Ριζότο μανιταριών: Ρομαντική συνταγή για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Υλικά για ριζότο μανιταριών
1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο( arborio ή carnaroli)
½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια (porchini ή morilles)
250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή portobello)
2 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για ριζότι μανιταριών
Βάζουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ. Τα περιχύνουμε με 2 φλ. καυτό ζωμό (από το συνολικό της συνταγής).
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους.
Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά, και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε.
Το κατακάθι (περίπου 1/2 φλ.) το πετάμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια και τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.
Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄.
Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Ψήνουμε για επιπλέον 5΄.
Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε πιάτα απλωτά, για να κοπεί ο βρασμός του.
Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.