Καρκίνος του μαστού: Δέκα διάσημες Ελληνίδες που μίλησαν ανοιχτά για τη μάχη τους
Ο Οκτώβριος έχει οριστεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Η Η 25η Οκτωβρίου μάλιστα, είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες εκείνες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τον δικό τους αγώνα, προκειμένου να παρακινήσουν κι άλλες γυναίκες να ενημερωθούν και να κάνουν τις εξετάσεις τους.
Ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία τους με τον καρκίνο του μαστού είναι και κάποιες πολύ γνωστές Ελληνίδες.
- Γωγώ Μαστροκώστα
Η Γωγώ Μαστροκώστα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού λίγο καιρό αφότου έφερε στον κόσμο την κόρη της, Βικτώρια, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, στην εκπομπή “Μετά τα μεσάνυχτα” είχε μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας,
«Δυσκολεύομαι να το συζητάω όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά γιατί δεν είμαι άνθρωπος που μοιρολατρώ, σιχαίνομαι να με λυπούνται, αλλά νιώθω ότι η εκπομπή σου μου δίνει αυτό το βήμα να δώσω λίγο ακόμα δύναμη στις γυναίκες γιατί νιώθω εγώ δυνατή μετά από τόσα χρόνια. Θέλω να πω ότι ξεπερνιούνται ρε παιδί μου τα πράγματα».
- Χάρις Αλεξίου
Πριν από μερικά χρόνια, η Χάρις Αλεξίου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του προγράμματος στήριξης των ασθενών, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη με τον καρκίνο, «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος. Στις δηλώσεις που έκανε εκεί, η Χάρις Αλεξίου αποκάλυψε ότι βρέθηκε και η ίδια αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού και τόνισε την αξία της πρόσληψης, κάτι που έσωσε και την ίδια.
«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι, είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης, είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου. Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός, είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ» είχε πει η σπουδαία ερμηνεύτρια.
- Τένια Μακρή
Πριν από περίπου έναν μήνα, η ψυχολόγος Τένια Μακρή προχώρησε σε μία κατάθεση ψυχής στο περιοδικό Λοιπόν και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο και πώς κατάφερε να τον ξεπεράσει. «Ένιωσα ότι έχω ένα παράσημο, το οποίο βρίσκεται στο σημείο της καρδιάς μου και μου θυμίζει ότι επιβίωσα, ότι είμαι σε καλό δρόμο, ότι πρέπει να αγαπάω τον εαυτό μου και να τον φροντίζω. Δεν με απασχολεί το ότι δεν έχω στήθος και δεν έχω κάνει αποκατάσταση, για εμένα το στήθος μου υπάρχει. Οπότε δεν με απασχόλησε ειλικρινά καθόλου»
- Μάγια Τσόκλη
Η πολιτικός και δημοσιογράφος, τον Φεβρουάριο του 2012 παραιτήθηκε από τη θέση της Βουλευτού Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επιστολή της, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις της έδειξαν καρκίνο στο στήθος. Εκ τότε η ίδια έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για αυτό το θέμα θέλοντας να στείλει τα δικά της μηνύματα στις γυναίκες.
«Μία ευχή. Να καταργήσουμε τις λέξεις επάρατη νόσος και καρκινοπαθής» τόνισε σε κείμενό της η Μάγια Τσόκλη ενώ στο ίδιο κείμενο αναφέρει, «Επάρατος, αυτό που απευχόμαστε, διότι οδηγεί στην καταστροφή. Άντε να είσαι αισιόδοξος όταν στο συλλογικό νου ο καρκίνος συνδέεται με το τέλος. Άλλη άσχημη λέξη, το «καρκινοπαθής» πραγματικά είναι ένα στίγμα που θα σε ακολουθεί όλη σου τη ζωή. Εσείς οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, όσοι έχετε δημόσιο λόγο, παλέψτε ενάντια στα ταμπού. Στα αγγλικά, έχουμε τους όρους cancer patient και cancer survivor. Στα ελληνικά once a καρκινοπαθής, always α καρκινοπαθής! Εκτός κι αν διατηρούμε τον όρο γιατί διευκολύνει τη σύνταξη».
- Μαρία Χούκλη
Ακόμη μια γνωστή Ελληνίδα που έχει μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού είναι η Μαρία Χούκλη. Τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πανελλήνιο Forum «Διευρύνοντας τα σύνορα» της οργάνωσης «Γυναίκες στην Ογκολογία» η δημοσιογράφος είχε αναφέρει,
«Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα, να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι κοροϊδεύω τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις να φας να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα», είχε εξομολογηθεί η δημοσιογράφος, 17 χρόνια μετά τη διάγνωσή της.
- Μαρία Ιωαννίδου
Η Μαρία Ιωαννίδου έχει παραδεχτεί ότι είχε αμελήσει να κάνει συχνές εξετάσεις παρόλο που είχε κληρονομικότητα για καρκίνο του μαστού. Η ηθοποιός και χορεύτρια ανακάλυψε σε μαστογραφία ότι έχει καρκίνο του μαστού και ο γιατρός της την έβαλε εσπευσμένα στο χειρουργείο.
«Έκλαψα πολύ, μετά θύμωσα μ’ εμένα, μετά το είδα σαν κάρμα, μετά πέρασα στη διαδικασία του φόβου – όχι να μην πεθάνω, να μη σακατευτώ. Ένα σακατεμένο στήθος το έβλεπα σαν καμένη γη. Μπήκα και δεν ξέραμε ακριβώς τι θα μου συμβεί. Μπήκα με τα δύο μου στήθη και βγήκα με τα δύο μου στήθη. Πρέπει να ψηλαφίζουμε συνεχώς το στήθος μας και να κάνουμε τακτικά εξετάσεις, να μην το αμελούμε. Η πρόληψη σώζει ζωές», είχε δηλώσει η ίδια για την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού.
- Μάγδα Τσαγγάνη
Και η ηθοποιός Μάγδα Τσαγγάνη όμως είχε μιλήσει ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα και είχε μοιραστεί ανοιχτά τη δική της ιστορία.
«Είχα ένα μικρό εξόγκωμα στο στήθος και αμέσως πήγα στο γιατρό. Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα υγείας και ευτυχώς, όταν παρουσιάστηκε, το βρήκα εγκαίρως και πλέον είμαι καλά. Πιστεύω πως το έπαθα από το άγχος», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η ηθοποιός.
- Βάσια Τριφύλλη
«Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με το χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά. Κατάγομαι από καρκινογενή οικογένεια με τη γιαγιά μου να έχει πεθάνει από «κακό σπυρί» όπως το έλεγαν στην Κύθνο, και πρώτα τρίδυμα αδέλφια μου να πεθαίνουν ανά δυόμισι χρόνια. Τον καρκίνο δεν πρέπει να τον υποτιμάμε», είχε πει χαρακτηριστικά η Βάσια Τριφύλλη σε εκδήλωση του παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
- Καλλιόπη
Η γνωστή φωτογράφος Καλλιόπη Καρβούνη νόσησε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε ολική μαστεκτομή το 2013.
«Θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό, γιατί θέλω να αφυπνίσω όλες τις γυναίκες που θα μας διαβάσουν. Κορίτσια, η πρόληψη σώζει. Εξετάσεις κάθε χρόνο και μην αμελείτε τη μαστογραφία σας. Το πρόλαβα στην αρχή του το πρόβλημα. Μου διαγνώστηκαν στον αριστερό μαστό καρκινογόνα κύτταρα in situ. Έκαναν βιοψία και είναι κακοήθη. Αν δεν αφαιρεθεί το στήθος τώρα, αυτά θα εξελιχθούν σε όγκο. Γι’ αυτό και στο τέλος του μήνα θα γίνει μαστεκτομή και ανάπλαση του στήθους. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπήρξα ποτέ φοβιτσιάρα. Είναι μια δοκιμασία ακόμη, που θα περάσει κι αυτή. Δεν θα πεθάνω» είχε εξομολογηθεί στο περιοδικό People πριν το χειρουργείο της.
- Φώφη Γεννηματά
Στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» είχε μιλήσει για την περίοδο που νόσησε από καρκίνο του μαστού η, Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου του 2021.
«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για μένα που δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Σίγουρα όταν έχεις παιδιά είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις… βυθίζεσαι και είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει μαζί για την απώλεια, ειδικά όταν είναι τόσο βίαια, τόσο νωρίς», είχε εξομολογηθεί η Φώφη Γεννηματά που είχε χάσει τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού.
Ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης είχε αναφέρει, «Δεν ξέρω αν προετοιμάζεσαι αλλά πίστευα ότι κάποια στιγμή θα χτύπαγε και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, το βγάλαμε από τη ζωή μας, αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε συνέδριο και μιλούσα από το βήμα. Η πρόληψη με έσωσε. Η απόφαση να το μοιραστώ δημόσια είναι ότι ήθελα να μεταδώσω πολλά μηνύματα. Πρέπει να σπάσουμε το ταμπού και το στίγμα και το δεύτερο είναι ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σου».
Τον Αύγουστο του 2022 η ελληνική Πολιτεία ξεκίνησε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκτασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.