Θησαυρός Τράγκα – Σε ράβδους χρυσού το κλειδί του μυστηρίου – Με γείτονες τους Κασόγκι και τους Gucci
Λίγοι μήνες έχουν περάσει από το θάνατο του Γιώργου Τράγκα και ήδη από το άνοιγμα της διαθήκης του και μετά έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα για την απόκτηση της αμύθητης περιουσίας του. Μετά το 50σέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ και τη δέσμευση της περιουσίας του, ο οικονομικός εισαγγελέας αποφάσισε τη δέσμευση της περιουσίας και της συζύγου του, Μαρίας Καρρά, αλλά και δύο ακόμη πρώην συνεργατών του.
Το μυστήριο μεγάλο και τα ερωτηματικά πολλά, με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος. Κι ένα από αυτά τα μυστήρια που απασχολεί τις Αρχές και που είναι πιθανό να οδηγήσει και στην άκρη του νήματος είναι οι 10 ράβδοι χρυσού που ανήκουν στον Γιώργο Τράγκα και βρίσκονται σε μία από τις θυρίδες του σε τράπεζα του εξωτερικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ράβδοι χρυσού είναι… ασυνόδευτες, δηλαδή, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να ταυτοποιούν τη νόμιμη απόκτησή τους, αλλά και τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι τη συγκεκριμένη θυρίδα.
Η νόμιμη κατοχή ράβδων χρυσού προβλέπει την ύπαρξη επίσημων εγγράφων που να πιστοποιούν τον κωδικό γνησιότητας, την προέλευση, το ιστορικό και εφόσον υπάρχει αγοραπωλησία τα ονοματεπώνυμα των κατόχων. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στις ράβδους του Γιώργου Τράγκα, κάτι που σημαίνει ότι τις προμηθεύτηκε μέσω άλλης οδού, η οποία επίσης συνηθίζεται και σε κάποιες χώρες δεν είναι παράνομη, όπως η Νότια Αμερική.
Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», οι ελληνικές Αρχές μεταξύ άλλων ερευνούν με μεγάλη προσοχή τη διαδρομή που μπορεί να ακολούθησαν οι ράβδοι χρυσού, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράστηκαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να κατέληξαν στο εξωτερικό. Οι έρευνες κινούνται ώστε να βρεθεί ο πρώην κάτοχος, αφού ο Γιώργος Τράγκας δεν είναι στη ζωή για να εξηγήσει την προέλευσή τους και να διαπιστωθεί εάν η αγοραπωλησία τους έγινε με νόμιμο τρόπο.
Η μέση τιμή μίας ράβδου χρυσού του ενός κιλού ανέρχεται στις 57.000 με 58.000 ευρώ με τους ειδικούς του «χρυσού» να αναφέρουν πως το σχήμα, αλλά και το μέγεθος διαμορφώνουν και τις τιμές. Οι Αρχές το επόμενο διάστημα θα ψάξουν και για χαρτιά που θα μπορούν να δικαιολογούν την κατοχή τους από το δημοσιογράφο, διαφορετικά την υπόθεση θα αναλάβει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Σε δηλώσεις του μάλιστα ο πρώην διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Θεόδωρος Φλωράτος ανέφερε ότι οι Αρχές ερευνούν την προέλευση του χρυσού. «Ο χρυσός δεν διακινείται σε φυσική κατάσταση, αλλά στα χαρτιά. Πού βρήκαν το χρυσό για να τον έχουν στα χέρια; Είναι σοβαρό θέμα. Ο χρυσός κυρίως κινείται από τη Νότια Αμερική, γιατί μόνο εκεί δεν καταγράφονται στα χαρτιά οι συναλλαγές. Κι εγώ γιατί το λέω αυτό, γιατί όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ένας που έχει χρυσό στα χέρια του τον έχει αδήλωτο. Ο δηλωμένος είναι στις τράπεζες».
Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας!
