Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Διακοπές εν πλω: Γιατί να τις προτιμήσετε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Ξεκινάμε για μία ακόμα απόδραση, που στην προκειμένη μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα μέχρι…  όσο αποφασίσουμε. Στόχος: Να τιμήσουμε τη «μαμά» θάλασσα, κάνοντας διακοπές εν πλω και με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως μας έρθουν και πιο οικονομικά γιατί πλέον δεν αποτελούν προνόμιο μόνο κροίσων. Τα αβαντάζ είναι πολλά: Βουτιές σε κρυφές παραλίες στα υπέροχα νησιά μας, ονειρεμένα σπήλαια που σε διαφορετική περίπτωση μόνο με κιάλια θα βλέπαμε, η εμπειρία της κολύμβησης στο ανοιχτό πέλαγος…

 Γιατί να κάνεις διακοπές με σκάφος

  • Για διακοπές με ιδιωτικότητα και απόλυτη ελευθερία σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, σε συνθήκες υγιεινής υψηλών προδιαγραφών, βάσει των πρωτοκόλλων που ισχύουν στην (μετά)COVID εποχή.
  • Γιατί είναι ωραίο να ξυπνάς και να βουτάς στη θάλασσα, ενώ βρίσκεσαι κάθε μέρα σε νέο προορισμό – εξαρτάται βεβαίως απ’ το “πακέτο” που έχεις κλείσει!
  •  Γιατί δεν είναι τόσο ακριβό όσο φαντάζεσαι!
  • Γιατί θα ανακαλύψεις τις ομορφιές τις Ελλάδας μ’ έναν ολότελα διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι εάν νοίκιαζες κατάλυμα.
  • Επειδή δεν χρειάζεται δίπλωμα ή προηγούμενη ιστιοπλοϊκή εμπειρία για να ταξιδέψεις.
  • Διότι έτσι έχεις πρόσβαση σε απρόσιτες και παραδεισένιες τοποθεσίες.
  • Γιατί, δεδομένης, της πανδημίας, έχεις να συναναστραφείς προφανώς λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι εάν ακολουθούσες την πεπατημένη (τη λογική των διακοπών σε κατάλυμα).

Know how

Ήρθε λοιπόν η ώρα για ενοικίαση σκάφους. Τι πρέπει να ξέρουμε, ανεξάρτητα από το αν επιλέξουμε λουσάτο γιοτ ή όχι; 

-Κατ’ αρχάς να αποφασίσουμε μεταξύ bareboat ή charter boats – επανδρωμένων σκαφών.  Στα bareboats, είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση  και την τήρηση του ναυτικού κώδικα –κάτι βεβαίως που δεν ανταποκρίνεται στην πλειονότητα-,  ενώ στα δεύτερα τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει έμπειρος κυβερνήτης και ένα πολυμελές πλήρωμα που απαρτίζεται από σεφ, θαλαμηπόλους, ναύτες. H ενοικίαση ενός bareboat προϋποθέτει την κατοχή διπλώματος από δύο τουλάχιστον άτομα, ενώ στα επανδρωμένα δεν απαιτούνται δεξιότητες ή κατοχή διπλώματος, αφού για όλα αυτά φροντίζει το πλήρωμα.

-Η επόμενη επιλογή αφορά σε καταμαράν, ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο.

-Το πλήρωμα είναι υπεύθυνο για τη ψυχαγωγία και για την ασφάλειά μας. Ακούμε, επομένως, προσεκτικά τους κανονισμούς ασφαλείας και αποστηθίζουμε τις πληροφορίες για τα σωσίβια γιλέκα και τις σωσίβιες λέμβους που υπάρχουν στο σκάφος.

-Παίρνουμε κατάλληλες αποσκευές Εκτός των superyachts, οι αποθηκευτικοί χώροι σε ένα σκάφος είναι περιορισμένοι. Αντί για την τροχήλατη, σκληρή βαλίτσα μας, «αγκαζάρουμε» αναδιπλούμενη αποσκευή που καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο.

-Αν το σκάφος που νοικιάσουμε δεν έχει tender, καλό είναι να ζητήσουμε. Θα μας εξυπηρετήσει όταν αγκυροβολήσουμε ανοιχτά σε κάποιον κόλπο και θέλετε να πάτε στην παραλία για εξερεύνηση. Οι φίλοι του υποβρύχιου ψαρέματος, επίσης, μπορούν να επιδοθούν πιο άνετα στο χόμπι τους: το tender θα κινείται σε μια ενδεδειγμένη ακτίνα δράσης και το πλήρωμα θα έχει τα τυχερά του ‒να γευτεί φρέσκο ψάρι.

‒To σκάφος δεν είναι συνδεδεμένο με την ΕΥΔΑΠ, άρα προσοχή στην κατανάλωση νερού για ντους. Όσον αφορά στο πόσιμο, φροντίστε να κάνετε μια πρόχειρη καταμέτρηση πόσα λίτρα θεωρεί ο καθένας ότι χρειάζεται καθημερινά κι εφοδιαστείτε καταλλήλως.

