Τάρτα με μανιτάρια και μπλε τυρί. Ένα πλούσιο ορεκτικό που θα κάνει τη διαφορά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θα απογειώσει γευστικά το μενού σας.
Επειδή το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν περιλαμβάνει μόνο κυρίως πιάτα, μπορείτε με ιδιαίτερα ορεκτικά να κλέψετε την παράσταση και να ικανοποιήσετε τους καλεσμένους σας με μοναδικές γεύσεις. Οι τάρτες και οι κις αποτελούν εξαιρετικά ορεκτικά. Ψήστε μια μεγάλη τάρτα για να την κόψουν οι καλεσμένοι στο μπουφέ ή επιλέξτε μίνι εκδοχές που λειτουργούν τέλεια ως finger food. Για κάτι πιο πλούσιο, η τάρτα με μανιτάρι και μπλε τυρί που σας προτείνουμε θα σας ταξιδέψει γευστικά!
Υλικά
Για τη σφολιάτα:
- 250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο ανάλατο κρύο
- 2 κρόκοι αυγών
- κρύο νερό
Για τη γέμιση:
- 20 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 175 γρ.άγρια μανιτάρια
- 3 μεσαία αυγά ελευθέρας βοσκής
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ.μπλε τυρί, κομμένο σε κύβους
- 50 γρ. νεροκάρδαμο
Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξετε παραδοσιακούς κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης
Εκτέλεση
- Για τη σφολιάτα, ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε ένα μπολ και τα τρίβουμε μαζί, με τα ακροδάχτυλά μας, μέχρι να ανακατευτούν εντελώς και να γίνουν σαν ψίχουλα (αυτό μπορεί να γίνει και με στιγμιαία λειτουργία του πολυμίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή ψίχουλων).
- Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και 4-5 κ.γλ. κρύο νερό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενοποιηθούν.
- Πλάθουμε τη σφολιάτα σε μπάλα και πιέζουμε απαλά προς τα κάτω για να δημιουργήσουμε ένα επίπεδο κυκλικό σχήμα δίσκου. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη σφολιάτα με τον πλάστη σε κύκλο 5 εκ. μεγαλύτερο από ένα ταψί 23 εκ. Την τυλίγουμε στον πλάστη για να τη σηκώσουμε και, μετά, την ξετυλίγουμε πάνω στην ταρτιέρα (μεγέθους 23 εκ.) έτσι ώστε να περισσεύει σφολιάτα από όλες τις πλευρές. Σπρώχνουμε τη σφολιάτα στις γωνιές του ταψιού, τρυπάμε τον πάτο μερικές φορές με ένα πιρούνι και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Όσο η σφολιάτα κρυώνει, ξεκινάμε τη γέμιση της τάρτας. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και, σε δυνατή φωτιά, μαγειρεύουμε τα μανιτάρια για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε τους χυμούς του μαγειρέματος.
- Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο ή την κατάψυξη, τη στρώνουμε με έναν μεγάλο κύκλο λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτου και γεμίζουμε με μπίλιες ψησίματος (baking beans).
- Ψήνουμε την τάρτα για 12 λεπτά, βγάζουμε το χαρτί και τις μπίλιες, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όταν βγάλουμε την τάρτα, κατεβάζουμε τον φούρνο στους 160C /140C αέρα/αέριο, βαθμίδα 2.
- Χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι σε ένα μπολ και, μετά, προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα μανιτάρια, το μισό τυρί και λίγο από το κάρδαμο. Αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε τη γέμιση μέσα στην τάρτα.
- Ρίχνουμε διάσπαρτα στην επιφάνεια το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να σφίξει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει στην ταρτιέρα και την αφαιρούμε όταν έχει σφίξει εντελώς – έτσι δεν θα διαλυθεί.
- Για το σερβίρισμα: Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο κάρδαμο.
Όλα τα viral video εδώ.