Μητσοτάκης: Πέρα από κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα των συναντήσεων στο Νταβός – Ισχυρή παρακαταθήκη για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Οι συναντήσεις που είχε το τελευταίο διήµερο στο Νταβός της Ελβετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνουν ισχυρή παρακαταθήκη για σηµαντικές ξένες επενδύσεις τη δεύτερη -εφόσον η Ν.∆. επανεκλεγεί στην κυβέρνηση- τετραετία.
Δύο είναι οι «σταθµοί» που περιµένουν οι διεθνείς επενδυτές για να προχωρήσουν σε πιο γενναίες κινήσεις και φιλόδοξα σχέδια στη χώρα µας, µετά τα διαδοχικά ρεκόρ άµεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022: Οι εθνικές εκλογές, ώστε να υπάρχει νέα κυβέρνηση µε ανοιχτό ορίζοντα τεσσάρων ετών, και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας.
Στην κυβέρνηση, µάλιστα, µπορεί να µην «ποντάρουν» ανοιχτά σε αυτό, αλλά διατηρούν την ελπίδα ότι αυτός ο µείζων στόχος µπορεί να επιτευχθεί ακόµα και στις 21 Απριλίου, οπότε αναµένεται να δηµοσιοποιηθεί η έκθεση της S&P Global Ratings (πρώην Standard & Poor’s), κάτι που βέβαια θα αποτελούσε µεγάλη -και σίγουρα πολύ θετική- έκπληξη.
Παρουσίασαν στοιχεία
Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο επικεφαλής του οικονοµικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίµου, Αλέξης Πατέλης, και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ παρουσίασαν συγκεκριµένα στοιχεία για την πρόοδο της ελληνικής οικονοµίας. Τον ρυθµό ανάπτυξης στη χώρα µας της τάξης του 5,6% για το 2022 και 8,4% το 2021 και την προσδοκία η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 2% το 2023 και ίσως να πάει ακόµα ψηλότερα.
Το ρεκόρ άµεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022, το γεγονός ότι στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα είχε την ταχύτερη µείωση σε σύγκριση µε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει, όπως υπογραµµίζουν.
Με τον Χίλντεµπραντ
Την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ µε τον Φίλιπ Χίλντεµπραντ, αντιπρόεδρο της BlackRock, του µεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσµο, µε χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τα 9 τρισεκατοµµύρια δολάρια.
Η Ελλάδα είναι «η οικονοµία µε τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Χίλντεµπραντ στην αρχή της συνάντησης, όπου συζητήθηκαν η ανθεκτικότητα και οι προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η έµφαση που δίνει τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα στην πράσινη και την ψηφιακή µετάβαση και οι παγκόσµιες προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πληθωριστικές πιέσεις
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης µε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών των Ηνωµένων Πολιτειών και επίτιµο πρόεδρο του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ, Λόρενς Σάµερς. Εγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις των παγκόσµιων πληθωριστικών πιέσεων, τις πολιτικές που µπορούν να αµβλύνουν τις συνέπειές τους και για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας στο περιβάλλον που διαµορφώνεται µετά την πανδηµία, µε δεδοµένες τις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ανάκαμψη
Αναφέρθηκε επίσης ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει ισχυρή ανάπτυξη, ανακάµπτοντας από την κρίση, ενώ παράλληλα χαράσσει έναν νέο δρόµο για τον ρόλο της αγοράς και του κράτους στην ανόρθωση µιας οικονοµίας µε παράλληλη στήριξη της κοινωνίας.
Σηµαντική ήταν η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός και µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ, µε τον οποίο συζήτησαν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν η Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας. Ο CEO της αµερικανικής πολυεθνικής (ο µεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ ηµιαγωγών στον κόσµο) συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για τις επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. «Κάνατε εξαιρετική δουλειά, σε δύσκολες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Ιαπωνία
Επόµενος σταθµός του πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι η Ιαπωνία, ενώ πιθανότατα το τελευταίο ταξίδι εκτός συνόρων πριν από τις εκλογές να είναι αυτό στις Βρυξέλλες, όπου στις 9-10 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Τόκιο, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ιάπωνα οµόλογό του, Φουµίο Κισίντα, που παράλληλα είναι προεδρεύων φέτος του G7, ενώ θα έχει συζητήσεις και µε εκπροσώπους της επιχειρηµατικής κοινότητας της χώρας.
Πρόσφατα, εξάλλου, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών και µέλη της διοίκησης του Keidanren (ο ιαπωνικός ΣΕΒ), στην πρώτη µεγάλη επιχειρηµατική αποστολή από την Ιαπωνία στην Αθήνα από το 2005, µε τους επιχειρηµατίες να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αρκετούς τοµείς. Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει πολυπληθής επιχειρηµατική αποστολή, καθώς και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αλέξης Πατέλης.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Ιανουαρίου 2023.