Καμπανάκι κινδύνου: «Αναμένουμε περισσότερα από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως»
«Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία από περιστατικά γρίπης ενώ μεγαλύτερες διαστάσεις αναμένεται να πάρει η νόσος το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε μάλιστα ότι στην Ελλάδα, τα κρούσματα εβδομαδιαίως θα φτάσουν στα 300-350.000 και αυτό γιατί «είμαστε απροετοίμαστοι ανοσιολογικά».
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως είπε ο καθηγητής, ότι οι περισσότεροι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Στην ερώτηση πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από το κοροναϊό, ο καθηγητής πνευμονολογίας ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου.
Ούτε αντιπυρετικά δεν έχουν τα φαρμακεία
Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία, με τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, εξέφρασε σήμερα το μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.
«Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας. Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση», είπε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και πρόσθεσε: «Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως πρώτων υλών, με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις».
Ο κ. Παπαθανάσης ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε αυξημένες τιμές στα φάρμακα όταν περιοριστεί το ζήτημα των ελλείψεων. Το μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
«Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν».