Γυμναστική: Τι κάνουμε όταν δεν θέλουμε να κάνουμε;
Είναι αλήθεια ότι η ενέργεια και η διάθεσή μας μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα και ορισμένες φορές από ώρα σε ώρα. Για αυτόν τον λόγο, fitness κινήματα όπως η διαισθητική κίνηση ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κινούνται με τον τρόπο που τους φέρνει χαρά ή πληρότητα, να επιλέγουν την γυμναστική που θα κάνουν με βάση το πώς αισθάνονται μια δεδομένη στιγμή.
Στον αντίποδα, η πιο λειτουργική πλευρά της γυμναστικής περιλαμβάνει εβδομαδιαία ή μηνιαία πλάνα προπόνησης, που προκαθορίζουν εκ των προτέρων ποια θα είναι η φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου αλλά και ο τύπος κάθε προπόνησης με συγκεκριμένες ασκήσεις.
Αυτά τα σχήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα που προσπαθούν να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους, όπως η συνιστώμενη ποσότητα άσκησης, η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο ή για άτομα που αγαπούν την άσκηση και δεν αναζητούν μεγάλη ποικιλία.
Τι μπορούμε όμως, να κάνουμε όταν φτάσει εκείνη η ημέρα στο πρόγραμμα και τελικά δεν έχουμε την διάθεση να κάνουμε μια συγκεκριμένη προπόνηση;
Τι κάνουμε όταν δεν θέλουμε να κάνουμε γυμναστική;
Ίσως είστε κουρασμένοι και η σκέψη ενός γρήγορου sprint να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να δοκιμάσετε. Ίσως από την άλλη αισθάνεστε ότι είστε γεμάτοι ένταση και θέλετε να επιλέξετε ένα γρήγορο spinning session από το να σηκώσετε βάρη.
Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, το σώμα, το μυαλό και το πρόγραμμά σας θα μπορούσαν να είναι εκτός συγχρονισμού.
Δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για όλους και για κάθε περίπτωση. Πρέπει να σκεφτείτε τον στόχο σας και, στη συνέχεια, να αποφασίσετε εάν θα συνεχίσετε με την προπόνηση που έχετε προγραμματίσει ή εάν θα κάνετε μια προσαρμογή.
Αναρωτηθείτε τα ακόλουθα
Πριν αναβάλλετε την προπόνησή σας, αναρωτηθείτε «τι θα κερδίσω και τι θα χάσω από το να παραλείψω την προπόνηση;». Εάν γυμνάζεστε για παράδειγμα, για να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ, αλλά είστε ήδη κουρασμένοι από μια ασυνήθιστα δραστήρια μέρα, ίσως δεν χρειάζεστε μια συνεδρία γυμναστικής για να πετύχετε αυτόν τον στόχο.
Αλλά εάν σκοπεύετε να τρέξετε δέκα χιλιόμετρα στο τέλος του μήνα και αισθάνεστε «πεσμένοι» σε μια κρίσιμη ημέρα προπόνησης, τότε θα πρέπει απλώς να επιμείνετε στο πλάνο σας.
Η πραγματοποίηση αυτών των εκτιμήσεων κόστους – ευκαιρίας θα σας βοηθήσει επίσης να εναρμονιστείτε με αυτά που αισθάνεστε.
Τι να κάνετε σε πρακτικό επίπεδο
Εάν τα επίπεδα ενέργειάς σας δεν είναι αρκετά υψηλά για αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμά σας, σκεφτείτε τους στόχους σας.
Είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να μπορείτε να κάνετε την έντονη προπόνηση που έχετε προγραμματίσει σε μια διαφορετική μέρα; Εάν ναι, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με την συγκεκριμένη επιλογή. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν παραλείψετε ή επιλέξετε μια διαφορετική δραστηριότητα;
Μερικές φορές, το να ξεκινήσετε είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν ήσασταν δραστήριοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε η ενέργειά σας είναι πιο χαμηλή από την έλλειψη ροής αίματος.
Σε αυτήν την περίπτωση, δεσμευτείτε να κάνετε απλώς μια προθέρμανση και να δείτε πώς αισθάνεστε μετά, δίνοντας στον εαυτό σας την πλήρη άδεια να σταματήσει εάν εξακολουθείτε να μην έχετε την ενέργεια ή την διάθεση.
Εάν το θέμα είναι σωματική ή ψυχική κόπωση, θέλετε να καταλάβετε από πού προέρχεται το συναίσθημα. Τέλος, μπορεί απλώς να θέλετε να αλλάξετε τις προπονήσεις σας εάν αισθάνεστε ότι το να πιέζετε τον εαυτό σας δεν είναι αυτό που θέλετε ή χρειάζεστε.
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μερικές από τις πιο βαριές προπονήσεις άρσης βαρών με συνεδρίες Pilates, που γυμνάζουν το σώμα αλλά είναι χαμηλού αντίκτυπου.