Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ενεργειακή κρίση: Μπόνους στα νοικοκυριά για μείωση της σπατάλης στο ρεύμα το επόμενο βήμα

Με ανταμοιβές και αντικίνητρα σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας ενεργοποιεί η κυβέρνηση την «επιχείρηση» νοικοκυρέματος του δημοσίου τομέα και καταπολέμησης της ενεργειακής σπατάλης που πέρσι κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα θα επεκταθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και όπως δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, θα συνοδευτούν με συστάσεις και συμβουλές για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αλλά και «σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι (14% ήταν τον Ιούνιο του 2022) ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ένας τρόπος για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας που δεν χρειαζόμαστε και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και τους χειμερινούς μήνες που η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 15% (σ.σ σήμερα είναι ένα εθελοντικό μέτρο)». Όπως επισήμανε, αυτό θα βοηθήσει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στην διατήρηση χαμηλών λογαριασμών.

Οι προτεραιότητες για την μείωση στο δημόσιο τομέα

Ο πρώτος και άμεσος στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση στο δημόσιο τομέα, ο οποίος μπαίνει υπό στενή παρακολούθηση ανά τρίμηνο, είναι η μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον επόμενο χρόνο, με στόχο να φτάσει το 30% έως το 2030. Όπως δήλωσε την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου ανά λογαριασμό, μέσω της οποίας θα γίνει η ταύτιση με πρόσωπα και υπευθύνους ανά οργανισμό ώστε να παρακολουθείτε τι επιτυγχάνεται σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους που σήμερα υπολογίζεται λόγω της τιμής του φυσικού αερίου (240 ευρώ/MWh) 12 με 14 φορές πάνω από ό,τι ίσχυε προ κρίσης που σε αναλογία βενζίνης αντιστοιχεί με 10 ευρώ/λίτρο.

Αυστηρές κυρώσεις για τους ανυπάκουους

Με βάση το «ποινολόγιο» των μέτρων που εξειδίκευσε ο αναπληρωτής υπουργός και που συμφωνήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση ενεργειακής εξοικονόμησης δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.

Επιπλέον, η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι ο οδοφωτισμός είναι ανταποδοτικό τέλος και επομένως αν οι ΟΤΑ πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν από μόνοι τους, ας το κάνουν. Διαφορετικά, όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύεται το ενεργειακό κόστους για το β΄ εξάμηνο του έτους καθώς ήδη έχουν δαπανηθεί 90 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες έχει εφαρμοστεί ένα σύστημα μπόνους για διοίκηση και υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Στα κριτήρια της επιβράβευσης θα προστεθεί και η μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος. Όπως ανακοινώθηκε, όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών.

Στο πλαίσιο της συστηματοποίησης των μέτρων θα δημιουργηθούν ομάδες με ενεργειακούς αναλυτές που θα υποβοηθήσουν τους υπεύθυνους φορέων και τους εργαζόμενους και με πιλοτικούς ελέγχους σε κτίρια και πρόσθετα μέτρα θα πιάσουν τους στόχους της ενεργειακής εξοικονόμησης. «Φέτος βιώνουμε μια διαφορετική κατάσταση λόγω της έντασης της ενεργειακής κρίσης και ζητάμε για αυτό την συμβολή των πολιτών» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που ζητούνται από το δημόσιο δεν είναι εξωπραγματικά και δεδομένων των περιστάσεων οφείλουν όλοι να πειθαρχήσουν. Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς όταν ξοδεύουμε ενέργεια καθώς πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης όταν κοστίζει τόσο ακριβά η ηλεκτρική ενέργεια.

Μέλημα ο διορισμός υπευθύνων ανά φορέα

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση με κύριο συστατικό τις ιλλιγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο και επισήμανε ότι την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, είπε με αποτέλεσμα να έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν. Στο πλαίσιο των μέτρων για την επίτευξη της ενεργειακής εξοικονόμησης ανέφερε μια σειρά από δράσεις που θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα. Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων. Στην συνέχεια, να συντηρήσουν τα κλιματιστικά και να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος. Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνεται η βελτιστοποίηση των συστημάτων και ο περιορισμός της λειτουργίας καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει από 30% έως 35 έως την κατανάλωση.

Την προσεχή Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι ξεκινά και η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Βορίδης: επιπτώσεις και στις προσλήψεις για τους ασυνεπείς

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι από τους 2.495 φορείς του δημοσίου, αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα είναι μόλις 221 τον τελευταίο 1,5 μήνα.

«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί στην εφαρμογή των μέτρων γιατί μιλάμε για κάτι απλό» δήλωσε, εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς (σχολικές επιτροπές, αναπτυξιακές επιχειρήσεις, ΦΟΔΣΑ, κ.α). «Είναι σημαντικό για ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε τον ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Βορίδης διαμήνυσε ότι οι κυρώσεις για τους ασυνεπείς δήμους θα συνδεθούν και με τις προσλήψεις και ανέφερε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα περάσει ο προγραμματισμός προσλήψεων. Όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί δεν θα ενταχθούν στον προγραμματισμό αυτό και επίσης στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν λάβει συμμορφωθεί.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!