Χοιρινό στιφάδο στη χύτρα ταχύτητας
Υλικά
1,5 κιλό χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μερίδες
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 καρότα
1 πράσο
2 σκ. σκόρδο
1 κιλό κρεμμύδια, εσαλότ
100 γρ. λευκό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 φύλλα δάφνης
1 στικ κανέλας
2 κλ. ρίγανη
2 κλ. θυμάρι
200 γρ. νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα κομμάτια του χοιρινού και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια.
Τοποθετούμε μια χύτρα σε δυνατή φωτιά.
Μεταφέρουμε το κρέας-σε 2 δόσεις αν χρειαστεί-και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε το κρέας από τη χύτρα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε τα καρότα και το πράσο σε χοντρές ροδέλες, και τα ρίχνουμε στη χύτρα.
Χοντροκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στη χύτρα.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά.
Μεταφέρουμε το χοιρινό στη χύτρα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το νερό, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3, και μόλις η ένδειξη γίνει πράσινη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε το καπάκι, και σερβίρουμε.