Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η άσκηση-αντίδοτο στις ολέθριες συνέπειες της καθιστικής ζωής (εικόνα)

 Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η καθιστική ζωή; Oι συνέπειές της είναι ολέθριες, αλλά το πόσο και το γιατί καλύτερα να μας εξηγήσει ο εξπέρ, ορθοπαιδικός Δρ. Εμμανουήλ Αλέξιος Βερυκοκάκης, Επιμελητής Ορθοπαιδικός Ιατρικού Κέντρου. 

 

“Αναμφίβολα, η επιδημία του κορωνοϊού επέφερε κολοσσιαίες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μία από αυτές είναι η καθιστική ζωή, που αναγκαστήκαμε όλοι να ακολουθήσουμε, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων. Και μπορεί να έχουμε επανέλθει σε ρυθμούς σχετικής κανονικότητας, αλλά και μόνο η διαδρομή γραφείο-σπίτι, που ισχύει για την πλειονότητα, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το σκελετό. Η έλλειψη άσκησης τον φθείρει τραγικά!”, συνεχίζει και αναλύει: “Η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί στα οστά αύξηση των οστεοκλαστών , των κυττάρων δηλαδή που απορροφούν το οστό.

Έτσι κι αλλιώς,  μετά την ηλικία των 30, κάτι που η πλειονότητα αγνοεί, χάνουμε οστική μάζα. Αν επιβαρυνθούμε και από έλλειψη σωματικής άσκησης , τα κόκκαλα λεπταίνουν. Αντιθέτως , όταν περπατάμε, γενικότερα, όταν αθλούμαστε, τα οστά μας εκλαμβάνουν αυτό το αυξημένο φορτίο σαν σινιάλο για να “σκληρύνουν” και να δυναμώσουν. Επιπρόσθετα, αν δεν ασκούμαστε , χάνουμε μυϊκή μάζα. Χωρίς την προστασία των μυών, τα οστά μας γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα. Δεν είναι τυχαίο που παγκοσμίως η οστεοπόρωση είναι αυξημένη σε ανθρώπους που επιλέγουν καθιστική ζωή. Η οστεοπόρωση είναι μία ύπουλη κατάσταση, που συχνά δεν την καταλαβαίνει κανείς παρά μόνο όταν σπάσει κάποιο κόκκαλο.”

 

“Η αεροβική είναι καλύτερη απ’ ο,τιδήποτε”

 

 

Εννοείται, ότι το καθισιό επιβαρύνει και άλλα. “Επηρεάζει και τη σπονδυλική στήλη. Το πολύωρο κάθισμα εκτός του ότι αποδυναμώνει του μύες, προκαλεί κήλες στη μέση ή χειροτερεύει τις ήδη υπάρχουσες. Μπορούμε όμως να προστατευτούμε με αεροβική κατ’ αρχάς. Η αερόβια άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση για  την ενδυνάμωση των οστών. Ακόμα καλύτερη και από τρέξιμο ή ποδηλασία. Εναλλακτικά, φυσικά, μπορείτε να  προμηθευτείτε κάποιο μηχάνημα γυμναστικής. Προσωπικά, συστήνω δύο φορές άσκηση μικρής διάρκειας ημερησίως. Είναι πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για το μυοσκελετικό, από μία μεγάλης διάρκειας άσκηση. Για ανθρώπους που δεν βγαίνουν συχνά από το σπίτι, όπως η πλειονότητα των υπερηλίκων Ελλήνων, τους προτείνω να βλέπουν τηλεόραση πηγαινοερχόμενοι στον χώρο τους.

Αν δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον ας σηκώνονται για ξεμούδιασμα στις διαφημίσεις. Και η διατροφή, ωστόσο, είναι βασική και μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D –από την έλλειψη της οποίας υποφέρει στην ουσία όλη η Ελλάδα- θα κάνει τη διαφορά. Επίσης, οι άνθρωποι που μένουν πολλές ώρες στο σπίτι, καλό είναι, όταν μιλάνε στο τηλέφωνο, να μετακινούνται, να σηκώνονται όρθιοι, να περπατάνε όσο το δυνατόν περισσότερο και στα σπίτια τους”.

Ο κ. Βερυκοκάκης δίνει βαρύτητα και στους τραυματισμούς “ιδίως μετά από πτώσεις. Εάν πέσετε , αυξάνονται οι πιθανότητες κατάγματος των οστών. Γι’ αυτό, δώστε έμφαση στα επικίνδυνα σημεία του σπιτιού , που μπορεί κάποιος να γλιστρήσει, να σκοντάψει, όπως τις εσωτερικές σκάλες και τη μπανιέρα. Εναλλακτικά, και για αυτούς που βαριούνται τη γυμναστική, προτείνω εργασίες στον κήπο και οικιακά σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Για όσους μένουν σε πολυκατοικίες, ας πηγαίνουν στον χώρο τους από τις σκάλες. Οι σκάλες είναι θαυματουργές για το σώμα!

Για τις ώρες εργασίας, επίσης προτείνω να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας κάθε 1 ώρα να σηκώνεστε από το γραφείο για περπάτημα. Αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου είναι ότι πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα ημερησίως για να διατηρούμαστε σε υγιή κατάσταση. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η σωματική άσκηση εκτός του ότι θωρακίζει τα οστά, βελτιώνει την ισορροπία, το συντονισμό και την μυϊκή ενδυνάμωση, προσφέρει και ευεξία – στο μάξιμουμ”.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!