Τουρισμός υγείας, με ζευγάρια ακόμη και από την Κίνα!
Τι και αν ζουν στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη και πολυπληθέστερη χώρα; Και στην Κίνα του 1,3 δισ. πληθυσμού ζευγάρια φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και το να ζουν περιτριγυρισμένα από τα παιδιά άλλων δεν τους καλύπτει. Το αίτημά τους βρίσκει ευήκοα ώτα στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα, η οποία δεδομένης και της αλλαγής της νομοθεσίας για την τεκνοποιία, προτίθεται να αξιοποιήσει πιο συστηματικά τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
«Οταν ενημερώθηκα ότι είχαν έρθει Κινέζοι συνάδελφοι και ήθελαν να μας συναντήσουν, εξεπλάγην» λέει στην «Κ» ο δρ Κώστας Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Μπορεί ο ίδιος συχνά να «αναλαμβάνει» ζευγάρια από το εξωτερικό, μπορεί η Εταιρεία σε συνεργασία με τον ΙΣΑ (Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών) να προσπαθεί ώστε η χώρα μας να γίνει διεθνώς ένας ελκυστικός προορισμός για τουρισμό υγείας, η προσέγγιση, ωστόσο, με την κραταιά Κίνα δεν εντασσόταν ούτε στην πιο αισιόδοξη στρατηγική.
Η πρώτη συνάντηση
Η αντιπροσωπεία από το τμήμα κινεζικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Anhui (Peng Daiyin, Nie Jiusheng, Yang Jun, Zhou Yadong) έφθασε αρχικά στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτοντας, όμως, ανήσυχο και διερευνητικό πνεύμα, οι Κινέζοι γιατροί αποφάσισαν να διευρύνουν το φάσμα των συναντήσεών τους. «Προέρχονται από μια επαρχία με 77 εκατομμύρια κατοίκους, στο νοσοκομείο έχουν ετησίως δύο εκατομμύρια επισκέψεις» λέει ο δρ Πάντος που τους παρουσίασε από κοινού με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη, τους πολλά υποσχόμενους τομείς στον ιατρικό τουρισμό: πλαστική ιατρική, οφθαλμολογία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ιαματική ιατρική κ.ά.
Τα παραπάνω έδωσαν τροφή για σκέψη και πολλή συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα από το 1979 έως και το 2015 ίσχυε ο νόμος του ενός παιδιού, σύμφωνα με τον οποίο κάθε ζευγάρι είχε δικαίωμα να γεννήσει ένα παιδί. Η αλλαγή της νομοθεσίας τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2016 και ήδη από την πρώτη χρονιά γεννήθηκαν 18,5 εκατομμύρια μωρά σε κινεζικά νοσοκομεία, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 1,31 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Σχεδιασμού (NHFPC). Το 45% των νέων γεννήσεων αφορούσε, μάλιστα, δεύτερο παιδί στην ίδια οικογένεια. Το κράτος θέλει να θεσπίσει νέες υποστηρικτικές πολιτικές που να ενθαρρύνουν τη γέννηση δεύτερου παιδιού. Στο πλαίσιο, επομένως, του επιθυμητού baby boom, στρέφονται και προς την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. «Οι Κινέζοι συνάδελφοι εξέφρασαν μεγάλη διάθεση για συνεργασία» συνεχίζει ο δρ Πάντος, «επιθυμούν εξίσου να τους μεταδώσουμε την αποκτηθείσα τεχνογνωσία αλλά και να έρχονται εδώ ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Το σενάριο δεν φαίνεται, άλλωστε, ουτοπικό, αν αναλογιστούμε πόσα ζευγάρια Κινέζων επιλέγουν τα κυκλαδίτικα νησιά για ταξίδι του μέλιτος. Ορθολογικά και όχι ρομαντικά σκεπτόμενοι, «η ευελιξία του νόμου αλλά και το χαμηλό κόστος λειτουργούν και γι’ αυτούς ως πόλος έλξης».
Βελονισμός
Ωστόσο, η ελληνοκινεζική συμμαχία περιλαμβάνει πολλά κεφάλαια. Η αντιπροσωπεία των γιατρών φλερτάρει με την προοπτική εξαγωγής του βελονισμού, κεφαλαιώδους σημασίας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και αναγνωρισμένη μέθοδος ολιστικής προσέγγισης, στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο βελονισμός μπορεί επικουρικά να βοηθήσει στην αίσια έκβαση ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκτινάσσοντας τα ποσοστά επιτυχίας.
«Μας ενδιαφέρει να συνδυάσουμε τον βελονισμό με την υποβοηθούμενη ιατρική, όπως και άλλους τομείς της δυτικής ιατρικής» λέει στην «Κ» ο Gui Dapeng εκ μέρους του κινεζικού πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, «προτιθέμεθα να συζητήσουμε μια πιθανή συνεργασία στους τομείς του βελονισμού και της κινεζικής ιατρικής με φυτά, όπως ακόμα και να πραγματοποιήσουμε από κοινού έρευνα για τα συμβατικά φάρμακα» προσθέτει ο συντονιστής της αντιπροσωπείας.
«Τέλος, προσδοκούμε την ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Αθήνα, που θα εστιάζει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, με την υποστήριξη όλων των πλευρών».
Η ελληνική πλευρά έσφιξε τα χέρια με τον καθηγητή Peng Daiyin, πρόεδρο του πανεπιστημίου και της Ακαδημίας Κινεζικής Ιατρικής και τον δρα Yang Jun, γενικό γραμματέα της Ενωσης Ανώτερης Εκπαίδευσης Κινεζικής Φαρμακευτικής με την υπόσχεση της ίδρυσης ενός Κέντρου Τουρισμού Υγείας Κίνας στην Ελλάδα, όπως και την εγκαθίδρυση ενός ελληνικού παραρτήματος στην Κίνα. Λεπτομέρειες για τα εν λόγω φιλόδοξα σχέδια και των δύο πλευρών θα συζητηθούν εκτός απροόπτου τον Νοέμβριο στην Κίνα. «Σας περιμένουμε στο Hafei» κατέληξε ο κ. Dapeng.
Πηγή: Καθημερινή