Πόλο: «Ασημένια» πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα – Ηττήθηκε από την Ουγγαρία στα πέναλτι στον τελικό της Φουκουόκα
Οι στόχοι, ένας τελικός σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, είχαν επιτευχθεί για την εθνική πόλο Ανδρών πριν το παιχνίδι του Σαββάτου, 29 Ιουλίου, στη Φουκουόκα. Ήταν η πλήρωση του πόθου το ουράνιο ζητούμενο για την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου. Δεν το κατάφερε, αφού ηττήθηκε 13-14 στα πέναλτι (κ.δ. 10-10, πέναλτι 3-4). Η Ελλάδα πήρε το ασημένιο, μετά τα τρία χάλκινα (2005, 2015, 2022) στη διοργάνωση.
Η εθνική πόλο Ανδρών μπήκε στο κολυμβητήριο της Φουκουόκα για να παίξει τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και όχι για να παραστεί σε αυτόν. Η ειδοποιός διαφορά στην ψυχοσύνθεση, ότι το χρυσό μετάλλιο και όχι η παρουσία στον τελικό είναι ο στόχος, ενέτεινε την αδημονία απέναντι στην Ουγγαρία, το όνομα της οποίας στα ορθογώνια με το γλυκό νερό είναι βαρύ σαν ιστορία.
Αυτό το απόγευμα του Σαββάτου στη μακρινή Ιαπωνία, η Εθνική έπαιξε στον τελικό σαν ομάδα που είχε φτάσει εκεί πρωτύτερα. Είχε, όντως, πριν δύο χρόνια με τη Σερβία και τότε είχε προσπαθήσει να γίνει ανταγωνιστική, αλλά στο ρόγχο του κύκνου από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μιας γενιάς παικτών που θα αποχωρούσαν ομαδόν και αριστινδήν της εθνικής ομάδας τους, ήταν μαζεμένη.
Η κατάσταση, τώρα, ήταν κατά πολύ διαφορετική, αν και όταν οι Μαγυάροι προηγήθηκαν 3-1 με το γκολ του Βάμος στα 2’52’’ από τη λήξη της πρώτης περιόδου, εκλάμψεις από ένα παθητικό παρελθόν επανήλθαν. Ωστόσο, οι Ούγγροι εκμεταλλεύτηκαν αποκλειστικά την αναμπουμπούλα, αυτά τα… νανοδευτερόλεπτα του διαστήματος που ο αμυνόμενος επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο ύστερα από μια αποτυχημένη επίθεση στον παίκτη παραπάνω. Ωστόσο, αυτό ήταν ανεμομάζωμα.
Η Εθνική συμμάζεψε το παιχνίδι ενώ δεν έβρισκε τρύπες στην ουγγρική άμυνα στο δικό της παίκτη παραπάνω. Βρήκε τον τρόπο να αποκτήσει τον έλεγχο κάνοντας τα βασικά: δεν άφησε τις κόντρες, περιόρισε τους Ούγγρους περιφερειακούς, ειδικά τους αριστερόχειρες Βάμος και Μάνχερτζ, κατέστησε για το μεγαλύτερο διάστημα ανήμπορο τον Ντένες Βάργκα και μετά τα τέσσερα γκολ παθητικό στο πρώτο οκτάλεπτο, δέχθηκε μόλις τρία στα υπόλοιπα 16 λεπτά.
Αυτό δεν μετατόπιζε τα επιθετικά προβλήματα και το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα δεν κατάφερε να βρει γκολ στον παίκτη παραπάνω, ότι τα περιφερειακά σουτ γίνονταν κατά κανόνα βεβιασμένα, αλλά σε έναν τελικό η τελειότητα είναι πολυτέλεια. Το ζητούμενο ήταν η Εθνική να βρίσκεται εκεί όταν θα κρινόταν το χρυσό μετάλλιο.
Για να γίνει αυτό, η «γαλανόλευκη» χρειαζόταν και τους in extremis ήρωές της. Ο Κώστας Γκιουβέτσης, με τα δύο γκολ που πέτυχε, ειδικά εκείνο στην εκπνοή της επίθεσης σε παραπάνω στην τέταρτη περίοδο, βρυχήθηκε. Ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς είναι ούτως ή άλλως σεσημασμένος για το ότι προ ουδενός ορρωδεί, ως εκ τούτου τα τέσσερα γκολ που πέτυχε δεν αποτελούν είδηση.
