Μωβ Μέδουσες: Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες παραλίες-Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος (Χάρτης)
Εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας οι μωβ μέδουσες, που έχουν ένα πολύ επώδυνο τσίμπημα.
Το JellyReport, που δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση κάθε Κυριακή την πρόβλεψη για το που θα υπάρχουν μεγάλοι πληθυμσοί μωβ μεδουσών, δείχνει ότι αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες και Ιόνιο. Οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την συγκέντρωση των μωβ μεδουσών σε κάθε παραλία.
«Παρακαλούνται οι πολίτες όταν βλέπουν μέδουσες (άσχετα με το τι είδος) να κάνουν τον κόπο να αφιερώνουν 1-2 λεπτά για να ανεβάζουν τις καταγραφές των μεδουσών στο iNaturalis, ώστε με αυτό τον τρόπο να ενημερώνονται οι πολίτες για το πού έχει μέδουσες αλλά και εμείς να παρακολουθούμε το φαινόμενο των εξάρσεων αλλά και εμφανίσεων ώστε να βγαίνει αυτό το JellyReport- αναφέρουν οι συντάκτες του- αλλά και για να μπορούμε να συγκρίνουμε δεδομένα και με άλλες χρονιές. Διπλή σημασία έχει τώρα που βλέπουμε τις πρώτες καταγραφές νεαρών μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) μετά από καιρό, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο της έξαρσης και για το αν θα υπάρχει και του χρόνου», ανέφεραν οι συντάκτες του JellyReport.
Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος
- Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
- Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
- Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμα και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
- Ελέγχουμε αν υποχώρησε ο πόνος και αν είναι ανάγκη, ξαναβάζουμε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
- Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να μας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
- Δεν τυλίγουμε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, δεν χρησιμοποιούμε ξίδι, ούτε γλυκό νερό, ούτε οινόπνευμα, ούτε αμμωνία.