Ποιος τύπος γυμναστικής νικά την αϋπνία; – Πόσο χρειάζεται να κάνετε
Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, 1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμάται αρκετά. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά σας, κάνοντας δύσκολες ακόμα και τις πιο απλές δραστηριότητες. Τα καλά νέα είναι ωστόσο, σύμφωνα με Νορβηγούς ερευνητές ότι η αερόβια γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αϋπνία.
Στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Mayo Clinic Proceedings, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που διατηρούν καλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση μέσω τακτικών περιόδων άσκησης μέτριας έως έντονης έντασης είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν βοηθήματα ύπνου.
«Η άσκηση σχετίζεται στενά με την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, αλλά δεν είναι το ίδιο. Το να περπατάς αργά με τον σκύλο σου για 1 ώρα είναι καλύτερο από το να κάθεσαι για μια ώρα, αλλά δεν αυξάνει το επίπεδο φυσικής κατάστασης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης δρ Linda Ernstsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).
Πώς σχετίζεται το αερόβιο με τον ύπνο
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα από άτομα που δεν έκαναν γυμναστική, συσχετίστηκε με την πρώτη αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων για προβλήματα ύπνου. Οι ερευνητές συνέδεσαν δεδομένα για λίγο περισσότερους από 30.000 ενήλικες συμμετέχοντες στη νορβηγική βάση δεδομένων συνταγών.
«Αυτό που είναι μοναδικό στη μελέτη μας σε σύγκριση με την πλειονότητα των μελετών που βασίζονται στον πληθυσμό για προβλήματα ύπνου είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε προσωπικές αναφορές για συμπτώματα αϋπνίας αλλά συνταγογραφούμενα φάρμακα για προβλήματα ύπνου» αναφέρει η δρ Linda Ernstsen.
Η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση αντανακλά την καρδιαγγειακή σας υγεία και την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας και για να αυξήσετε (ή να διατηρήσετε) το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης απαιτείται μια μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα (70–85% του μέγιστου καρδιακού παλμού) για 75 λεπτά την εβδομάδα» συμπληρώνει η δρ Linda Ernstsen.
Πράγματι, τα ευρήματα δείχνουν ότι η συνεπής άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων ύπνου. Οι συμμετέχοντες με καλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία για προβλήματα ύπνου.
Αϋπνία VS πρωινής ή βραδινής γυμναστικής
Η καλή υγιεινή του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η πρωινή άσκηση τους βοηθά να αισθάνονται πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η βραδινή άσκηση τους βοηθά να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική ημέρα.
Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται σε κάθε άτομο να πειραματιστεί με διαφορετικές ώρες της ημέρας για να δει τι λειτουργεί καλύτερα για αυτόν. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βραδινή άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον ξεκούραστο ύπνο.
Για παράδειγμα, επιστημονική μετά-ανάλυση δείχνει ότι η γυμναστική πριν τον ύπνο θα μπορούσε να διαταράξει, καθώς ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα αδρεναλίνης αυξάνονται.