Τraumahelp: To No.1 κέντρο Ψυχικής Υγείας για την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος στην Ελλάδα
Το «ηλεκτρονικό τραύμα» είναι ένας σχετικά νέος τύπος τραύματος. Αναφέρεται στο τραύμα που βιώνει κάποιος μέσω του εκφοβισμού, της εμμονικής παρακολούθησης (stalking) ή της έκθεσης σε μη συναινετικό σεξουαλικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων emojis μέσω του Διαδικτύου. Ενώ ο καθένας μπορεί να βιώσει ηλεκτρονικό τραύμα, τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Τα περισσότερα παιδιά σήμερα από ιδιαίτερα μικρή ηλικία έχουν άμεση πρόσβαση σε συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονέων τους. Τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται, επομένως οι εμπειρίες τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τον κόσμο γύρω τους. Εάν ένα παιδί υποφέρει από ηλεκτρονικό τραύμα, μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα που σχετίζονται με το τραύμα, όπως μετατραυματικό στρες (PTSD), κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοκτονικοί ιδεασμοί. Ο αντίκτυπος του τραύματος που προκαλείται στον κυβερνοχώρο δεν είναι διαφορετικός από αυτόν του τραύματος που προκαλείται στην offline ζωή. Όλα τα είδη τραύματος έχουν μόνιμη, καταστροφική επίδραση στην υγεία και την ευημερία ενός ατόμου.
Η Κέλλυ Ιωάννου είναι Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας – Trauma Coach εκπαιδευμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πρωτοπορεί στην έρευνα σε αυτόν τον νέο αυτό τομέα του ηλεκτρονικού τραύματος. Σύμφωνα με την κα Ιωάννου, «ηλεκτρονικό τραύμα» είναι κάθε τραύμα που συμβαίνει μέσω της αλληλεπίδρασης με τον κυβερνοχώρο μέσω οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής συνδεδεμένης στο διαδίκτυο.
Στον φυσικό κόσμο, ο εγκέφαλος και το σώμα βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιονδήποτε επικείμενο κίνδυνο. Εάν βιώσουμε ένα σημάδι κινδύνου, το σώμα μας αναμένει μια απειλή και εισέρχεται στην απόκριση μάχης/φυγής ως μέσο προστασίας από αυτήν την απειλή. Στον διαδικτυακό κόσμο, δεν υπάρχει όλες τις φορές η δυνατότητα πρόβλεψης για αυτή την απειλή. Ως εκ τούτου, είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε δυνητικά τραυματικά γεγονότα. Επιπλέον, η επικράτηση της τεχνολογίας και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στα σπίτια σημαίνει ότι μπορεί να αισθανόμαστε ανασφαλείς ακόμα και μέσα στην άνεση των δικών μας σπιτιών.
Το Traumahelp είναι το μοναδικό κέντρο Ψυχικής Υγείας και ηλεκτρονικού τραύματος στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από την Κέλλυ Ιωάννου, Κλινική Εγκληματολόγο και Trauma Coach το έτος 2021, μεσούσης της πανδημίας Covid-19.
Κύριο μέλημα του Traumahelp είναι να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής και αποκατάστασης σε τραυματικές καταστάσεις που προκύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου. Κάποιες από αυτές είναι το ακραίο, βίαιο πορνογραφικό υλικό, οι απειλές, η παρενόχληση, η εμμονική παρακολούθηση, η αποπλάνηση και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευση που μπορεί να προκύψει από τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα.
Συν τοις άλλοις τα τελευταία έτη παρατηρείται και ο διαδικτυακός εθισμός τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όλα τα τραύματα χρειάζονται φροντίδα ακόμη και αυτά που δεν φαίνονται γιατί …«αν δεν θεραπεύσεις την πληγή εκείνη θα συνεχίζει να ματώνει σε ανθρώπους που δεν στην προκάλεσαν».