Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στο ζευγαρονήσι με τα κρυστάλλινα νερά – και σε περιγραφή Γιάννη Στάνκογλου (εικόνες)

Δρομάκια με καμάρες. Σκεπαστά περάσματα ανάμεσα σε πάλλευκα σπίτια. «Σύρματα» όπου φυλάσσονται βάρκες. Ξερολιθιές. Κρυστάλλινα νερά. Ήρεμοι τουρίστες, κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί. Φιλόξενοι ντόπιοι. Άγονο, αλλά τόσο ελκυστικό τοπίο.

Ντονατέλα Αδάμου

 

Δρομάκια με καμάρες. Σκεπαστά περάσματα ανάμεσα σε πάλλευκα σπίτια. «Σύρματα» όπου φυλάσσονται βάρκες. Ξερολιθιές. Κρυστάλλινα νερά. Ήρεμοι τουρίστες, κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί. Φιλόξενοι ντόπιοι. Άγονο, αλλά τόσο ελκυστικό τοπίο. Καλώς ήρθατε στην Κίμωλο, που από το 2019 έως τώρα -από κοινού με τα Κουφονήσια- έχει σημειώσει την μεγαλύτερη άφιξη τουριστών στην Ελλάδα!

 

 

Αξιοθέατα 

Ξεκινάμε από τη Ψάθη, το λιμάνι της και συνεχίζουμε με το Χωριό (τη Χώρα της), με τα στενά σοκάκια που μαγεύουν τον επισκέπτη με την καθαρότητά τους. Πρόκειται για τον μοναδικό οικισμό του νησιού στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβουνίου, που σε δευτερόλεπτα μέσα θα σας εξιτάρει. Ο λόγος βεβαίως και είναι η γραφικότητά του.

 

 

Έπεται ο Άγιος Νικόλαος με τα «σύρματά» του και αμέσως μετά το Μεσαιωνικό Kάστρο: η κατασκευή του χρονολογείται από τον 14ο-15ο αι. κι αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών, το ερειπωμένο Μέσα Κάστρο και το Έξω Κάστρο (τα σπίτια του δεύτερου είχαν διάταξη οχυρού, προκειμένου να προφυλάσσονται από τις πειρατικές επιδρομές). Σε επόμενο χρόνο και αφού πάρετε γενναίες δόσεις από Μεσαίωνα, επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, όπου «αναβιώνει» η λαϊκή παράδοση του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

 

 

Οδηγώντας τώρα προς τον βορρά, σταθείτε στο Σκιάδι: στο ύψωμα Σκλάβοι, συναντάμε -και ασφαλώς απαθανατίζουμε- έναν ξεχωριστό γεωλογικό σχηματισμό, γνωστό ως πέτρινο μανιτάρι. Πρόκειται για σπάνιο μνημείο της φύσης, που μοιάζει με (τι άλλο) μανιτάρι και συγκροτείται από 70 είδη πετρωμάτων.

 

 

 

Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, οι επιστήμονες το έχουν εντάξει στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου. Όσο για κολύμπι, οι επιλογές είναι πολυάριθμες: στην παραλία Ελληνικά ο επισκέπτης, με κάθε βουτιά, κάνει και μια βόλτα στη βυθισμένη αρχαία πόλη του νησιού, αντικρίζοντας ερείπια κατοικιών και τειχών, ενώ στα Μαυροσπήλια απολαμβάνει και μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Να μην παραλείψουμε τα δημοφιλή Πράσσα: τα πεντακάθαρα νερά και η χοντρή λευκή άμμος τους, όπως και τα βότσαλα στην Αλίκη που λαμπυρίζουν, θα «γράψουν» ανεξίτηλα στο p/c της μνήμης σας.

 

Tip

Το όνομα της Κιμώλου οφείλεται στον πρώτο της μυθικό κάτοικο, τον Κίμωλο, σύζυγο της Σίδης, κόρης του Ταύρου κατά τους αρχαίους Έλληνες, που βεβίως έδωσε το όνομά του και στην κιμωλία!

 

Στέγη

Στο Χωριό, στην Ψάθη, όπου σας εμπνέει, τα locations είναι υπέροχα. Έχετε όμως υπ’ όψιν σας ότι, επειδή τα τελευταία τρία χρόνια θεωρείται ultra μοδάτη, δύσκολα, εάν τουλάχιστον αποφασίσετε να κάνετε τελευταία στιγμή διακοπές εκεί, θα βρείτε διαθέσιμο δωμάτιο. Σαφώς δεν θα είναι κιόλας στην ίδια τιμή που θα το βρίσκατε, για παράδειγμα, δέκα χρόνια πριν. Είπαμε: η Κίμωλος είναι μόδα!

