Έξαλλοι οι Καταριανοί με την ΕΕ – Γιατί τους απαγορεύεται η είσοδος στην Ευρωβουλή;
Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ ή Qatargate, έχει δημιουργήσει στους παγκόσμιους πολιτικούς τριγμούς. Έτσι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενεργείτε έλεγχος.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την Πέμπτη για να ζητήσουν «την αναστολή των δικαιωμάτων πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους εκπροσώπους του Κατάρ» για όσο θα διαρκεί η έρευνα. Η Ντόχα προειδοποιεί για τον «αρνητικό αντίκτυπο» των μέτρων της ΕΕ σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate, απειλώντας ακόμα και για διατάραξη της παγκόσμιας προμήθειας φυσικού αερίου.
«Θα μετατραπεί το “Qatargate” σε διπλωματική κρίση;» διερωτάται η γαλλική Le Monde. Η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επίκεντρο το Κατάρ, οι εκπρόσωποι του οποίου θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την οποιαδήποτε πρόσβαση στην ευρωβουλή λόγω του σκανδάλου Qatargate , «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο» τόσο στις σχέσεις με το εμιράτο, όσο και στις παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου, ξεκαθάρισε την Κυριακή διπλωμάτης του Κατάρ.
Όπως αναφέρει το γαλλικό μέσο, η έναρξη έρευνας για την Εύα Καϊλή, η οποία είναι ύποπτη ότι χρηματίστηκε από το Κατάρ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του Κόλπου, έχει κλονίσει τον θεσμό. Την περασμένη Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ ενός κειμένου στο οποίο «ζητούν την αναστολή των διαπιστευτηρίων των εκπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση εναπόκειται στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Το Κατάρ κατηγορεί την ΕΕ για διάκριση σε βάρος του
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός με διακρίσεις στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή έλλειψη και ασφάλεια» προειδοποίησε διπλωμάτης του Κατάρ σε δήλωσή του την Κυριακή.
Η Ντόχα, η οποία «απορρίπτει σθεναρά» τις κατηγορίες εναντίον της, εκφράζει τη λύπη της «για τις κρίσεις που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από διαρροές», συνέχισε ο διπλωμάτης, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η κριτική στρέφεται «αποκλειστικά» κατά της χώρας του, ενώ εμπλέκονται και άλλοι. Το πλούσιο κράτος, παραγωγός φυσικού αερίου, κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από τη βελγική κυβέρνηση, την οποία χαρατκτήρισε «στενός εταίρο» και «σημαντικός προμηθευτή» υγροποιημένου φυσικού αερίου.