Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσέιν έγινε το κουφάρι που πίνουν τσάι οι ψαράδες
Το 121 μέτρων Al-Mansur ήταν παλιά το σύμβολο του πλούτου και της δύναμης του Σαντάμ Χουσέιν. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, ήταν ένα από τα τρία γιοτ που είχε στην κατοχή του ο ιρακινός πολιτικός, μπορούσε να φιλοξενήσει έως 200 επισκέπτες και διέθετε ελικοδρόμιο.
Σήμερα το σκουριασμένο κουφάρι του Al-Mansur είναι αναποδογυρισμένο σε ένα ποτάμι του νότιου Ιράκ και αποτελεί ένα θλιβερό ενθύμιο της σιδηράς πυγμής της εξουσίας του, που έληξε με την υπό τις ΗΠΑ εισβολή πριν από δύο δεκαετίες.
Αποτελεί πλέον αξιοθέατο αλλά και προορισμό για ψαράδες οι οποίοι ανεβαίνουν στο κουφάρι του για να πιουν το τσάι τους. «Όταν ανήκε στον πρώην πρόεδρο, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό ανήκε στον Σαντάμ και τώρα είμαι εγώ αυτός που περπατά πάνω σε αυτό» δήλωσε ο ψαράς Χουσέιν Σαμπάχι, που συνηθίζει να κλείνει την ημέρα του στο ποτάμι με ένα φλιτζάνι τσάι που το απολαμβάνει καθισμένος στο κουφάρι του γιοτ.
Λεηλασία μετά την πτώση Χουσεΐν
Ο Σαντάμ έδωσε εντολή το γιοτ του, στο οποίο ποτέ δεν επιβιβάστηκε, να εγκαταλείψει το αγκυροβόλιό του στο Ουμ Κασρ για τη Βασόρα προκειμένου να μείνει ασφαλές, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής στις 20 Μαρτίου του 2003. Όμως το σκάφος αποτέλεσε στόχο των υπό την αμερικανική ηγεσία δυνάμεων και αργότερα ανετράπη στο κανάλι Σατ αλ-Αράμπ και άρχισε να διαλύεται.
Στην αναταραχή που ακολούθησε την πτώση του Σαντάμ, το γιοτ λεηλατήθηκε και τα πάντα πάνω σε αυτό, από τους πολυελαίους και τα έπιπλα έως και κομμάτια του μεταλλικού του σκελετού, αφαιρέθηκαν. Ένα άλλο από τα γιοτ του Σαντάμ μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στη Βασόρα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν το 2003 ότι ο Σαντάμ και η οικογένειά του ίσως είχαν συγκεντρώσει ως και 40 δισεκ. δολάρια σε παρανόμως αποκτηθέντα κεφάλαια αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters.
Αν και κάποιοι Ιρακινοί λένε ότι το κουφάρι θα πρέπει να συντηρηθεί, καμία από τις κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί διαδοχικά στην εξουσία δεν έχει δώσει κεφάλαια για την αποκατάστασή του. «Αυτό το γιοτ είναι σαν πολύτιμο πετράδι, σαν ένα σπάνιο αριστούργημα που κρατάς στο σπίτι σου. Μας προκαλεί θλίψη που έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ζάχι Μόουσα, πλοίαρχος που εργάζεται στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.