Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Εσείς ακόμα να δοκιμάσετε το chi running;

Το chi running είναι μια σύγχρονη τεχνική τρεξίματος βασισμένη στην αρχαία πρακτική του Tai Chi. Οπως η κινεζική αυτή πολεμική τέχνη προάγει το «chi», τη ζωτική ενέργεια που κινεί ελεύθερα το σώμα μας, έτσι και το chi running στοχεύει σε αυτή την ελεύθερη ροή με σκοπό ένα πιο αποδοτικό τρόπο τρεξίματος με πολύ λιγότερο κίνδυνο τραυματισμού και καλύτερες επιδόσεις στην γυμναστική σας.

Τα 5 βασικά στοιχεία της τεχνικής chi running

Κεντρικό στοιχείο της τεχνικής τρεξίματος chi είναι η επίγνωση καθώς ο κάθε δρομέας καλείται να συγχρονίσει ολόκληρο το σώμα του στη διαδικασία για μια πιο αποτελεσματική κίνηση ενώ τρέχει. Για να τα καταφέρει θα πρέπει να ενσωματώσει τα εξής 5 στοιχεία:

#1 Πόδια «πίσω» και ευθυγραμμισμένα
Η καλή στάση του σώματος είναι το πιο βασικό στοιχείο στο chi running.

Σωστή στάση σημαίνει πως το κεφάλι, οι ώμοι, οι γοφοί και τα πόδια θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα ενώ τρέχετε. Εάν τα πόδια είναι στο έδαφος πολύ μακριά και μπροστά από το σώμα, το σώμα δεν είναι σε ευθεία γραμμή και ουσιαστικά αυτά λειτουργούν ως «φρένα», γεγονός αναποτελεσματικό και κουραστικό.

#2 Κορμός προς τα εμπρός
Το δεύτερο στοιχείο της τεχνικής απαιτεί το να σκύβετε ελαφρά προς τα εμπρός καθώς τρέχετε. Οχι όμως από τη μέση και πάνω. Η κλίση προς τα εμπρός πρέπει να προέρχεται από τους αστραγάλους. Αυτό μειώνει την ενέργεια που απαιτείται για το τρέξιμο και το κάνει πιο αποδοτικό.

#3 Προσγείωση στο μέσο του ποδιού
Η προσγείωση στο μέσο του ποδιού αποτρέπει το χτύπημα της φτέρνας στο τρέξιμο, το οποίο θεωρείται πως αυξάνει την πρόσκρουση μέσω των αρθρώσεων και των μυών και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού του δρομέα.

Ετσι, ο δρομέας μπορεί να τρέξει πιο ομαλά και με μεγαλύτερες ταχύτητες ενώ ταυτόχρονα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να το κάνει.

#4 Επίπεδη λεκάνη
Η τεχνική chi running απαιτεί επίσης επίπεδη και ευθυγραμμισμένη με το υπόλοιπο σώμα λεκάνη. Η λεκάνη δηλαδή κατά το τρέξιμο δεν πρέπει να εξέχει πολύ προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, εν αντιθέσει με το κανονικό τρέξιμο που η λεκάνη έχει κλίση προς τα εμπρός.

Αυτή η στάση βοηθά σε έναν πιο μικρό βηματισμό και παράλληλα σε έναν ταχύτερο ρυθμό τρεξίματος.

#5 Χαλάρωση μυών
Συνήθως, αν κανείς θέλει να τρέξει πιο γρήγορα, προσπαθεί περισσότερο.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσπάθεια αυξάνει την ένταση στα χέρια, στους ώμους, στον λαιμό και στην πλάτη. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε σπατάλη ενέργειας που θα μπορούσε να αφιερωθεί στο τρέξιμο.

Στο chi running σκοπός είναι η αύξηση της ταχύτητας, διατηρώντας όμως το σώμα χαλαρό.

«Δεν είναι το τρέξιμο που επιβαρύνει το σώμα αλλά ο τρόπος που τρέχουμε»

Σύμφωνα με τον Ντάνι Ντράιερ, τον επί 35 χρόνια μαραθωνοδρόμο και μαθητή της πολεμικής τέχνης tai chi που εισήγαγε την εν λόγω μέθοδο, τα οφέλη του chi running είναι πολλά, με πιο χαρακτηριστικά:

· Τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών.

· Τη βελτίωση της στάσης του σώματος με έμφαση στη δύναμη του πυρήνα.

· Την αύξηση της ταχύτητας.

Επιπλέον:
· Οι κινήσεις είναι απολύτως φυσικές.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά τείνουν να τρέχουν εκ φύσεως σύμφωνα με τις αρχές του chi running, κάτι που μεταβάλλεται μεγαλώνοντας. Οταν τρέχουμε ξυπόλυτοι τείνουμε επίσης να τρέχουμε με αυτόν τον τρόπο.

Chi Running- Chi Walking- Chi Living
Η θεωρία του chi running δεν εφαρμόζεται μόνο στο τρέξιμο. Μπορεί να ενσωματωθεί και στο περπάτημα και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας.

Το chi walking για παράδειγμα αξιοποιεί επίσης τη δύναμη του tai chi, προωθώντας τη δέσμευση του πυρήνα, την ισορροπία και την αποτελεσματική κίνηση προς τα εμπρός.

Το chi living εφαρμόζει την ιδέα του να προσέχουμε και να ακούμε το σώμα μας, μονάχα που εδώ η προσοχή στρέφεται κυρίως στη διατροφή. Το chi living έχει δηλαδή να κάνει με την επίγνωση του να τρώμε όταν πράγματι είμαστε πεινασμένοι, να σταματάμε όταν χορταίνουμε και να εκτιμάμε το φαγητό που έχουμε. Πάνω από όλα όμως έχει να κάνει με το να ξεπεράσουμε τους περισπασμούς και τον θόρυβο της σύγχρονης ζωής και να επικεντρωθούμε στο πώς στ’ αλήθεια νιώθουμε.

* Τι να μην ξεχνάτε ξεκινώντας
Να ακούτε το σώμα σας
Δώστε σημασία σε κάθε ενόχληση, ακόμα κι αν είναι μικρή, και προσαρμόστε την κίνησή σας αναλόγως.

Να αναπνέετε σωστά
Αν δεν αναπνέετε βαθιά, δεν θα παίρνετε όσο αέρα πρέπει ενώ τρέχετε. Εισπνεύστε και εκπνεύστε από την κοιλιά και προσπαθήστε να συγχρονίσετε την αναπνοή σας με τον ρυθμό του τρεξίματος.

Να μη βιάζεστε
Η ταχύτητα θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που σας ενδιαφέρει, τουλάχιστον στην αρχή. Δουλέψτε την τεχνική σας, την αναπνοή και τη σωστή στάση και η ταχύτητα τελικά θα αυξηθεί ως φυσικό επακόλουθο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!