Βιταμίνη Κ: Ποιες παθήσεις προλαμβάνει η επαρκής πρόσληψη
Η βιταμίνη Κ διακρίνεται σε Κ1, η οποία βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και Κ2, η οποία παράγεται από βακτήρια.
Η Κ1 περνάει κατευθείαν από το συκώτι και βοηθά στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Προστατεύει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία από την ασβεστοποίηση και τα οστά να διατηρήσουν ασβέστιο. Η Κ2 βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο έντερο αλλά δεν απορροφάται. Υπάρχει στα φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά σε τυριά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή τους για την επαρκή πήξη του αίματος αλλά όχι αρκετή για να προστατευθούν από τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:
Οστεοπόρωση: Η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, αλλά οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες.
Προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.
H Κ2 μπορεί να μειώσει τοn κίνδυνο για non-Hodgkin λέμφωμα. Έρευνα της κλινικής Mayo έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη Κ2 συνδέεται με κατά 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τέτοιου τύπου, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι χαμηλότερη. Η Κ2 συμβάλλει στην αποτροπή φλεγμονωδών κυτταροκινών, οι οποίες σχετίζονται με αυτό το είδος λεμφώματος.