Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Tα μυστικά της “βασίλισσας των Σποράδων” – Όσα θέλετε να ξέρετε και δεν θα μάθετε αλλού για την πανέμορφη Σκιάθο (εικόνες)

 
Τα μυστικά της Σκιάθου, του πανέμορφου, γαλαζοπράσινου νησιού του Παπαδιαμάντη με τις ξακουστές παραλίες και τα… χαϊμαλιά  

Ντονατέλα Αδάμου

Αν το γαλαζοπράσινο μεταφράζεται για εσάς στις απόλυτες διακοπές , τότε η  «βασίλισσα των Σποράδων» θα γίνει ο αγαπημένος σας προορισμός.

 

 

Η Σκιάθος είναι συνώνυμη με τη χαρά του λουόμενου, αλλά και του party animal. Οι trekkers, οι οικογένειες, εννοείται και οι διάσημοι, με πρώτες και καλύτερες τη Γκόλντι Χόουν και την κόρη της Κέιτ Χάντσον, δηλώνουν ερωτευμένες με το κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου.  Εμείς, βουτάμε στα κρυστάλλινα νερά του και σας μεταφέρουμε τα μυστικά του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Η βόλτα στο Μπούρτζι, στην κατάφυτη χερσόνησο στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας, που χωρίζει το παλιό από το νέο λιμάνι, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο βενετσιάνικος προμαχώνας του νησιού και σήμερα υπάρχει δημοτικό καφενεδάκι, είναι η πρώτη μας στάση, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και την πόλη.

Συνεχίζουμε με βόλτα ανάμεσα στα πολύχρωμα μαγαζάκια και τα καφέ κι ανηφορίζοντας προς τις Πλάκες, κάνουμε μικρή παράκαμψη για το παρθενικό μας κλικ στο σπίτι του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην ομώνυμη οδό.  Σε δεύτερο χρόνο, την προσοχή μας τραβάει –και όχι άδικα- το Κάστρο, ένα μπαλκόνι στο κύμα με θέα που σου κόβει την ανάσα. Εκεί, τον 14ο αι. μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα για να προστατευθεί από τους πειρατές.

 

Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 

 

Το παραμυθένιο ηλιοβασίλεμα στην Αγία Ελένη

 

Βυζαντινά, ενετικά και τουρκικά χέρια έχτισαν πολεμίστρες, τείχη με κανόνια, εκκλησάκια και τζαμί, τα ερείπια των οποίων θα εξερευνήσετε με φόντο καταπράσινους λόφους και θα μαγευτείτε. Τα πεύκα και τα πλατάνια, εξάλλου, «αγκαλιάζουν» κάθε οικισμό και μινιόν ή μεγαλύτερο ορμίσκο και κόλπο της «βασίλισσας των Σποράδων, ενώ και οι υδροβιότοποι είναι στο μενού. Πάμε λοιπόν για μπλουμ και οι Κουκουναριές –εννοείται- πρωταγωνιστούν, αφού μιλάμε για μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας. Η ώρα περνάει και για το καλύτερο ηλιοβασίλεμα των Σποράδων, μαζί με μακροβούτια, τρέχουμε στην Αγία Ελένη. Την επομένη, θέλουμε κάτι διαφορετικό και το μπάνιο παρέα με κύκνους στα Μάραθα μας αποζημιώνει – στο μάξιμουμ.

 

Μάραθα

 

Σαφώς, δεν παραλείπουμε  να πάρουμε καϊκάκι για τα Λαλάρια, με τα ολόλευκα στρογγυλά βότσαλα και την περίφημη τρύπια πέτρα στο βράχο μέσα στη θάλασσα, ούτε και Ελιά. Το δε νησάκι της Τσουγκριάς, με το μικρό ταβερνάκι και τα ρηχά νερά, που το καθιστά ιδανικό (και) για οικογένειες με πιτσιρίκια, κερδίζει στα σημεία – το προσεγγίζουμε με  καραβάκι από το τμήμα του λιμανιού πλάι στο Μπούρτζι. Η πεζοπορία στη φύση, σας το τάξαμε εξάλλου,  συγκαταλέγεται στις γκράντε ατραξιόν του νησιύ, με 25 σηματοδοτημένες διαδρομές για trekkers, σε 197 χλμ. – από τις εντυπωσιακότερες είναι διαδρομή Ασέληνος-­Μονή Κουνίστρας-­παραλία-Μικρός Ασέληνος­-παραλία-Αλυγαριές-­παραλία- Κεχριά. Στους δε άξονες Αγία Ελένη- ­Κρυφή Άμμος- και Μανδράκι­ -Ελιά- ­Άγκιστρο, θα χαζέψετε απίθανες ακτογραμμές.  Όσο για θαλάσσια σπορ, αλεξίπτωτο, wake board, jet ski και ό,τι άλλο θέλετε, βρίσκονται στη διάθεσή σας, ιδίως στο νότιο τμήμα του νησιού.

 

 

ΣΤΕΓΗ: Ασφαλώς ένα τόσο κοσμοπολίτικο νησί διαθέτει πληθώρα επιλογών, για κάθε βαλάντιο, oι επιλογές μας όμως είναι το classic Skiathos Palace και το Alkyon Hotel Skiathos:  αναβαθμίστηκε  σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο υψηλών  προδιαγραφών, στις οποίες προχώρησε ο νέος του ιδιοκτήτης, ο όμιλος Σποράδων της οικογένειας Δερβένη, του ιδίου ομίλου με το Skiathos Palace. Πάνω στην θάλασσα, δε, είναι όνειρο,   

Η επιτομή της πολυτέλειας στο Skiathos Palace και το Alkyon Hotel Skiathos (κάτω) 

ΦΑΓΗΤΟ/ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ/SHOPPING Στην πέτρινη αυλή, στο Carnayo, στην άκρη του λιμανιού, θα γευτείτε πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες και παραδοσιακά, ελληνικά  μαγειρευτά.  Το νησί φημίζεται, δε, και για τις αστακομακαρονάδες του, που δεν θα παραλείψετε.

 

Όσο η νύχτα προχωρά, τo Pure υποδέχεται αυτούς που έχουν κέφι για ξεφάντωμα.  Τέλος, είναι… αμαρτία να μη γευτείτε ντόπια τυρόπιτα και, αποχωρώντας, να μην αγοράσετε σκιαθίτικο μπακλαβά  και «χαϊμαλιά», τα ξακουστά αμυγδαλωτά της.

 

Pure

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!