Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κετογονική δίαιτα: Γιατί αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπίστωσαν ότι η κετογονική δίαιτα, γνωστή ως keto, μπορεί να βοηθήσει τους μυς και τα βλαστοκύτταρα να επιβιώσουν από το στρες και να επιτρέψουν σε ένα άτομο να ζήσει περισσότερο.

 

Οι δίαιτες keto είναι εξαιρετικά φτωχές σε υδατάνθρακες, αλλά πολύ πλούσιες σε λιπαρά. Αυτό εκπαιδεύει το σώμα να γίνει αποτελεσματικό στην καύση λίπους μέσω της μετατροπής του σε ενέργεια. Οι δίαιτες αυτές έχουν γίνει διάσημες λόγω της απώλειας πολλών κιλών σε σύντομες χρονικές περιόδους.

 

 

 

Κάποιοι υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και άλλα προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η δίαιτα keto έχει επίδραση στα κύτταρα ενός ατόμου, ανάλογη με αυτή που έχει η νηστεία.

 

Δοκιμή σε ποντίκια έδειξε ότι όσα νήστευαν για 1-2,5 ημέρες είχαν πιο ανθεκτικά μυϊκά κύτταρα.

 

Ενώ χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθούν όταν υπέστησαν βλάβη, τα κύτταρα στα νηστικά ποντίκια ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να υποστούν βλάβη.

 

«Διαπιστώσαμε ότι η νηστεία προκαλεί ανθεκτικότητα στα μυϊκά βλαστοκύτταρα, με αποτέλεσμα να επιβιώνουν κατά τη διάρκεια της στέρησης και να είναι διαθέσιμα για να αποκαταστήσουν τους μύες όταν τα θρεπτικά συστατικά είναι ξανά διαθέσιμα», δήλωσε ο Δρ. Thomas Rando, καθηγητής νευρολογίας στο Stanford.

 

Η μακρά νηστεία δεν είναι εφικτή και μπορεί να δυσκολέψει πολύ ένα άτομο να την ακολουθήσει.

 

Η keto όμως, που είναι πιο ρεαλιστική, φάνηκε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη νηστεία σε κύτταρα ποντικιών στα οποία δοκιμάστηκε η κετόνη.

 

Τα κύτταρα στα οποία χορηγήθηκε κετόνη ήταν πιο ανθεκτικά και επιβίωσαν περισσότερο όταν στερούνταν θρεπτικών συστατικών και εκτέθηκαν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες ή ακτινοβολία.

 

Μπορούσαν επίσης να μεταφερθούν σε άλλα ζώα που έκαναν νηστεία ή κετογονική διατροφή.

 

«Συνήθως, τα περισσότερα βλαστοκύτταρα μυών που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, πεθαίνουν όταν μεταμοσχεύονται», είπε ο Rando.

«Αλλά αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε κατάσταση βαθιάς ανάπαυσης που τους επιτρέπει να αντέχουν πολλά είδη στρες».

 

Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα keto, εμφάνισαν αντίστοιχες επιδράσεις.

 

 

«Τα κύτταρα εξελίχθηκαν για να επιβιώνουν σε περιόδους αφθονίας και σε περιόδους στέρησης», είπε ο Rando.

 

«Έπρεπε να μπορούν να επιβιώσουν όταν το φαγητό δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο. Τα κετονικά σώματα προκύπτουν όταν το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια, αλλά ωθούν επίσης τα βλαστοκύτταρα σε μια κατάσταση ανάπαυσης που τα προστατεύει κατά τη διάρκεια της στέρησης. Σε αυτή την κατάσταση, προστατεύονται από το περιβαλλοντικό στρες, αλλά είναι επίσης λιγότερο ικανά να αναγεννήσουν τον κατεστραμμένο ιστό».

 

Τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα για τους υποστηρικτές της κετογονικής δίαιτας, η οποία υπόσχεται απώλεια βάρους χωρίς να στερείται κανείς τα λιπαρά ή να περιορίζει κατά πολύ τις θερμίδες.

 

Η συγκεκριμένη διατροφή όμως και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η σοβαρή κόπωση ως αποτέλεσμα της αλλαγής των πηγών ενέργειας, αλλά και η στέρηση πολλών θρεπτικών συστατικών, που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ιστούς και τα όργανα, οδηγώντας ακόμη και στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων.

 

Πηγή: onmed.gr

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!