Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Όλη η αλήθεια για τις… “επιπλοκές” στις επεμβάσεις ομορφιάς! (Φωτό)

Πόσο “πονάνε” οι επεμβάσεις ομορφιάς και τι πιθανές επιπλοκές υπάρχουν μετεγχειρητικά; Την απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία ανάλογων περιστατικών που αποδεδειγμένα έχουν στεφθεί με επιτυχία σε… βάθος χρόνου!

Ο εξαίρετος επιστήμονας-πλαστικός χειρουργός κ. Κώστας Αλεξάνδρου μας εξηγεί αναλυτικά -μία προς μία- τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για μία σειρά από επεμβασεις αισθητικής φύσης…

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟY

Για φυσικό  όμορφο, ασφαλές και ανώδυνο αποτέλεσμα, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα:
1. Κορυφαίο υλικό. Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούμε προθέσεις συμπαγούς σιλικόνης αμερικάνικης κατασκευής ( Mc Ghan, Mentor) καθώς και της τελευταίας τεχνολογίας αγγλικής κατασκευής Nagor με εγγύηση εφόρου ζωής.
2. Ατραυματικό χειρουργείο. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα εργαλεία τα οποία παρέχουν φώς, δίνοντας τη δυνατότητα εργασίας με απόλυτη ακρίβεια και οικονομία κινήσεων. Ταυτόχρονα με ειδική διαθερμία γίνεται η επέμβαση αναίμακτα και με ακρίβεια χιλιοστού.
3. Σωστή εκπαίδευση και εμπειρία

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;
Αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη (άνω των 18 ετών) και σε σπάνιες περιπτώσεις αμαστίας με την σύμφωνη γνώμη ενδοκρινολόγου, ψυχολόγου και γυναικολόγου στην ηλικία των 16 ετών.

Τι είδους αναισθησία χορηγείται;
Συνήθως ελαφριά γενική αναισθησία.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;
1 Ώρα

Πόσος χρόνος νοσηλείας χρειάζεται;
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ασθενής επιστρέφει σπίτι.

Υπάρχουν τομές;
Οι τομές εξατομικεύονται στον κάθε ασθενή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η τομή είναι στην υπομάστια περιοχή (μήκους περίπου 4 εκ. που εξαρτάται και από το μέγεθος της πρόθεσης) και καμουφλάρεται τελείως από το μαστό. Η τομή δίνει άμεση πρόσβαση για τη δημιουργία θήκης όπου θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Για μερικούς μήνες είναι λίγο κόκκινη και σκληρή και προοδευτικά σε βάθος 1 χρόνου γίνεται μια πολύ λεπτή λευκή γραμμή. Σε περίπτωση υπερτροφικής ουλής είναι καλύτερα να είναι στην υπομάστια πτυχή ώστε να καλύπτεται από το μαστό. Σε περίπτωση που η ασθενής έχει μεγάλη θηλαία άλω η τομή μπορεί να γίνει περιθηλαία.

Τα μειονεκτήματα είναι:
ότι η ουλή δεν καλύπτεται από κάποια πτυχή δημιουργείται μια ουλή στον μαζικό αδένα η οποία μπορεί να επηρεάσει την γαλουχία και το θηλασμό και να εμποδίσει την ανίχνευση όγκων στη μαστογραφία.

Πού τοποθετούνται οι προθέσεις;
Μπορεί να τοποθετηθούν:
Κάτω από το μαζικό αδένα (subglandular)
Κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ (submascular)
Κάτω από την απονεύρωση του μείζονα θωρακικού μυός (subfacial)
1. Σε δύο επίπεδα, μερικώς κάτω από το μυ και μερικώς κάτω από την απονεύρωση του μυός (dual plane).
Στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών η πρόθεση συμπαγούς σιλικόνης τοποθετείται κάτω από την απονεύρωση του μείζονος θωρακικού μυός (subfacial).

Τα πλεονεκτήματα είναι:
1. λιγότερος έως καθόλου πόνος,
2. πιο μαλακός στην αφή μαστός,
3. μηδαμινή κινητικότητα της πρόθεσης κατά την σύσπαση του μυός
4. σε μαστούς που έχουν αδειάσει μετά από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους υπάρχει ένα πιο ωραίο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Απαραίτητα προϋπόθεση η χρήση προθέσεων συμπαγούς σιλικόνης (στρογγυλές ή σταγονοειδούς σχήματος)που δεν δημιουργούν πτυχώσεις και διατηρούν ένα σταθερό σχήμα.

