Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Γιατί πρέπει να τρώμε ολόκληρα τα φρούτα

Η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στο χυμό

Η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους ώστε να προσλαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή αν είναι προτιμότερο να τρώμε τα φρούτα ολόκληρα. Η απάντηση είναι σαφής: Η κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων υπερτερεί.

Κατ’ αρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στο χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University, οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και το χυμό τους» επισημαίνει ο Remley.

Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα με πιο αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!