Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Για τον πόνο στην μέση και όχι μόνο – Όλα τα απροσδόκητα οφέλη του Pilates

Το Pilates έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή είδη γυμναστικής, μιας και αποτελεί την κατάλληλη προπόνηση για όσους επιθυμούν έναν σμιλεμένο και «ατσάλινο» κορμό ή την άψογη στάση του σώματος. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί και έρευνες μας χαρίζει πολλά περισσότερα από αυτά.

Είναι πλέον πιο προσιτό από ποτέ, μπορείτε να βρείτε εύκολα μια προπόνηση που να ταιριάζει στο επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας ενώ δεν απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια προπόνηση απλώς από την άνεση του σπιτιού σας.

Υπάρχουν επίσης πολλοί τύποι Pilates αν σας αρέσει ένας τρόπος περισσότερο από άλλους. Άτομα κάθε ηλικίας, φύλου, βαθμού εμπειρίας και επιπέδου εξοικείωσης με την γυμναστική μπορούν να συμμετέχουν στην πρακτική για να απολαύσουν κάθε όφελος που έχει να προσφέρει.

Αν αναρωτιέστε γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε, μερικοί από τους καλύτερους λόγους, περιλαμβάνουν:

#Pilates κατά του πόνου στη μέση
Ενώ το ακούμε συχνά, έρευνες φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bodywork and Movement Therapies, τα άτομα με χρόνια μη ειδική οσφυαλγία που συμμετείχαν σε ένα επιτηρούμενο πρόγραμμα βασικής άσκησης βασισμένο στο Pilates για οκτώ εβδομάδες πέτυχαν καλύτερη βαθμολογία ποιότητας ζωής συγκριτικά με άτομα που δεν έκαναν και είχαν παρόμοιες ενοχλήσεις.

Έρευνα από το Postgraduate Medical Journal‌ που εξέτασε τις τρέχουσες συστηματικές ανασκοπήσεις και τα ερευνητικά στοιχεία για τη χρόνια μη ειδική οσφυαλγία καταλήγει ότι το pilates θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό για την μείωση του πόνου και στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

#Πιο δυνατός κορμός
Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του pilates είναι ότι «χτίζει» την δύναμη και την σταθερότητα του πυρήνα.

«Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να στοχεύσετε τα εξωτερικά στρώματα των κοιλιακών, αλλά εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει το Pilates είναι η ιδιαίτερη προσοχή του στη διαφραγματική αναπνοή και στον βαθύ πυρήνα, που περιλαμβάνει τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ και το πυελικό έδαφος» αναφέρει η Νικόλ Πιρς, pilates instructor.

#Ανακουφίζει από το στρες
Επιστημονική μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Complementary Therapies in Medicine‌ αναφέρει ότι το pilates έχει πολλά ψυχικά οφέλη. «Η διαφραγματική αναπνοή που εξασκούμε στο pilates μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους», εξηγεί η pilates instructor, Νικόλ Πιρς.

«Το πνευμονογαστρικό νεύρο εξισορροπεί το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα σχετίζεται με τη απόκριση πάλης ή φυγής, που αυξάνει την κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες. Το παρασυμπαθητικό, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με την ξεκούραση και την πέψη.

Το διάφραγμα διεγείρει αυτό το τόσο σημαντικό πνευμονογαστρικό νεύρο. Έτσι η βαθιά διαφραγματική αναπνοή προάγει την χαλάρωση και τη μείωση του στρες» συμπληρώνει.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!