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;
Με την ατραυματική τεχνική που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος παρά ελάχιστη ενόχληση ( όπως όταν έχουμε γυμναστεί και την επόμενη ημέρα νοιώθουμε ένα μυικό πιάσιμο). Συνήθως υπάρχει ελαφρύ μούδιασμα της θηλής (υπαισθησία) ή αντίστροφα υπεραισθησία για μερικές ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς (60%) παίρνουν ελαφρά παυσίπονα για 1-2 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς να χρειάζονται καμμία αγωγή.

Επιστροφή στην εργασία
Σε δουλειά γραφείου μπορεί να επιστρέψει σε 48 ώρες ενώ σε χειρωνακτική εργασία σε 1 εβδομάδα.

Πότε επιτρέπεται η γυμναστική;
Άμεσα μετεγχειρητικά επιτρέπονται όλες οι κινήσεις των χεριών αλλά αεροβική γυμναστική επιτρέπεται μετά από 1 μήνα. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες.

Πότε επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή;
Συνιστάται αποφυγή από έντονη μάλαξη των μαστών για 3-4 εβδομάδες.

Θέση στον ύπνο
Συνίσταται να κοιμάται στο πλάι ή ανάσκελα.

Μπορεί να θηλάσει μετεγχειρητικά;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θηλασμό.

Υπάρχουν μετεγχειρητικοί επίδεσμοι;
Δεν υπάρχουν επίδεσμοι-γάζες, παρά μόνο ένα αδιάβροχο επίθεμα στο σημείο της τομής. Η ασθενής φορά άμεσα μετεγχειρητικά ένα αθλητικό σουτιέν για 1 μήνα.

Πώς βρίσκουμε το σωστό μέγεθος;
Οι συμπαγείς προθέσεις βγαίνουν σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Στο πρώτο ραντεβού ο χειρουργός θα μετρήσει το μαστό και το θώρακα και θα προτείνει στην ασθενή τι ρεαλιστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δική της περίπτωση για να έχει ένα φυσικό και όχι κραυγαλέο αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόθεση τόσο πιο ψεύτικη δείχνει σαν αποτέλεσμα και τόσο αυξάνει ο κίνδυνος των επιπλοκών. Η ασθενής θα δει διάφορα μεγέθη τα οποία θα προβάρει στο σουτιέν της αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το γιατρό στο χειρουργείο, όπου χρησιμοποιούνται διάφορα δοκιμαστικά μεγέθη και επιλέγεται αυτό που δίνει το πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη ασθενή λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις της σε σχέση με το μέγεθος και το σχήμα. Η ίδια πρόθεση σε 10 διαφορετικά άτομα θα έχει 10 διαφορετικά αποτελέσματα.

Τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν κάποια νόσο;
Από τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ότι τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν καρκίνο ή νόσο του συνδετικού ιστού.

Τι είδους ενθέματα χρησιμοποιούμε;
Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούμε ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης Mc Ghan-Mentor-Nagor τα οποία δίνουν εγγύηση εφόρου ζωής για αστοχία υλικού (ποσοστό 0% στα δικά μας περιστατικά).

Οβάλ ή σταγονοειδή πρόθεση;
Θεωρητικά πιστεύεται ότι η σταγονοειδής πρόθεση έχει πιο φυσικό σχήμα. Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει εξαιρετικό αισθητικό-φυσικό αποτέλεσμα με στρογγυλές προθέσεις. Παρόλαυτα σε εξειδικευμένες περιπτώσεις προτιμούμε τις σταγονοειδείς προθέσεις.
Τα μειονεκτήματα των σταγονοειδών προθέσεων είναι:
1. Σε ποσοστό 8-10% περιστρέφονται μέσα στο μαστό με αποτέλεσμα ένα αφύσικο σχήμα το οποίο χρειάζεται επανεγχείρηση (3 περιπτώσεις σε ασθενείς μας )με τοποθέτηση στρογγυλών προθέσεων με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
2. Αρκετά ακριβότερα