Κόστος  

-Τα ναύλα για ένα μονοχάλ (κλασικό ιστιοπλοϊκό) ξεκινούν από τα 60 ευρώ το άτομο και μπορεί να φτάσουν έως και τα 80 ευρώ. Ενδεικτικά, για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού με τρεις καμπίνες, άρα 6 έτομα, και δύο τουαλέτες, το κόστος στην υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα (χωρίς καύσιμα).  Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για διακοπές σε καταμαράν, ξεκινούν από τα 80-150 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν δύο ζευγάρια νοικιάσουν καταμαράν για μία εβδομάδα, θα χρειαστούν περί τα 3.000-4000  ευρώ, πόσο που θα μοιραστούν και ανέρχεται περί τα 1.500 ευρώ για 7 ημέρες διακοπών.

Στα πολυτελή σκάφη, τα πράγματα είναι λίγο πιο «τσιμπημένα», και εδώ ωστόσο οι προσφορές ποικίλλουν: Από Κυκλάδες και στάσεις σε υπέροχες παραλίες,  μέχρι τον Αργολικό κόλπο, τον Σαρωνικό,  τις Σποράδες και το Ιόνιο, οι προορισμοί που έχουμε να διαλέξουμε, καθώς δεκάδες εταιρείες ειδικεύονται στο “σπορ”, είναι πολυάριθμες: Ενδεικτικά, για 6-8 άτομα, το κόστος για μία εβδομάδα ανά άτομο είναι 470 ευρώ. Πάντα όμως ρόλο παίζει η περιοχή ή οι περιοχές που επιθυμούμε να επισκεφθούμε, οπότε συμπληρώνουμε τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετάσχουν κι επιλέξτε τις ημερομηνίες της εκδρομής σας, ενημερώνουν από το unlimited-adrenaline.gr. Μάλιστα, στην προκειμένη έχουμε ενδιαφέρουσα πρόταση για Σποράδες,: 4ήμερο σε Σκιάθο –Σκόπελο και Αλόννησο με ιστιοπλοϊκό κοστίζει 260 ευρώ το άτομο, με ξεναγήσεις και στα νησιά, αλλά και στο… Πήλιο!

-Για διακοπές με θαλαμηγό, πάλι, για 10 άτομα, οι τιμές ξκατά μέσο όρο αγγίζουν από 4.000 έως 7.000 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα – τα 7.000 στη high season, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

-Για τη δε ενοικίαση μέσου ιστιοπλοϊκού, περί τα 13 μέτρα, εξοπλισμένου με τρεις καμπίνες (για 6 άτομα) και δύο μπάνια, το κόστος στην υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα και αφορά μόνο το ενοίκιο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο επιβαρύνεται με 60 ευρώ την ημέρα, ποσό που ισοδυναμεί με την ενοικίαση ενός ξενοδοχείου σε κάποιο δημοφιλές ελληνικό νησί. Στη δε προαναφερθείσα τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τα νησιά, κάτι που στην πραγματικότητα καθιστά το ιστιοπλοϊκό πιο συμφέρουσα λύση για τις διακοπές μας.

-Στα έξοδα συνυπολογίζουμε τα καύσιμα, γύρω στα 150-200 ευρώ ανάλογα (αυτονόητο) με τη χρήση της μηχανής.

-Αν δεν νοικιάσουμε το σκάφος σε περίοδο αιχμής, το κόστος μειώνεται κατά 20%.

Βασικές παροχές

  • Σκάφος
  • Καπετάνιος
  • Λιμενικά τέλη
  • Καύσιμα
  • Καθαρισμός σκάφους
  • Λινοσκεπάσματα και πετσέτες
  • Τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη για γεύματα=
  •  Tip: Δεν περιλαμβάνονται εάν δεν έχει κανονιστεί εκ των προτέρων, γεύματα στο σκάφος, ποτά και αναψυκτικά:  Ωστόσο, όλα τα ενοικιαζόμενα σκάφη είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν εξοπλισμένες κουζίνες, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων εν πλω στους ενοίκους.

Προϋποθέσεις

  • Ένα άλφα ποσό εγγύησης,  που για 4ήμερη π.χ. κρουαζιέρα για 6 άτομα ξεπερνάει τα 600 ευρώ.  Τα ποσά διαφέρουν ανάλογα την ημερομηνία της διεξαγωγής του ταξιδιού και φυσικά ανάλογα με την επιχείρηση.
  • Συνήθως, το 50% της τιμής ναύλωσης του σκάφους επιστρέφεται με ακύρωση μέχρι και 60 ημέρες πριν την άφιξη.
  • Σε περίπτωση κακοκαιρίας: 50% επιστροφή ανά ημέρα.
  • 100% επιστροφή χρημάτων για ακύρωση κράτησης λόγω COVID-19.
  • Συνήθως δεν επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στο σκάφος, ούτε και τα κατοικίδια, αλλά αυτό έχει να κάνει με το ντιλ που θα συμφωνήσετε με την εταιρεία.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!