Οι ενδοκρινολόγοι λένε «ναι» στη χρήση των νέων φαρμάκων απώλειας βάρους
Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι οδηγίες όσο αφορά την θεραπεία και τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι ιατρικές επιλογές πρώτης γραμμής και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
.
Τέσσερα φάρμακα έχουν εγκριθεί και αποδειχθεί ότι οδηγούν σε ικανοποιητική απώλεια βάρους ως ποσοστό του σωματικού βάρους (αναφέρεται ως η διαφορά σε σύγκριση με το ποσοστό απώλειας βάρους που παρατηρήθηκε στην ομάδα εικονικού φαρμάκου).
– Ποσοστό απώλειας βάρους σεμαγλουτίδης: 10,8%
– Ποσοστό απώλειας βάρους φαιντερμίνης-τοπιραμάτης ER: 8,5%
– Ποσοστό απώλειας βάρους λιραγλουτίδης: 4,8%
– Ποσοστό απώλειας βάρους ναλτρεξόνης-βουπροπιόνης ER: 3,0%
«Αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν μια βιολογική ασθένεια, όχι ένα πρόβλημα του τρόπου ζωής», αναφέρει ο συγγραφέας Eduardo Grunvald, MD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που συχνά δεν ανταποκρίνεται μόνο σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα. Η χρήση φαρμάκων ως επιλογή για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με το βάρος, όπως πόνο στις αρθρώσεις, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και υπέρταση».
Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως ασθένεια το 2013. Αν και επηρεάζεται από παράγοντες συμπεριφοράς, οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι η γενετική προδιάθεση, το περιβάλλον, οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας και βιολογικοί παράγοντες επηρεάζονται από φάρμακα, ασθένειες και οι ορμόνες παίζουν ρόλο.
Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που χάνουν με επιτυχία βάρος, δυσκολεύονται να διατηρήσουν το νέο βάρος τους καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό πετυχαίνει μακροχρόνια διατήρηση του. Σε μια μετα-ανάλυση 29 μακροχρόνιων μελετών απώλειας βάρους, περισσότερο από το μισό χαμένο βάρος ανακτήθηκε μέσα σε δύο χρόνια και σε πέντε χρόνια.
Ποιοι είναι όμως κατάλληλοι για λήψη φαρμάκων απώλειας βάρους;
Μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο απώλειας βάρους, σε άτομα εάν δεν έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος μέσω δίαιτας και φυσικής δραστηριότητας και πληρούν ένα από τα ακόλουθα:
– Έχετε ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 kg/m2
– Έχετε ΔΜΣ μεγαλύτερο από 27 kg/m2 και χρόνια νόσο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακή νόσο ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Συμπερασματικά, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα βάρους θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στη φαρμακοθεραπεία εφόσον έχει γίνει πρώτα προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής. Ωστόσο θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση από την επιστημονική ομάδα, ενδοκρινολόγο, κλινικό διατροφολόγο κ.α., που παρακολουθεί τον ασθενή ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.
Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, Οδύσσεια Κωνστάντουρα