Μπορεί να γίνει μαστογραφία μετεγχειρητικά;
Η μαστογραφία γίνεται κανονικά εφόσον η πρόθεση τοποθετείται κάτω από την απονεύρωση του μυός. Πιθανόν να χρειαστεί να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα ή κάποιες extra λήψεις.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
1. Φλεγμονή (0% στα περιστατικά μας)
2. Αιμορραγία (1 περιστατικό το οποίο χρειάστηκε παροχέτευση του αιματώματος με άριστα αποτελέσματα)
3. Σχηματισμός ρικνωτικής κάψας
Η ¨κάψα¨ είναι ουλώδης ιστός ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από κάθε ξένο σώμα μέσα στον οργανισμό μας. Σε μερικές περιπτώσεις ο ουλώδης ιστός σκληραίνει και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα του μαστού. Για τον σχηματισμό της παίζει ρόλο πόσο τραυματικό είναι το χειρουργείο (αιμάτωμα, κακοποίηση ιστών) και το είδος της πρόθεσης. Στα χέρια μας το ποσοστό είναι 0% . Η θεραπεία συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση της κάψας και επανατοποθέτηση της πρόθεσης.

LIFTING

Στην ουσία είναι lifting φρυδιών, επειδή δίνει σχήμα και σηκώνει τα φρύδια που έχουν πέσει λόγω ηλικίας ή κληρονομικότητας, με αποτέλεσμα να δείχνει το βλέμμα κουρασμένο ή θυμωμένο.
Τεχνικές

Υπάρχουν δύο μέθοδοι:

• Η ανοικτή μέθοδος όπου υπάρχει μια τομή στο τριχωτό της κεφαλής η οποία ξεκινά από το ένα αυτί έως το άλλο.

• Η Ενδοσκοπική (η πλέον συνηθισμένη) όπου υπάρχουν 3 μικρές τομές 2cm μέσα στο τριχωτό της κεφαλής. Με την χρήση του ενδοσκοπίου αποκολλώνται το δέρμα και οι μύες από το κρανίο και επανατοποθετούνται με τη χρήση ειδικών απορροφήσιμων υλικών, τα οποία συγκρατούν τους ιστούς στην καινούρια θέση χωρίς να γίνεται αφαίρεση του δέρματος.

Πόσο διαρκεί;
Είναι δύσκολο να απαντηθεί επειδή ο καθένας έχει διαφορετική ποιότητα δέρματος και ιστών καθώς και διαφορετικές συνήθειες ( έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα).

Το ρολόι του χρόνου δυστυχώς δεν σταματά και μετά το χειρουργείο ο ασθενής συνεχίζει να μεγαλώνει.

Παρόλαυτα ο ασθενής δείχνει νεότερος, πιο ξεκούραστος και πιο «φρέσκος» και μετά από 10-15 χρόνια.

Είδος αναισθησίας
Συνήθως χρησιμοποιούμε γενική αναισθησία.

Υπάρχουν ουλές;
Οι ουλές δεν είναι διακριτές εφόσον είναι μικρές και βρίσκονται μέσα στα μαλλιά.

Υπάρχει πόνος;
Δεν υπάρχει πόνος , μόνο ελαφρύ μούδιασμα το οποίο βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει όμως οίδημα ειδικά το 1ο 24ωρο που φτάνει μέχρι τα βλέφαρα και το οποίο υποχωρεί σταδιακά σε μερικά 24ωρα.

Πότε επιστρέφει κανείς σε εργασία-καθημερινές δραστηριότητες;
Συνήθως σε μία εβδομάδα.

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Κύρια ένδειξη της λιποαναρρόφησης είναι η απομάκρυνση τοπικού λίπους το οποίο δεν υποχωρεί με δίαιτα και σωματική άσκηση. Σκοπός δεν είναι η απώλεια βάρους αλλά η μόνιμη αλλαγή του σχήματος του σώματος. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι τα άτομα με φυσιολογικό περίπου βάρος και καλή ελαστικότητα του δέρματος. Ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει. Μπορεί να ωφεληθούν άτομα από 16 έως 76 ετών.

Πώς γίνεται;
Προηγείται έγχυση (tumescent technique) με διάλυμα φυσιολογικού ορού που περιέχει τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Αυτό βοηθά στην ευκολότερη και ταχύτερη αναρρόφηση των λιποκυττάρων αλλά και στην πολύ λιγότερη απώλεια αίματος (λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί η αδρεναλίνη), επιτρέποντας έτσι αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους με ασφάλεια και λιγότερες μελανιές μετεγχειρητικά. Το λίπος απομακρύνεται με ειδικές λεπτές κάνουλες διαμέτρου 2-4 χιλιοστών.

