Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης: Όσοι έχουν μπλε μάτια στον πλανήτη Γη, είναι… μακρινά ξαδέλφια
Ανακάλυψη η οποία είναι δυνητικά συγκλονιστική έκανε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Το «History of Yesterday» ανέφερε πως οι, στην πλειονότητά τους, Δανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Χανς Γέμπεργκ από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής, ανακάλυψαν πως όσοι έχουν μπλε μάτια είναι απόγονοι του ίδιου ανθρώπου, που έζησε σε ένα διάστημα έξι χιλιάδων με 10 χιλιάδες χρόνια πριν.
Τα μπλε μάτια συνεπάγονται με μικρότερη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, ενώ για το χρώμα τους καθοριστικές είναι οι παραλλαγές των γονιδίων. Μάλιστα, εκείνα που «εμπλέκονται» στο… σχεδιασμό τους είναι οι αιτίες παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης της μελανίνης, της ενδεχομένως πιο γνωστής χρωστικής ουσίας.
Ο Γέμπεργκ ήταν σίγουρος στην τοποθέτησή του, ότι, δηλαδή, στην αρχή όλοι οι άνθρωποι είχαν καστανά μάτια. Φαίνεται ότι το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματα, που επηρεάστηκε από παραλλαγή, «γέννησε» ένα «διακόπτη» ο οποίος ήταν δυνατόν να προσδιορίσει επί τα χείρω την «ικανότητα παραγωγής καστανών ματιών.
Το εν λόγω γονίδιο είναι υπεύθυνο για την καφέ χρωστική, ενώ ένα που ονομάζεται HERC2 αφορά στην ποσότητα μελανίνης και ο συνδυασμός τους, ήτοι ο γενετικός κώδικας, να τα κάνει να φαίνονται μπλε.
Όταν, δε, επέλθει η απενεργοποίηση του OCA2, ο αλμπινισμός είναι το φυσικό επακόλουθο.
Στην έρευνα ακολουθήθηκε το εξής βήμα: εξετάστηκε το μιτοχονδριακό DNA ανθρώπων με μπλε μάτια από κάποιες χώρες στον πλανήτη, κάποιες εκ των οποίων, όπως η Ιορδανία και η Τουρκία, «αουτσάιντερ». Ο απλός απλότυπος, ήτοι οι κληρονομούμενες γονιδιωματικές παραλλαγές, που εμφανίστηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 97%, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι… ol blue eyes έχουν σύνδεση με τον ίδιο πρόγονο.
Είναι η κληρονομιά του ίδιου διακόπτη. Αυτή η έρευνα έφερε νέα ερωτήματα, υποέρευνες, με αποτέλεσμα να «σφραγιστεί» το συμπέρασμα ότι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι… ξάδελφος με τον Φρανκ Σινάτρα!