Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει

Η Χαλκιδική, που όχι άδικα πολλοί αποκαλούν «χώρα των θαυμάτων» της βόρειας Ελλάδας, ως γνωστόν μεταφράζεται σε τρία «πόδια» – Κασσάνδρα, Σιθωνία, Άθως. Και τι «πόδια»: ερωτεύσιμα, με άπειρες επιλογές για διασκέδαση, βόλτες, για να χορτάσει το μάτι σου τη θάλασσα και τη φύση στα καλύτερά τους!

Ντονατέλα Αδάμου

Η Χαλκιδική, που όχι άδικα πολλοί αποκαλούν «χώρα των θαυμάτων» της βόρειας Ελλάδας, ως γνωστόν μεταφράζεται σε τρία «πόδια» – Κασσάνδρα, Σιθωνία, Άθως. Και τι «πόδια»: ερωτεύσιμα, με άπειρες επιλογές για διασκέδαση, βόλτες, για να χορτάσει το μάτι σου τη θάλασσα και τη φύση στα καλύτερά τους! Ίσως εξαντληθείς οδηγικά αφού θα διασχίσεις δαιδαλώδεις δρόμους μέχρι να φτάσεις στις παραλίες των ονείρων σου. Ωστόσο, εικόνες όπως αυτές στο Κριαρίτσι και το Πλατανίτσι θα σε αποζημιώσουν (ανυπερθέτως). Με τεράστια ιστορία απ’ τα αρχαία χρόνια και τόπο-«ορόσημο» τα Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, φιλοξενεί πυξίδα, εκκρεμές, πρίσμα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Από τους καταρράκτες της Βαρβάρας στον παραδοσιακό οικισμό με τα καλντερίμια της Αρναίας, μέχρι την Τορόνη στη Σιθωνία με τα μπλε, κρυστάλλινα νερά και την Ουρανούπολη στο Άγιο Όρος με τον βυζαντινό πύργο του Προσφορίου πάνω στη θάλασσα, θα τη λατρέψεις. Στην εμβληματική πολιτεία του Αγίου Όρους με τα 20 μοναστήρια, που από το ‘88 θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα νιώσεις κατάνυξη. Ακολουθεί το  σπήλαιο των Πετραλώνων, με «νάνους σταλαγμίτες» όπου ανακαλύφθηκε απολιθωμένο κρανίο 700.000 χρόνων, υποδεικνύοντας ότι ο πρώτος Ευρωπαίος έζησε εκεί, και φυσικά ο Χολομώντας: σε υψόμετρο 1165 μ., με δάση με οξιές, βελανιδιές, καστανιές, φλαμουριές, σφενδάμια, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura ως προστατευόμενη περιοχή.

Καταρράκτες Βαρβάρας


Ζαρκάδια, αγριόχοιροι και σπάνια πτηνά (μαυροπελαργοί, φιδαετοί κ.ά.) διαβιούν εδώ ενώ, όπως και άλλες
 6 ελλαδικές περιοχές, περιλαμβάνεται στις ειδικά προστατευόμενες (Special Protected Areas Spa’s ). Αξίζουν βεβαίως διαδρομές με 4Χ4 ή με mountain bike ανά την περιφέρεια, ενώ καθώς σιγά-σιγά αρχίζουμε και κολυμπάμε στο απέραντο γαλάζιο, έχε υπ’ όψιν σου ότι στο πρώτο πόδι (Κασσάνδρα) τα νερά, με εξαίρεση τη Σάνη που βρίσκεται στο όριο με τη Σιθωνία, παραείναι ζεστά. Στα δε Νέα Μουδανιά, το κατακαλόκαιρο καίνε (θερμοσίφωνας!) Δροσερά, πεντακάθαρα νερά θα χαρείς στο δεύτερο πόδι, στη Σιθωνία, στις πλαζ του Πόρτο Καρράς και στο Πόρτο Κουφό, «μυστικό» λιμάνι με άνοιγμα 300 μέτρων:  Έπονται οι Καλόγρια, Άγιος Μάμμας, Καβουρότρυπες, Μικρό και Μεγάλο Καρύδι.  Συνεχίζουμε σαλπάροντας για την Αμμουλιανή, το μόνο νησί της Χαλκιδικής κι ολοκληρώνουμε με την Άφυτο, χωριό-κόσμημα με παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική.

ΦΑΓΗΤΟ/SHOPPING: Αγόρασε μουντοβίνα (τσίπουρο των μελισσοκόμων, όπως το λένε οι ντόπιοι), αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, άγρια μανιτάρια, τυροκομικά, μύδια Ολυμπιάδας και γεύσου «ψήμα» (ή «αγιοργίτικο»), κατσικάκι στο φούρνο με ρύζι, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια δηλαδή. Επίσης, λουβίδια με σκορδαλιά (τοπικά φασολάκια που οι ντόπιοι τα ξεραίνουν στον ήλιο) και κοτόπουλο με τραχανά.

Πλατανίτσι
Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!