Υπάρχουν τομές;
Μία έως δύο οπές διαμέτρου 2-3 χιλιοστών ανά περιοχή, οι οποίες μετά από μερικούς μήνες δεν είναι ορατές. Σε σκουρόχρωμα δέρματα μπορεί να υπάρχει υπέρχρωση στις τομές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι είδους αναισθησία χορηγείται;
Συνδυασμός μέθης με τοπική αναισθησία (90% των περιπτώσεων). Σε μικρές περιοχές αρκεί η τοπική αναισθησία.

Έχει πλεονέκτημα η λιποαναρρόφηση με laser(laser assisted lipoplasty);
Η παγκόσμια εμπειρία με χρήση laser στην λιποαναρρόφηση . Δεν έχει δείξει να είναι περισσότερο αποτελεσματική από την κλασική λιποαναρρόφηση και συνήθως συνδυάζεται με μεγαλύτερο χρόνο χειρουργείου, είναι ακριβότερη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι από την απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία παράγονται από την καταστροφή των λιποκυττάρων. Επίσης έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά με εγκαύματα και ρικνώσεις του δέρματος. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον όταν θα βελτιωθεί η τεχνολογία και αποδειχθεί βάσει πραγματικών και όχι κατευθυνόμενων μελετών ότι υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και λιγότερες επιπλοκές, θα ξεκινήσουμε να το χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας.

Πόση ώρα διαρκεί;
Ανάλογα με τις περιοχές από 20 λεπτά έως 2,5 ώρες.

Πόση απώλεια βάρους υπάρχει;
Θα υπάρχει μικρή διαφορά στο βάρος (εξαρτάται βέβαια από τον όγκο που θα αφαιρεθεί). Τις πρώτες ημέρες λόγω της κατακράτησης των υγρών θα υπάρχει αύξηση του βάρους (π.χ. σε μια λιποαναρρόφηση 2 λίτρων θα υπάρχει μια διαφορά βάρους 1-1,5 κιλό).

Πονάει?
Δεν υπάρχει έντονος πόνος. Με την λήψη αναλγητικών από το στόμα τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής νοιώθει μούδιασμα και τράβηγμα στη χειρουργημένη περιοχή όπως μετά από έντονη γυμναστική, που υποχωρεί σταδιακά μετά από 4 έως 5 ημέρες.

Παραμονή στο νοσοκομείο
Συνήθως μετά από 3-4 ώρες ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.

Το λίπος επανέρχεται;
ΌΧΙ. Επειδή ο αριθμός των λιποκυττάρων ανά περιοχή είναι σταθερός, τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν επανέρχονται. Σε αυξημένη λήψη θερμίδων επειδή τα λιποκύτταρα λειτουργούν σαν δεξαμενές λίπους μπορεί να παχύνει κάποιος και στις περιοχές που έχει γίνει λιποαναρρόφηση, αλλά επειδή ο αριθμός των κυττάρων είναι μειωμένος δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά. Αντίθετα οι περιοχές που δεν έχουν λιποαναρροφηθεί θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ποιά είναι η μετεγχειρητική φροντίδα;
Υπάρχουν μικρά αδιάβροχα επιθέματα στις περιοχές των τομών οπότε ο ασθενής μπορεί να κάνει ντους από την επομένη ημέρα του χειρουργείου. Αμέσως μετά το χειρουργείο φοράει ένα ειδικό λαστέξ για ένα μήνα που το βγάζει μόνο για να κάνει μπάνιο και να πάει τουαλέτα.

Πότε φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα;
Σε 6 μήνες. Οι μελανιές συνήθως υποχωρούν σε 10-14 ημέρες και το μούδιασμα στο δέρμα σταδιακά σε μερικές εβδομάδες.

Επιστροφή σε εργασία – δραστηριότητες
Συνήθως σε 24 έως 48 μετεγχειρητικά επιστρέφουν στην εργασία (εξαρτάται από πόσες περιοχές λιποαναρροφήθηκαν και από τον όγκο που αφαιρέθηκε). Η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 1 μήνα και το κολύμπι μετά από 3 εβδομάδες

 www.kostasalexandrou.gr

Ο Δρ Αλεξάνδρου είναι ο διευθυντής του μοναδικού στην Ελλάδα Κρανιοπροσωπικού Κέντρου, το οποίο είναι ένα από τα μόλις 9 αναγνωρισμένα στην Ευρώπη.

Από αυτήν τη θέση συνεχίζει τις δραστηριότητες του στον τομέα της κρανιοπροσωπικής αλλά και της αισθητικής χειρουργικής, ως Πλαστικός Χειρουργός και Γναθοχειρούργος.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!