Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Τα ηχηρά μηνύματα, το παρασκήνιο και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας
Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Η ομιλία-ορόσημο του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο Κογκρέσο, η πρώτη Έλληνα ηγέτη, προκάλεσε χειροκροτήματα και συγκίνηση στα μέλη του ανωτάτου νομοθετικού οργάνου των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλη ιδεώδη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και τα συνέδεσε με τον αμερικανικό αγώνα της Ανεξαρτησίας. Μίλησε για τα συνταγματικά κράτη που επιθυμούν την ελευθερία και την ισονομία των πολιτών τους και έβαλε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα στην ίδια πλευρά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τοποθέτησε την Μόσχα στα αυταρχικά καθεστώτα. «Να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στο ίδιο κάδρο έβαλε εμμέσως πλην σαφώς και την Άγκυρα και ανέδειξε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο με τα παζάρια και τις απειλές. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Παρακαλώ σημειώστε επίσης το εξής: το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».
Η τελευταία πρόταση ήταν μία αναφορά στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία προσπαθεί να βάλει και πάλι σε τροχιά το πρόγραμμα, το οποίο «πάγωσε» από το Κογκρέσο όταν η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Το ζήτημα της αγοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και οι ενστάσεις της Άγκυρας για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να μονοπωλήσουν την σημερινή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν στην Νέα Υόρκη.
Η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού «αξιόλογη» και «επίκαιρη». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα κατάφερε να αναδείξει τον ρόλο της ως χώρα σταθερότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τα σχέδια της για να καταστεί παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος.