Αλκοόλ: Το 20% των 15χρονων έχει μεθύσει τουλάχιστον 2 φορές
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ»
Η προστασία της υγείας των ανηλίκων από τις σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης και κατανάλωσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στη σωματική και ψυχική τους υγεία, βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου, από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από τους μισούς (57%) δεκαπεντάχρονους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά (56% των αγοριών και 59% των κοριτσιών), και σχεδόν το 40% αναφέρει ότι έχει πιει αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες (36% των αγοριών και 38% των κοριτσιών).
Περίπου 1 στους 10 (9%) εφήβους όλων των ηλικιακών ομάδων έχει βιώσει σημαντική μέθη – έχει μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές – στη διάρκεια της ζωής του, ένα ποσοστό που αυξάνεται ανησυχητικά από 5% στην ηλικία των δεκατριών ετών σε 20% στην ηλικία των δεκαπέντε ετών, καταδεικνύοντας μια κλιμακούμενη τάση κατάχρησης αλκοόλ μεταξύ των νέων. Επίσης, πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συχνότητα μέθης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών αυξάνεται, επίσης, με την ηλικία, από 5% μεταξύ των δεκατριάχρονων σε ένα ανησυχητικό 15% μεταξύ των δεκαπεντάχρονων, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές παρέμβασης για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου προβλήματος της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους.
Για τους λόγους αυτούς, με το νέο νόμο επιδιώκεται:
*η πρόληψη και η αποφυγή της έκθεσης των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού και αλκοόλ, μέσω του περιορισμού της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των εν λόγω προϊόντων, καθώς και μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους πώλησης, διάθεσης και κατανάλωσής τους,
*η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, μέσω της διαρκούς, στοχευμένης και αποτελεσματικής εποπτείας της αγοράς των προϊόντων καπνού, των νέων προϊόντων καπνού, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των περιεκτών επαναπλήρωσης, καθώς και των φυτικών προϊόντων για κάπνισμα,
*η περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των ανηλίκων, έναντι των νεοεμφανιζόμενων μη καπνικών προϊόντων, με ή χωρίς νικοτίνη, που προορίζονται για εισπνοή μέσω της διαδικασίας θέρμανσης, καθώς και προϊόντων νικοτίνης, τα οποία καταναλώνονται με οποιονδήποτε τρόπο (ενδεικτικά σακουλάκια νικοτίνης) και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4419/2016 (Α΄174),
*η ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου της αγοράς των προϊόντων καπνού, αλκοόλ και λοιπών μη καπνικών προϊόντων, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
Έλεγχοι και κυρώσεις
Πλέον, απαγορεύεται ρητά η πώληση και διάθεση καπνικών και αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους, ενώ οι πωλητές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγχουν την ηλικία του επίδοξου αγοραστή.
Ο έλεγχος θα γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επαλήθευσης της ηλικίας μέσω της εφαρμογής Kids Wallet. Μόνο εφόσον ο πελάτης μπορεί να πιστοποιήσει ότι έχει ενηλικιωθεί, που σημαίνει ότι έχει περάσει η 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο γιορτάζει τα 18α γενέθλιά του, θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σε διαφορετική περίπτωση, ο καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να διακόψει την αγοραπωλησία.
Το μέτρο καλύπτει κάθε είδους σημείο πώλησης, όπως χώρους διασκέδασης, μπαρ, περίπτερα και σούπερ-μάρκετ.
Οι ίδιες προστασίες θα ισχύουν και για τις ηλεκτρονικές αγορές, ώστε να μην είναι δυνατή η παράκαμψη των ελέγχων μέσω του e-εμπορίου.
Καθιερώνεται επίσης μηχανισμός επιβολής κυρώσεων, για πωλητές που δεν θα συμμορφώνονται και θα αρνούνται να ελέγξουν την ηλικία των νεαρών αγοραστών. Η πώληση σε ανήλικους θα συνιστά και πάλι ποινικό αδίκημα, ενώ προβλέπονται και διοικητικές ποινές, οι οποίες θα κλιμακώνονται σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης παραβίασης των κανόνων.
Μεταξύ των ποινών που προβλέπονται είναι το προσωρινό σφράγισμα ενός καταστήματος, αλλά και η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας για τους σοβαρούς υπότροπους.
Για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των συγκεκριμένων προϊόντων ιδρύεται αρμόδιο Ειδικό Τμήμα στον ΕΟΔΥ.
Ως αρμόδιες αρχές εποπτείας της αγοράς ορίζονται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β βαθμού, οι Υπηρεσίες Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, τα τελωνεία και οι περιφερειακές Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους. Οι αρχές εποπτείας της αγοράς διενεργούν ελέγχους, επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εκτελούν προγράμματα ελέγχου στην αγορά, όποτε απαιτείται, για την αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου. Οι έλεγχοι, επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες στην αγορά διενεργούνται κατά περίπτωση και κατά λόγο αρμοδιότητας από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές εποπτείας της αγοράς είτε μεμονωμένα είτε από μικτά κλιμάκια.