Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στα θεϊκά Χανιά

Άπειρες επιλογές για κολύμπι, απίθανες σπεσιαλιτέ και ξεφάντωμα ως το πρωί!

Ντονατέλα Αδάμου

 Ο έρωτας με τα Χανιά ξεκίνησε πριν από 13 καλοκαίρια και -ναι- ήταν κεραυνοβόλος. Από τότε, δεν έχω μετρήσει πόσες ακόμα φορές τα έχω επισκεφτεί, ωστόσο δεν τα χορταίνω. Όπως εξάλλου ολόκληρη την Κρήτη. Boυρ λοιπόν για τη «λεβεντογέννα» και για τα θεϊκά Χανιά! 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Να γράψεις ό(οοο)λα τα αξιοθέατα του νομού είναι ακατόρθωτο, επομένως φύγαμε για κολύμπι και αν Μπάλος, Ελαφονήσι, Φαλάσαρνα, Χρυσή Ακτή, Σεϊτάν Λιμάνια, Πλατανιάς, Σταυρός, Κεδρόδασος είναι οι γνωστότερες παραλίες, οι Καλύβες δεν υστερούν. Ούτε το Λιμνάκι στην Παλαιόχωρα, που έχει κι ένα ταβερνάκι μούρλια και οικονομικότατο (με σπαρταριστά ψαράκια) στην άκρη δεξιά, λίγο μετά την πλαζ των γυμνιστών. Επίσης, το Μαράθι και τα πανέμορφα Λουτρά Σφακίων είναι ιδανικά για μακροβούτια!

Στην πόλη τώρα, το σεργιάνι στο ενετικό λιμάνι εντυπωσιάζει: Εκατοντάδες café-bars, εστιατόρια, αμαξάκια για τους πιο ρομαντικούς, θα σας κερδίσουν μεμιάς. Σήμα-κατατεθέν αποτελεί ο επιβλητικός αιγυπτιακός φάρος, ενώ η παλιά πόλη, όπως και άλλες περιοχές των Χανίων, π.χ. η Παλαιόχωρα, είναι πνιγμένες στο χρώμα και τα λουλούδια, μαγεύοντας τον επισκέπτη τους. Σημαντικό μινωικό κέντρο, ταυτισμένα με την αρχαία Κυδωνία, γοητεύουν και με την ιστορία τους, που αποτυπώνεται στο περίφημο Αρχαιολογικό τους Μουσείο.

Όσο για την παλιά πόλη, μολονότι βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές, θεωρείται (και ομολογουμένως είναι) από τις ωραιότερες μεσογειακές, ενώ ο λόφος του Καστελίου που κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, φαντάζει «υπεργραφικός». Επιστροφή στο κέντρο ωστόσο και μείνετε για καφέ, ποτό, φαγητό -ή/και όλα μαζί- στη Σπλάντζια με τον υπεραιωνόβιο πλάτανό της, που αποτελεί παλιά μουσουλμανική συνοικία. Κλείνοντας με το, ιδανικό για ορειβασία και πεζοπορία, Φαράγγι του Κυκλαμίνου, υποσημειώνω πως αναφέρθηκα στα απολύτως απαραίτητα για τα Χανιά. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε καθ’ οδόν και πιστέψτε με: Τόσο γι’ αυτό το νομό όσο και για ολόκληρο το νησί, ισχύει το «μια ζωή δεν φτάνει για να το μάθεις»!

ΣΤΕΓΗ: Πόλη Χανίων, Φαλάσαρνα, Παλαιόχωρα και παραθαλάσσια ψαροχώρια όπως οι Καλύβες, είναι υπέροχα για να καταλύσετε, ενώ το εύρος των τιμών ποικίλλει: Η Κρήτη αφορά κάθε βαλάντιο! Με λίγο ψάξιμο, μέσω Internet, θ’ ανακαλύψετε «διαμαντάκια» στις τιμές που αναζητάτε.

ΦΑΓΗΤΟ/SHOPPING: Τα σαλιγκάρια, το γαμοπίλαφο, τα καλιτσούνια, το σταμναγκάθι, τα μακαρούνια σκιουφιχτά της είναι διάσημα ανά την Ελλάδα, μένοντας ωστόσο στις χανιώτικες σπεσιαλιτέ, στεκόμαστε στο μπουρέκι, λαχταριστή κολοκυθοπατατόπιτα. Ό,τι κι αν γευτείτε στο νομό και σε όλη την Κρήτη γενικά, είναι πεντανόστιμο, ενώ οι μερίδες είναι «γενναίες», δεν φείδονται υλικών οι εστιάτορες. Προσωπικά, συστήνω ανεπιφύλακτα το «Cape Crocodile» στην Παλαιόχωρα για απίθανο rib-eye και το «Τhird Eye», πρωτοκλασάτο vegan εστιατόριο. Όσο για shopping, εκτός από μινωικά σουβενίρ, το ντόπιο λάδι είναι ασυναγώνιστο. Θα εφοδιαστείτε φυσικά και με ρακή και τσίπουρο. Αλίμονο, στον τόπο τους και να μην πάρετε;!…

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ: Οι Κρήτες γλεντάνε απ’ το πρωί έως το άλλο πρωί και από το ενετικό λιμάνι μέχρι τη Σπλάντζια, αναφερόμενη στην πόλη μόνο, θα το διασκεδάσετε όπως ονειρεύεστε!

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!