Ντομάτα η θαυματουργή! Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά ακόμα και την κατάθλιψη. Το λυκοπένιο, η φυσική ουσία που χαρίζει στις ντομάτες το ζωηρό κόκκινο χρώμα, ενδέχεται να έχει κι άλλα πλεονεκτήματα πέρα από τις γνωστές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνα από το Chongqing Medical University στην Κίνα, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες, αν και αποτελεσματικές, μπορεί να συνοδεύονται από παρενέργειες. Οι εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που αφορούν τη διατροφή, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην επιστημονική έρευνα.
Δημοσιευμένη στο Food Science & Nutrition, η έρευνα εξέτασε την επίδραση του λυκοπενίου σε ποντίκια που βιώνουν χρόνιο κοινωνικό στρες, ένα περιβάλλον που προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης. Το επίκεντρο της μελέτης ήταν η συναπτική πλαστικότητα, δηλαδή η ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να προσαρμόζει συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Στην κατάθλιψη, αυτές οι συνδέσεις αποδυναμώνονται, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία συναισθημάτων και αναμνήσεων.
Για τη μελέτη, 84 αρσενικά ποντίκια χωρίστηκαν σε ομάδες. Στα 60 από αυτά προκλήθηκε κοινωνικό στρες μέσω της συνύπαρξης με μεγαλύτερα και πιο επιθετικά ποντίκια. Στη συνέχεια, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα έλαβε καθημερινά λυκοπένιο (20 mg/kg). Η άλλη έλαβε υποκατάστατο. Έπειτα από 10 ημέρες, οι ερευνητές διεξήγαγαν τεστ για να αξιολογήσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.
Τα ποντίκια που κατανάλωναν λυκοπένιο εμφάνισαν:
* Αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση.
* Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ζαχαρούχο νερό, ένα σημάδι βελτιωμένης διάθεσης.
* Αύξηση της πρωτεΐνης BNDF, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων.
* Βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ εγκεφαλικών κυττάρων μέσω των σχετικών οδών.
Το λυκοπένιο βρίσκεται σε πολλά κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, και αποτελεί βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής. Μια ωμή ντομάτα περιέχει 3-5 mg λυκοπενίου, ενώ ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας φτάνει τα 25 mg. Στο πλαίσιο της μελέτης, η δόση που αναλογούσε σε έναν ενήλικα 68 κιλών ήταν περίπου 110 mg λυκοπενίου την ημέρα.
Σημαντικό είναι ότι η απορρόφηση του λυκοπενίου ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται σε λάδι, όπως συμβαίνει με τη σάλτσα ή τον πελτέ ντομάτας.
Όλα τα viral video εδώ.