Η Εθνική έφτασε στο σημείο να πάρει το ματς, ακριβώς με ένα λεπτό να απομένει για τη λήξη του, αλλά ο Βόγκελ έκανε απίθανη επέμβαση στο τετ α τετ με τον Κωνσταντίνο Κάκαρη. Αλλά η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου δεν στάθηκε σε αυτό το λάθος. Ο Γιάννης Φουντούλης έκλεψε την μπάλα με 36’’ να απομένουν, ενώ η γαλανόλευκη κέρδισε την αποβολή. Το σουτ του Γενηδουνιά βρήκε στα μπλοκ, οι Ούγγροι βρήκαν δοκάρι στη δική τους επίθεση και ο τελικός πήγε στα πέναλτι.
Ο Θοδωρής Βλάχος χαιρέτισε τους παίκτες του πριν αρχίσει η διαδικασία, λέγοντάς τους, «είστε παλικάρια, μπράβο.
Στα πέναλτι έγινε ο κακός χαμός. Ο Ζερδεβάς απέκρουσε τα πέναλτι των Βάργκα και Γιάντσικ, ενώ το πέναλτι του Φέκετε, που θα χάριζε το τρόπαιο στους Ούγγρους, βρήκε το δοκάρι. Ο Βόγκελ έπιασε τέσσερα πέναλτι, των Φουντούλη, Γκιουβέτση, Αργυρόπουλου και Παπαναστασίου.
Τα οκτάλεπτα: 2-4, 2-1, 3-2, 3-3. Τα πέναλτι: 3-4
Ελλάδα (Θ. Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 5, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 3, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Γκίλλας, Τζωρτζάτος.
Πρώτο οκτάλεπτο
6’42’’ 1-0 Παπαναστασίου επίθεση με παίκτη παραπάνω
5’50’’ 1-1 Ζάλανκι από την περιφέρεια
3’41’’ 1-2 Ζάλανκι από τη θέση του φουνταριστού
2’52’’ 1-3 Βάμος από την περιφέρεια
2’27’’ 2-3 Παπαναστασίου επίθεση με παίκτη παραπάνω
1’41’’ 2-4 Φέκετε από την περιφέρεια
Δεύτερο οκτάλεπτο
4’52’’ 3-4 Γενηδουνιάς από την περιφέρεια
4’22’ 3-5 Μάνχερτζ επίθεση με παίκτη παραπάνω
3’55’’ 4-5 Σκουμπάκης από την περιφέρεια
Τρίτο οκτάλεπτο
6’53’’ 5-5 Γενηδουνιάς πέναλτι
5’42’’ 6-5 Γενηδουνιάς από την περιφέρεια
3’50’’ 6-6 Βάμος επίθεση με παίκτη παραπάνω
2’28’’ 7-6 Γκιουβέτσης από την περιφέρεια
0’6’’ 7-7 Μάνχερτζ από την περιφέρεια
Τέταρτο οκτάλεπτο
6’32’’ 7-8 Γιάντσικ επίθεση με παίκτη παραπάνω
5’02’’ 8-8 Φουντούλης επίθεση με παίκτη παραπάνω
4’34’’ 8-9 Μάνχερτζ από τη θέση του φουνταριστού
3’52’’ 9-9 Γκιουβέτσης επίθεση με παίκτη παραπάνω
3’21’’ 9-10 Ζάλανκι επίθεση με παίκτη παραπάνω
2’56’’ 10-10 Γενηδουνιάς από την περιφέρεια
Τα πέναλτι
10-10 Βάργκα αποκρούει ο Ζερδεβάς
10-10 Φουντούλης αποκρούει ο Βόγκελ
10-11 Σκοράρει ο Βάμος
11-11 Σκοράρει ο Παπαναστασίου
11-12 Σκοράρει ο Ζάλανκι
11-12 Γκιουβέτσης αποκρούει ο Βόγκελ
11-12 Γιάντσικ αποκρούει ο Ζερδεβάς
11-12 Αργυρόπουλος αποκρούει ο Βόγκελ
11-12 Φέκετε δοκάρι
12-12 Σκοράρει ο Γενηδουνιάς
12-13 Σκοράρει ο Βάργκα
13-13 Σκοράρει ο Φουντούλης
13-14 Σκοράρει ο Βάμος
13-14 Παπαναστασίου αποκρούει ο Βόγκελ