Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν επιστροφή έως 600 ευρώ-Αναλυτικά παραδείγματα

Το πακέτο των νέων μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια εξειδικεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητησοτάκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα οι παρεμβάσεις θα είναι οι εξής:

  • Ενίσχυση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο για τις υφιστάμενες κατηγορίες καταναλώσεων. Ωστόσο θα επιδοτηθούν για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.
  • Τον Ιούνιο θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Το μέτρο θα αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για τους λογαριασμούς της κύριας κατοικίας οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN. Το οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που θα λάβουν τις επιδοτήσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45.000 ευρώ. Επίσης το ποσό της επιδότησης δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.
  • Η επιδότηση στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστή. Το μέτρο θα έχει ως συνέπεια η τελική τιμή για τους πολίτες να φτάνει στα 15 λεπτά το λίτρο.
  • Από τον Ιούλιο και για ένα χρόνο ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύμα με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή της λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές

Συγκεκριμένα για τις επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου, θα συνεχιστούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Η επιδότηση για τον Μάιο για την ηλεκτρική ενέργεια θα αφορά τους οικιακούς καταναλωτές και όλες τις  κατοικίες, κύριες και μην κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Έτσι στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα. Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh. Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Παραδείγματα

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!