Αποκάλυψη: Μετανάστες λάμβαναν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η παραδοχή μεταναστών πως λάμβαναν ψευδείς βεβαιώσεις από ιδιώτες γιατρούς, με απώτερο στόχο να χαρακτηριστούν «ευάλωτοι» και να πάρουν άσυλο.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, γεγονός είχε καταγγελθεί και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή, οι δύο μετανάστες παραδέχθηκαν μπροστά στην κάμερα του Star πως έλαβαν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις που «αποδείκνυαν» πως είναι ευάλωτοι κι ως εκ τούτοι τα έγγραφά τους για παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων γίνονταν δεκτά χωρίς κανένα περαιτέρω έλεγχο από τις αρχές.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, οι βεβαιώσεις χορηγούνταν κυρίως στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ σε αυτές οι γιατροί βεβαίωναν πως οι μετανάστες παρουσίαζαν στρες και συμπτώματα αϋπνίας, κατάθλιψης και τάσεων αυτοκτονίας.
Το Star αναζήτησε και βρήκε μετανάστες που ήρθαν με αυτό το χαρτί στην ενδοχώρα. «Είπα στον γιατρό ότι αν πάω στο Αφγανιστάν θα με σκοτώσουν» δήλωσε ένας από τους μετανάστες που πήρε το έγγραφο.
Mε αυτό το έγγραφο, δηλώθηκαν χιλιάδες μετανάστες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ευάλωτες ομάδες και έφυγαν από τα νησιά με κατεύθυνση την ενδοχώρα.
Χρυσοχοΐδης: Ιδιώτες γιατροί «μπλόκαραν» επιστροφές μεταναστών
Το παραπάνω γεγονός κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι οι γιατροί αυτοί έδιναν έγγραφα στους μετανάστες, τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι έπασχαν από μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες αλλοδαποί να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Να σημειωθεί ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας και απαιτείται ρητά ειδική αιτιολογία στις ιατρικές βεβαιώσεις. Οι ευάλωτοι ρητώς τυγχάνουν ειδικών συνθηκών υποδοχής και δεν εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης στα σύνορα, εφόσον έχουν την κατάλληλη υποστήριξη.
Επίσης για τη χορήγηση ασύλου για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε αιτούντες άσυλο προβλέπεται χορήγηση Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) η οποία όμως πλέον συνδέεται με την ισχύ των δελτίων τους.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε εξάλλου ότι η προηγούμενη νομοθέτηση «οδήγησε σε ένα απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία και πάνω από τους μισούς, των οποίων εξετάστηκε η αίτηση, δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, δεν εντοπίζονται από τις αρχές, κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».
Παράλληλα, σημείωσε ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 156.529 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000 και έθεσε το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα οι υπόλοιποι 115.000.
Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ασύλου θα μεταφερθεί στο κτίριο του Κεράνη, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.