Μάθε γιατί το ελληνικό γιαούρτι σε αδυνατίζει!
Το γιαούρτι παγκοσμίως αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές, που μάλιστα συνδυάζεται με φρούτα αλλά και άλλες τροφές. Ωστόσο το ελληνικό γιαούρτι έχει μια ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με τη διατροφική του αξία, ειδικά σε όσους θέλουν να έχουν μία σωστή διατροφή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το ελληνικό γιαούρτι έχει διπλάσια πρωτεΐνη και λιγότερη ζάχαρη. Συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι περιέχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης κάτι που ισοδυναμεί με τέσσερα αυγά. Ακόμα το ελληνικό γιαούρτι είναι στραγγισμένο ώστε να χάνει τo τυρόγαλα με αποτέλεσμα να είναι πιο κρεμώδες και παχύρρευστο.
Για να κόψεις λοιπόν το κατεργασμένο λίπος και τις περιττές θερμίδες αντικατέστησε με άπαχο γιαούρτι το λίπος στο βούτυρο, το λάδι, την κρέμα. Πάνω απ’ όλα το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης Β-12.
Το γιαούρτι παρέχει υγρασία χωρίς λίπος καθιστώντας το μια ιδανική εναλλακτική για την προετοιμασία cookies, muffins, brownies, και κέικ.
Το γιαούρτι είναι γεμάτο βακτήρια. Περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες (επίσης γνωστές ως βακτήρια) ειδικά Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Αυτές οι καλλιέργειες μετατρέπουν το παστεριωμένο γάλα σε γιαούρτι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Κάποιες μάρκες περιέχουν Lactobacillus acidophilus, Bifidus και άλλες καλλιέργειες. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να παίζουν ρόλο στο να προλαμβάνουν γαστροεντερικές λοιμώξεις και στο να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που περισσότερη έρευνα απαιτείται για να παγιωθεί ο σύνδεσμος μεταξύ του γιαουρτιού και των επιδράσεων του στην υγεία, οι πρώιμες έρευνες είναι ενθαρρυντικές.
Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές – κανονικό, με φρούτα, ελληνικό, ελβετικό, ισλανδίας και αμέτρητες άλλες. Είναι σημαντικό να διαβάζει κανείς την ετικέτα με το περιεχόμενο και τα θρεπτικά συστατικά προσεκτικά. Κάποια είναι γεμάτα με θερμίδες, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη – που μετατρέπουν το γιαούρτο σε απολαυστικό επιδόρπιο αντί για ένα υγιεινό σνακ. Παρόλο που το γιαούρτι έχει φυσικές γλυκαντικές ύλες που προέρχονται από το γάλα κάποιες μάρκες διαθέτουν γιαούρτι με περισσότερα από 20 γραμμάρια ζάχαρης. Είναι προτιμότερο να αναζητήσετε γιαούρτι με λιγότερα από 15 γραμμάτια ζάχαρης, άπαχο.
πηγή: activeman.gr