Μελέτη: Πώς να καταλαβαίνετε ότι κάποιος λέει ψέματα
Μία νέα μέθοδο προκειμένου να μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο συνομιλητής μας λέει ψέματα βρήκαν ερευνητές.
Σε νέα μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Portsmouth εξέτασαν λεπτομερώς το ζήτημα. Ζητούσαν από κάποιον ύποπτο να πει ψέματα, να κάνει μία πρόσθετη, δευτερεύουσα εργασία κατά την συζήτηση. Έτσι εκείνος που έλεγε ψέματα μπορούσε να εκτεθεί ευκολότερα.
Ο λόγος είναι απλός. Το άτομο χρειαζόταν μεγάλη γνωστική δύναμη και έπρεπε να συγκεντρωθεί σε μία δευτερεύουσα εργασία και στο ψέμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται.
Η δευτερεύουσα εργασία που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο πείραμα ήταν η ανάκληση ενός επταψήφιου αριθμού κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Η δευτερεύουσα εργασία αποδείχθηκε αποτελεσματική μόνο αν έλεγαν σε όσους ψεύδονταν ότι ήταν σημαντικό.
«Η έρευνά μας έχει δείξει ότι οι αλήθειες και τα ψέματα μπορεί να ακούγονται εξίσου εύλογα, αρκεί να δοθεί σε εκείνους που ψεύδονται η πολύτιμη ευκαιρία να σκεφτούν τι θα πουν. Όταν αυτή δεν υπάρχει ή γίνεται μικρότερη, τότε η αλήθεια ακούγεται πιο εύλογη συγκριτικά με το ψέμα. Τα ψέματα ακούγονται λιγότερο εύλογα από αλήθειες στο πείραμά μας, ιδιαίτερα όταν οι ερωτηθέντες έπρεπε επίσης να εκτελέσουν μια δευτερεύουσα εργασία και τους είπαν ότι αυτή η εργασία ήταν σημαντική» αναφέρουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι ψεύτικες ιστορίες ακούγονταν λιγότερο αληθοφανείς ενώ ήταν και λιγότερο σαφείς, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ήταν απασχολημένα και με μια δεύτερη δραστηριότητα.
Φαίνεται ότι μια δευτερεύουσα εργασία θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν το άτομο που υποπτεύεστε ότι λέει ψέματα δεν την παραμελήσει.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε λέγοντας του ότι είναι σημαντική όπως έγινε στο πείραμα των ερευνητών, είτε εισάγοντας μια δευτερεύουσα εργασία που δεν μπορεί να παραμεληθεί, όπως το πιάσιμο ενός αντικειμένου ή το κράτημα ενός αντικειμένου στον αέρα.