Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Γύθειο calling: Ταξιδεύοντας στο πιο ζωηρό κομμάτι της ανατολικής Μάνης

Οικονομικές νοστιμιές, ναυαγισμένο καράβι και σεργιάνι έως το ξημέρωμα

Ντονατέλα Αδάμου

 Οι Γυθειάτες, στην καρδιά της ανατολικής Μάνης, στην Πελοπόννησο, σε κερδίζουν καταρχάς με τη ζωηρότητα, με τον τρόπο που γλεντάνε. Το ίδιο το παραθαλάσσιο θέρετρο, με  πέτρινα πυργόσπιτα, το ναό του Αγίου Πέτρου στο νησάκι Κρανάη (το 1898 ενώθηκε με τη ξηρά) και με τις «καλόγριες», μαύρα ψαράκια με διχαλωτή ουρά που θα μας συντροφεύουν -απ’ το νερό φυσικά- στο σεργιάνι στην περαντζάδα μας, είναι απολύτως ερωτεύσιμο. Ακόμα και αν για όσο μείνουμε στο Γύθειο, ανεβαίνουμε εκατοντάδες σκαλοπάτια, αφού τα πάντα σχεδόν είναι χτισμένα πολύ ψηλά…

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Σε αυτόν τον τόπο με το μαγικό χάραμα και ηλιοβασίλεμα, όπου δεσπόζουν υπεραιωνόβιες ελιές και φραγκοσυκιές, γι’ αρχή κολυμπάμε στον Άγιο Πέτρο, με κρυστάλλινα νερά, όπου θ’ αντικρίσουμε μέχρι καβουρομάνες. Συνεχίζουμε με την οργανωμένη πλαζ (με café-bar κι εστιατόριο) στο Μαυροβούνι. Ακολουθεί ο ανηφορικός πεζόδρομος, κομβικό σημείο του Γυθείου και «χωνευτήρι» φυλών και πολιτισμών, όπου βγάζουμε θεϊκές λήψεις. Έπειτα, φωτογραφιζόμαστε στο ναυαγισμένο καράβι, στο Βαλτάκι που αποτελεί την κορυφαία ατραξιόν της περιοχής, αλλά και στον «Πύργο του Τζανετάκη». Σειρά έχει το άναμμα κεριού στο βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου και «κλικ» στο φημισμένο του Παρθεναγωγείο.

ΣΤΕΓΗ: Οι τιμές, όπως και αναφορικά στα εστιατόρια της περιοχής, είναι οικονομικές, οπότε το αφήνουμε στην επιλογή σου.

ΦΑΓΗΤΟ/SHOPPING Επιβάλλεται στάση στο «Libella», στη Σελινίτσα, για μαγειρευτά, αλλά και μπάνιο. Κλου, τα χελωνάκια στη λιμνούλα του: με το που οσφρίζονται κόσμο, κάνουν «ντου». Έπονται «Παλίρροια» και «Γρηγόρης» για τις γαριδομακαρονάδες και τα ολόφρεσκα ψάρια τους. Για κρεατικά, ακόμα καλύτερα για ντόπια «μπουζοπούλα» (γουρουνοπούλα με μυρωδικά), επιλέγουμε τον «Μπαρμπα-Σιδέρη», με κήπο δίπλα στο κύμα, tribal ντεκόρ, Αφρικανό παπαγάλο, τον… Πότη, καθώς και Αυστραλιανό, τον σπάνιο Γκάμπριελ: ο Γκάμπριελ, της φυλής των cockatoo moluccan είναι φιγουρατζής, χορεύει, τραγουδάει! Ο 18χρονος παπαγάλος που συγκαταλέγεται στους 5 εναπομείναντες στην Ευρώπη, προβλέπεται να ζήσει 80 ολόκληρα χρόνια. Επιστροφή στο… μαμ και για «λαλάγκια» -πιτάκια με κίτρινο τυρί- , επισκεπτόμαστε το φούρνο του «Καραβασίλη. Για shopping therapy, επιστρέφουμε στον πεζόδρομο απ’ όπου αγοράζουμε boho παντελόνες, καπέλα και μαγιό. Φεύγοντας, προμηθευόμαστε λάδι – είναι απ’ τα καλύτερα στον κόσμο.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ: Για μπίρα, ποτό, γλυκό, μακαρονάδες, πλούσιο πρωινό ενδείκνυται το «Αurora», στέκι τουριστών και ντόπιων. Έπονται «Δωδώνη» και «Sousa» (το τελευταίο λειτουργεί και ως κλαμπ). Αν θέλουμε cool ξένη μουσική, τρέχουμε στο «Porto Bellο». Και επειδή κανείς στο Γύθειο δεν κοιμάται πριν τις 8 το… πρωί,  after στέκια όπως το «Hashtag» μάς κλείνουν το μάτι.  «Let’ s dance!», που τραγουδούσε και ο αξέχαστος David Bowie.

ΤΙP: Το Γύθειο αποτελεί ιδανικό ορμητήριο και για εκδρομές: τα έξοχα Λιμένι και Γερολιμένας, όπως και το ιστορικό σπήλαιο Δυρού, βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά και σε καλούν να τα χαρείς.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!