Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Περιήγηση στη γαλανόλευκη γη της Αποκάλυψης

Η «καθαρότητα» της Πάτμου, τα αναρίθμητα εκκλησάκια και το απόλυτο γαλανόλευκο σε πρώτο πλάνο!

Ντονατέλα Αδάμου

Η περιήγηση στους θησαυρούς της γης της Αποκάλυψης είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με το χριστιανικό της χαρακτήρα. Η Πάτμος, διεθνής πρωταγωνίστρια του θρησκευτικού τουρισμού, πλημμυρισμένη από εκκλησάκια, διακρίνεται για την «καθαρότητα» του τοπίου της, για το απόλυτο μπλε, το απόλυτο λευκό και την αίσθηση της κατάνυξης παράλληλα με την ηρεμία, τη γαλήνη που αποπνέει.

Και αν πέρασε το Πάσχα, αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες είναι η συμμετοχή στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο εκκλησάκι, στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως: η εσοχή στο βράχο απ’ όπου ακούστηκε στον Ιωάννη η φωνή του Κυρίου, καλύπτεται από κτίσμα του 17ου αι. Στον τοίχο του Σπηλαίου υφίστανται δύο εσοχές, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ακουμπούσε το κεφάλι του για ν’ αναπαυθεί στα διαλείμματα του συγγραφικού του έργου και στηριζόταν για να σηκωθεί. Αυτά για θρησκευτικό ορντέβρ…

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Πάνω από το λιμάνι της Σκάλας, στέκει επιβλητικό το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Καθολικό και τα παρεκκλήσια του κοσμούνται με βυζαντινές αγιογραφίες, ενώ στο Μουσείο της Μονής αντικρίζουμε έργα βυζαντινής τέχνης, πολυτελή άμφια, περίτεχνες εικόνες. Στη δε βιβλιοθήκη του μοναστηριού, βρίσκουμε 1000 και πλέον πολύτιμες περγαμηνές και άλλους τόσους τίτλους βιβλίων, από την αρχή της τυπογραφίας μέχρι τον 18ο  αιώνα. Πέρα απ’ τα μοναστήρια της, η Πάτμος είναι κούκλα, με γραφικούς οικισμούς και μπλε θάλασσες και ξεκινάμε να βολτάρουμε απ’ τη Χώρα: Ανάμεσα στα στενά της δρομάκια, θα δείτε δεκάδες κατάλευκα γραφικά σπίτια και αναρίθμητα εκκλησάκια. Ακολουθεί το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού, με έργα βυζαντινής αγιογραφίας και ιεροραπτικής.

Παλιό, γραφικότατο επίσης είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου, ενώ στην παραλία του Αγίου Θεολόγου σώζονται τα λείψανα του βαπτιστηρίου του Ευαγγελιστή. Στο λόφο Καστέλλι θα φωτογραφηθείτε στα ερείπια οχυρωματικών έργων της προχριστιανικής Ακρόπολης του νησιού. Το κολύμπι σαφώς και είναι στο πρόγραμμα και το απέραντο γαλάζιο μάς κλείνει το μάτι και κοντά στη Χώρα, στην παραλία του Αγίου Θεολόγου, λίγο βορειότερα στην παραλία Μέρικα και από την ανατολική πλευρά στο Μελόι, το Γροίκο και τον Κάμπο. Θα σας εξιτάρουν και η Ψιλή Άμμος και η Λάμπη, στα βόρεια και το Πρασονήσι. Αν βέβαια είστε σκαφάτοι αβαντάρεστε, αφού αρκετές παραλίες δεν είναι προσβάσιμες από στεριά και πρόκειται για πεντακάθαρα, κρυστάλλινα κομμάτια!

ΣΤΕΓΗ: Στη Χώρα και στη Σκάλα θα βρείτε το κατάλυμα της αρεσκείας σας. Επειδή όμως «σφύζει» από τουρίστες, τσεκάρετε και κλείστε από τώρα!

ΦΑΓΗΤΟ/SHOPPING Στο «Τζιβαέρι» θα γευτείτε φοβερά θαλασσινά, στο «Βότρυς» μεσογειακή κουζίνα, ενώ έχετε να διαλέξετε από ευρεία γκάμα σε κρασιά, και στο «Λάμπη» φρέσκα καλαμάρια και σαγανάκι φλαμπέ. Δοκιμάστε επίσης «πατινιώτικη» τυρόπιτα με γλυκάλμυρες «νότες» και μελιτζάνες σε ρεβιθάδα. Φεύγοντας, πέρα από θρησκευτικά αναμνηστικά, αγοράστε για το δρόμο ή γευτείτε επιτόπου γλυκό πουγκί από φύλλο με αμύγδαλο, καρύδια και μέλι.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!