρέπει σε αυτόν τον αγώνα να συμμετέχουμε όλοι μαζί”, κάλεσε ο πατέρας του Άλκη, τονίζοντας ότι η ευθύνη βαραίνει όλους μας.
Συγκινημένος από τη συνάντησή του με τον μικρό Λέανδρο, ένα παιδί με αναπηρία που του έδωσε δύναμη και ελπίδα, ο κ. Καμπανός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα:
“Υπάρχουν παιδιά που πιθανόν να έχουν αναπηρία αλλά έχουν δύναμη ψυχής και δίνουν ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι “φτάνει, ως εδώ, δηλαδή φτάνει””.
“Θρηνούμε ήδη τρία θύματα μέσα σε δύο χρόνια και είναι βαρύς ο φόρος που έχει δώσει η κοινωνία μας στο κομμάτι αυτό”, τόνισε ο κ. Καμπανός, καλώντας για συλλογική αφύπνιση.
“Τα παιδιά αυτά δώσανε το μήνυμα και εμείς πρέπει να τα ακούσουμε”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας:
“Τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας και σε αυτά εδώ πρέπει να δώσουμε βάση, βάσεις σαν οικογένεια, σαν κοινωνία”.
Αριστείδης Καμπανός: Πρέπει σε αυτόν τον αγώνα να συμμετέχουμε όλοι μαζί
Ερωτηθείς για τα μέτρα που αφορούν στην οπαδική βία, παρατήρησε: «Δυστυχώς αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν είχαμε και τα άλλα δύο θύματα, δηλαδή συνολικά 3 και αρκετούς τραυματίες σε αρκετά επεισόδια που έγιναν. Υπάρχουν κάποιοι θερμοκέφαλοι οι οποίοι συνεχίζουν – δεν μπορούν να ακούσουν τα μηνύματα που δίνει όλη η κοινωνία. Δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα και οι νόμοι που παίρνει η πολιτεία, δεν φτάνουν οι αυστηρές ποινές. Πρέπει σε αυτόν τον αγώνα να συμμετέχουμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε “εντάξει, αγαπάμε τον Άρη, αγαπάμε τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, αλλά πιο πολύ αγαπάμε την οικογένειά μας, αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας”.
Αυτό είναι το μήνυμα, το κυριότερο μήνυμα που φτιάχτηκε. Είναι προς τιμήν της Πολιτείας και νομίζω πρέπει να εκτιμήσουμε αυτό που κάνανε οι πολιτικοί και να πούμε μπράβο στους πολιτικούς που ενώθηκαν. Δεν ξέρω αν είναι πρώτη φορά που ψηφίστηκαν ομόφωνα απ’ όλους το να γίνει η ημέρα φιλάθλου η 1η Φεβρουαρίου. Δεν το λέω από ιδιοτελή σκοπό, επειδή ήταν ο Άλκης. Μπορεί να ήταν στη θέση του Άλκη ο Μιχάλης, να ήταν ο Γιώργος, να ήταν στη θέση τη δικιά μου ένας άλλος πατέρας – έτυχε να είμαι εγώ. Μπράβο στους πολιτικούς που πέρα από τις “φανέλες” διαφορετικών κομμάτων που φοράνε, ενώθηκαν στον πόλεμο αυτόν, τον πόλεμο της οπαδικής βίας».
Αριστείδης Καμπανός: Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά
Μεταξύ άλλων ανέφερε, ακόμη:
“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και να αλλάξουμε από τη μία μέρα στην άλλη και ξαφνικά να γίνουμε μία “κοινωνία αγγέλων”. Υπάρχουν φυσικά πολλά προβλήματα να υπερβούμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλει ωρίμανση σε αυτή την κοινωνία. Σιγά – σιγά βλέπω ότι γίνονται θετικά βήματα και άλλωστε δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει να γίνουν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση και αυτό κυρίως είναι στο θέμα της πρόληψης. Στο θέμα του να δώσουμε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά μας, σωστές ηθικές βάσεις και να καταλάβουν ότι ο κυριότερος σκοπός της ζωής μας είναι οι σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Ότι όταν δίνουμε αγάπη παίρνουμε αγάπη, όταν δίνουμε μίσος παίρνουμε μίσος. Και αυτό το μήνυμα το λάβουν τα παιδιά και βγάλουμε μια καινούργια γενιά, θα φτιάξουμε και μια καλύτερη κοινωνία (…)
Ήδη μου έχουνε κάνει πρόσκληση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας και δέχτηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκληση αυτή, να μιλήσω στα παιδιά, να μιλήσω στους δασκάλους. Άλλωστε δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι ιδιαίτερο, απλώς είμαι ένας πονεμένος πατέρας – να υψώσω κι εγώ τη φωνή μου και να μεταδοθεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν σκοτώνει”.
“Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός”
Ερωτηθείς αν με το άνοιγμα των γηπέδων στις 12 Φεβρουαρίου, ο ίδιος θα πήγαινε να παρακολουθήσει έναν αγώνα από τις κερκίδες, επισήμανε:
“Φυσικά θα μπορούσα να παρακολουθήσω. Άλλωστε παρακολουθώ στιγμιότυπα και από την τηλεόραση. Μου αρέσει ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πολιτισμός. Σίγουρα μπορώ να πάω και σε ποδοσφαιρικό αγώνα και σε οποιονδήποτε αγώνα να συμμετάσχω και να δείξουμε μια διαφορετική εικόνα ως φίλαθλοι και όχι ως οπαδοί. Δεν μου αρέσει η λέξη οπαδός, γιατί οπαδός σημαίνει ακόλουθος. Αγαπάμε το ποδόσφαιρο και μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε άμα έχουμε σωστή συμπεριφορά”.
Με αφορμή την παρουσία του στην εκπομπή, κατά την τηλεοπτική σύνδεση, από το δωμάτιο του αδικοχαμένου γιου του, Άλκη, ανέφερε:
“Έχει γίνει ο χώρος μου, από τη στιγμή που έφυγε ο Άλκης. Καθημερινά ζω στον χώρο του. Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή του, χρησιμοποιώ τα πράγματά του. Ο Άλκης πλέον ζει και θα ζει όσο θα ζω κι εγώ μέσα”.