 

Φαγητό/shopping

Τοματοκεφτέδες, ζυγουροκεφτέδες, γαλέος σκορδαλιά, κακαβιά, «λαδένια, «ελένια» και «τυρένια», «μανούρα» σαγανάκι με θρούμπι (αρωματικό βότανο), χωριάτικη σαλάτα με κάπαρη, κρίταμο και παραδοσιακές μικρές κιμωλιάτικες ελιές συγκαταλέγονται στις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Ακόμα, κόκορας κοκκινιστός, κρασάτο χταπόδι. Φεύγοντας -εννοείται- θα ψωνίσετε ντόπιες ελιές.

 

Κακαβιά με τους ψαράδες για τον Γιάννη Στάνκογλου

 

Ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, που πρωτοβρέθηκε στην Κίμωλο πριν από τέσσερα χρόνια «ως προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου» του νησιού, όπως διευκρινίζει, περιγράφει:

«Ξετρελάθηκα από την πρώτη στιγμή με το Χωριό –έτσι λένε τη Χώρα–, με τα όμορφα σοκάκια, με τα λιτά τα σπίτια… Αυτός ο οικισμός δεν έχει τίποτα παράταιρο. Και μετά, χάρη στον Ντίνο Αυγουστίδη, τον πατέρα του Ορφέα Αυγουστίδη, που έχει εξοχικό εκεί, ανακάλυψα με φουσκωτό την ακτογραμμή της Κιμώλου και της γειτονικής Πολυαίγου. Αυτό ήταν! Δεν θέλεις κάτι άλλο για να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι. Συνηθίζω να μένω στον Άγιο Νικόλαο, μια ήσυχη παραλία με ελάχιστα καταλύματα, στην οποία δίνουν επιπλέον πόντους γραφικότητας τα “σύρματα”, οι λαξεμένοι στον βράχο χώροι, όπου οι ντόπιοι φυλάσσουν τις βάρκες τους τον χειμώνα. 

 

Η καλύτερή μου είναι να συναντώ ψαράδες που έχουν γυρίσει με γεμάτα τα δίχτυα ή τις συρτές και να με καλούν για κακαβιά. Τα πρωινά κολυμπώ στα Πράσσα, πριν αράξουμε για εξαιρετικούς ψαρομεζέδες στο Πρασονήσι ή χαρούμε την θάλασσα οικογενειακώς στο Καλαμίτσι, όπου καθόμαστε για σπιτικό φαγητό στο ταβερνάκι πάνω στην αμμουδιά. Με το σούρουπο δε ανεβαίνουμε στους ανεμόμυλους πάνω από το Χωριό για τη θέα ως τη Μήλο και την Πολύαιγο απέναντι Βεβαίως, μου αρέσει πολύ να περπατώ στα νησιά, και στην Κίμωλο δεν χάνω την ευκαιρία για διαδρομές στα μονοπάτια της: από το Χωριό, για παράδειγμα, μπορείς να κατηφορίσεις με τα πόδια στα βράχια της Γούπας για βουτιές. Και από εκεί, δεν αποκλείεται να περπατήσω μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Αξίζει να νοικιάσεις βάρκα, από αυτές που δεν χρειάζονται άδεια χειριστή, και να κατευθυνθείς στον Γαμπά, για βουτιές μόνο με την παρέα σου σε βαθιά μπλε νερά και snorkeling στις σπηλιές. Με αυτοκίνητο (ο δρόμος έχει κάποια δυσκολία βέβαια) ή με βάρκα, θα βρεθείς στην παραλία του Κάστρου με τα λιγοστά αλμυρίκια, ή και ακριβώς δίπλα, στο Φιδάκι, για ιαματικές βουτιές σε ζεστά νερά. Και, εννοείται, πρέπει να κολυμπήσεις στην Πολύαιγο. Αυτή η θάλασσα δεν υπάρχει αλλού: τυρκουάζ νερά, λευκή άμμος στον βυθό και στο φόντο απόκρημνα βράχια, όπου φωλιάζουν γεράκια και ισορροπούν αγριοκάτσικα. Αν έχεις φουσκωτό και περάσεις εδώ μια βραδιά, θα νιώσεις πραγματικά σαν Ροβινσώνας!»

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!