Ερντογάν: Γιατί κράτησε το γεωτρύπανο κοντά στις τουρκικές ακτές-Πότε θα μπει στο στόχαστρο η κυπριακή ΑΟΖ
Σε εφαρμογή έχει βάλει τα σχέδια του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου η Τουρκία να καταστεί ένας παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος. Έτσι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν» βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο αλλά κκοντά στις τουρκικές ακτές.
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, αυτή την φορά στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι το γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο και να μην χρησιμοποιηθεί απλώς για προκλήσεις στην περιοχή. Εάν η Τουρκία καταφέρει να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου και να τα διεκδικήσει αυτό της δίνει μία νέα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει και των εκλογών στην χώρα του το 2023, καθώς βλέπει την άσχημη κατάσταση στην οικονομία να «ψαλιδίζει» σημαντικά τα ποσοστά αποδοχής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ωστόσο για την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε το γεωτρύπανο κοντά στις τουρκικές ακτές καθώς επιθυμεί η Άγκυρα να εμφανιστεί συναινετική έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον να «ξεπαγώσει» η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Έτσι σε αυτή την φάση εκτιμάται ότι δεν θα ήθελε να διαταράξει τις ισορροπίες με τον Λευκό Οίκο και γι’ αυτό δεν έχει κάνει ακόμη κάποια κίνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Από τον Οκτώβριο την κυπριακή ΑΟΖ
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους.
Η απόφαση να έχει ως πρώτο ταξίδι του, το Αμπντουλχαμίτ Χαν, την τουρκική θαλάσσια περιοχή, έχει προφανώς ανακουφίσει Αθήνα και Λευκωσία, που φοβόντουσαν κλιμάκωση της έντασης μέσα από νέες προκλήσεις. Αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή είναι η αρχή. Το γεωτρύπανο έχει σταλεί σε μια περιοχή, που υπολογίζεται ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο. Η κίνηση αυτή, να παραμείνει προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενδέχεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Άγκυρας, να παρουσιαστεί «συναινετική». Να παρουσιαστεί πως επιδεικνύει «αυτοσυγκράτηση». Κι όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τα ανοίγματα και τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αγορά των μαχητικών F-16.
Η προσοχή, λοιπόν, είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά που θα λήξει η NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1 -29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα- για γεώτρηση. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πως στην περιοχή αυτή μπορεί να εντοπιστούν κοιτάσματα. Εάν εντοπιστεί ενδεχομένως να παραμείνει περισσότερο καιρό.
Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια. Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές.