Εξέταση αίματος δίνει ελπίδες για ταχύτερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ χωρίς την ανάγκη δαπανηρής απεικόνισης του εγκεφάλου ή επώδυνης οσφυονωτιαίας παρακέντησης.
Εάν πάρει την απαραίτητη έγκριση, το τεστ θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχύτερη διάγνωση της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, αλλά η διάγνωση παραμένει δύσκολη – ιδίως κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την ανίχνευση διαφορετικών δεικτών: ανώμαλη συσσώρευση των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και tau, καθώς και νευροεκφυλισμός – η αργή και προοδευτική απώλεια νευρωνικών κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω υπαρχόντων τεστ. Ωστόσο, η παρακέντηση μπορεί να είναι επώδυνη και οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους ή πόνο στην πλάτη μετά τη διαδικασία, ενώ η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι δαπανηρή και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό.
Ο καθηγητής Thomas Karikari του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Πολλοί ασθενείς, ακόμη και στις ΗΠΑ, δεν έχουν πρόσβαση σε μαγνητικές τομογραφίες και τομογράφους ΡΕΤ. Η προσβασιμότητα αποτελεί μείζον ζήτημα».