Νόστιμη και γρήγορη μηλόπιτα
Υλικά για εύκολη μηλόπιτα
100 γρ ζάχαρη
Λίγο αλάτι
70 γρ βούτυρο μαλακό
2 αβγά (κρόκοι και ασπράδια χωριστά)
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1 κ.τ.σ. μπράντι ή ρούμι
200 αλεύρι Για Ολες της Χρήσεις
1 κ.τ.σ. baking powder
½ κ.τ.γλ. μαγειρική σόδα
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 κιλό μήλα
Κανέλα και μαύρη ζάχαρη για πασπάλισμα
Στρογγυλή φόρμα ή πυρέξ διαμέτρου 22 εκ.
Συνταγή για εύκολη μηλόπιτα
Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω στη μέση, τα χαράζω χωρίς να τα χωρίσω, τα ραντίζω με χυμό λεμονιού και τα αφήνω στην άκρη.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάω τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα.
Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτω τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους έναν – ένα, χτυπώντας συνεχώς.
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, το baking και τη σόδα ενσωματώνοντάς το με μαρίζ και τέλος προσθέτω το γάλα και το μπράντι και ανακατεύω τόσο ώστε να έχω έναν απαλό χυλό.
Βουτυρώνω και αλευρώνω τη φόρμα (ή σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
Τινάζω να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.
Αδειάζω στη φόρμα τον χυλό, πασπαλίζω με κανέλα και καστανή ζάχαρη και τακτοποιώ τα μήλα.
Πασπαλίζω πάλι με κανέλα και ζάχαρη
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
Στον φούρνο μου, μετά από μισή ώρα χρειάζεται να χαμηλώσω τη φωτιά στους 170 βαθμούς και να αυξήσω τον χρόνο στα 45-50 λεπτά.
Προαιρετικά, όταν κρυώσει η μηλόπιτα, την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.