Με πόρισμα των Αρχών, το ενδεχόμενο ο δημοσιογράφος να θεωρούνταν φορολογικός κάτοικος Μονακό, κάτι που θα εμπόδιζε τους ελέγχους στην περιουσία του, απορρίπτεται! Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Τράγκας ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας που σημαίνει ότι φορολογούνταν στην Ελλάδα, συνεπώς η περιουσία τόσο στη χώρα όσο και εκτός τίθεται υπό την εξέταση των Αρχών. Αυτό υπήρξε ένα μεγάλο ερωτηματικό το προηγούμενο διάστημα, καθώς δεν ήταν βέβαιο εάν ο ίδιος αποτελούσε φορολογικό κάτοικο στο Μονακό. Έτσι, ερευνητές των Οικονομικών Αρχών αναμένεται να ταξιδέψουν ακόμη και σε Γαλλία και ΗΠΑ, προκειμένου να γίνει επιτόπια διαπίστωση των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντα.
Πολυτελή ακίνητα με γείτονες τον Σαουδάραβα κροίσο Κασόγκι και την οικογένεια Gucci
Ανάμεσα στα 17 ακίνητα αμύθητης αξίας στην περιουσία που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας βρίσκονται διαμερίσματα και βίλες στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα σε Ουάσινγκτον, Μπέβερλι Χιλς, Λας Βέγκας και Νέα Υόρκη που υπολογίζεται ότι αξίζουν από δεκάδες έως και εκατοντάδες εκατομμύρια. Κι όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς σε αυτές τις περιοχές και σε αυτές τις γειτονιές συναντάς και την παγκόσμια ελίτ. Στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, οι γείτονές του ήταν η οικογένεια Gucci, ο σχεδιαστής Ρόι Χάλστον, ο κροίσος Αντνάν Κασόγκι και η ηθοποιός του Χόλιγουντ, Αν Χάθαγουεϊ.
Στη Νέα Υόρκη είχε στην κατοχή του ένα λουξ διαμέρισμα 166 τετραγωνικών στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και τον ουρανοξύστη «Olympic Tower» που έχτισε το 1973 ο Αριστοτέλης Ωνάσης και το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς του real estate κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στον 28ο όροφο με θέα όλο το Μανχάταν που όλοι γνωρίζουν ότι… όσο πιο ψηλά τόσο πιο ακριβά κοστίζει το τετραγωνικό. Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «T-Live», ένα διαμέρισμα σαν του Τράγκα μπορεί να αγγίζει και τα 10 εκατ. δολάρια με τα πιο ακριβά να φτάνουν ακόμη και τα 45 εκατ. δολάρια στο ίδιο σημείο!
Ο Γιώργος Τράγκας είχε στην κατοχή του και ένα ακίνητο στο Λας Βέγκας, στους Δίδυμους Πύργους στη νότια πλευρά της πόλης, εκεί όπου παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τη σύζυγό του Μαρία Καρρά, έχοντας μάλιστα ως παπά τον… Ελβις Πρίσλεϊ όπου όλοι μαζί τραγουδούσαν «Viva Las Vegas»! Σύμφωνα με τους ειδικούς του real estate, το διαμέρισμα κοστίζει σήμερα πάνω από 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Διαμέρισμα διέθετε και σε συγκρότημα κατοικιών στο Μαϊάμι με θέα το Μαϊάμι Μπιτς, το οποίο σύμφωνα με τους εκτιμητές ακινήτων φτάνει μέχρι και τα 13 εκατομμύρια δολάρια.
Στην κατοχή του κι ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού, μια ανάσα από την Αψίδα του Θριάμβου, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, με αρχοντικά μάρμαρα, αρχιτεκτονική διακόσμηση και πανάκριβα έργα τέχνης. Πρόκειται για το πιο ακριβό σημείο του Παρισιού. Τα σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή δύσκολα θα πέσουν κάτω από τα 15.000 ευρώ το τετραγωνικό, ποσά που πληρώνουν οι εύποροι για να έχουν θέα τον Πύργο του Άιφελ. Ο Γιώργος Τράγκας, όπως έχουν πει οι συνεργάτες του, δεν έκρυβε την αγάπη του για τη Γαλλία και ειδικά για το σπίτι του στη Νίκαια όπου και πήγαινε τακτικά. Τα ακίνητα στη Γαλλία, το Παρίσι και τη Νίκαια και τα τρία ακίνητα στο Μονακό δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ, εκτιμούν μεσιτικοί κύκλοι.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ON TIME Σαββατοκύριακο στις 11/6