Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό: Η ασπίδα για την καρδιά σας
Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό: Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το περπάτημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής
Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό: Η ασπίδα για την καρδιά σας. Ένα δυναμικό βάδισμα μπορεί να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Η μελέτη υποδεικνύει πως το γρήγορο περπάτημα μειώνει αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας, με την πιο συχνή και επικίνδυνη μορφή να είναι η κολπική μαρμαρυγή – ένας παράγοντας που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό: Η ασπίδα για την καρδιά σας
Οι ερευνητές, αναλύοντας δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα μέσα από τη βάση UK Biobank, διαπίστωσαν πως όσοι περπατούσαν με ταχύ ρυθμό (άνω των 6,4 χλμ/ώρα) διέτρεχαν έως και 46% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με εκείνους που κινούνταν αργά.
Τρεις ταχύτητες – τρεις κατηγορίες
Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν σε τρεις βασικές ομάδες βάσει της ταχύτητας βάδισής τους:
- Αργό περπάτημα: Κάτω από 4,8 χλμ/ώρα
- Μέτριο περπάτημα: Από 4,8 έως 6,4 χλμ/ώρα
- Γρήγορο περπάτημα: Πάνω από 6,4 χλμ/ώρα
Η πλειονότητα (53%) περπατούσε με μέτριο ρυθμό, το 41% με γρήγορο και μόνο το 6,5% κινούνταν αργά. Με μέση ηλικία τα 55 έτη, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες.
Τα συμπεράσματα της 13ετούς μελέτης
Κατά τη διάρκεια των 13 ετών παρακολούθησης, περίπου 9% των συμμετεχόντων εμφάνισαν κάποια μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Αναλυτικά:
- 23.526 εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή
- 5.678 παρουσίασαν βραδυκαρδία
- 2.168 διαγνώστηκαν με κοιλιακή αρρυθμία
- 19.093 εμφάνισαν άλλες μορφές καρδιακών αρρυθμιών
Ο ρυθμός κάνει τη διαφορά
Η μέτρια ταχύτητα βάδισης συσχετίστηκε με:
- 38% μικρότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή
- 21% χαμηλότερο κίνδυνο για άλλες αρρυθμίες
Το γρήγορο βάδισμα αποδείχθηκε ακόμα πιο ωφέλιμο:
- 46% μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής
- 39% μείωση στον κίνδυνο για άλλες αρρυθμίες
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όσο πιο σταθερά και συστηματικά κάποιος βαδίζει με γρήγορο ή μέτριο ρυθμό, τόσο περισσότερα καρδιοπροστατευτικά οφέλη αποκομίζει.
Γιατί το περπάτημα προστατεύει την καρδιά;
Η θετική του επίδραση σχετίζεται με τη βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας και τη μείωση της φλεγμονής, δύο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς.