Το τυρί και το γιαούρτι προκαλεί εφιάλτες
Το τυρί και το γιαούρτι προκαλεί εφιάλτες. Καναδοί ερευνητές αποκαλύπτουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των γαλακτοκομικών, της δυσανεξίας στη λακτόζη και των τρομακτικών ονείρων
Το τυρί και το γιαούρτι προκαλεί εφιάλτες. Το τυρί και το γιαούρτι που απολαμβάνετε το βράδυ μπορεί να κρύβουν μια σκοτεινή πλευρά: να είναι οι ένοχοι των εφιαλτών σας. Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη λαϊκή σοφία που εδώ και καιρό συμβουλεύει: τρώγε ελαφρά για να κοιμάσαι καλύτερα.
Το τυρί και το γιαούρτι προκαλεί εφιάλτες
Παρά τη διαχρονική αυτή πεποίθηση, ελάχιστες επιστημονικές έρεζες έχουν μελετήσει τη σχέση της διατροφής με τα όνειρα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Psychology, ψυχολόγοι πήραν συνεντεύξεις από 1.082 φοιτητές του πανεπιστημίου Μακγιούαν στον Καναδά. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στις διατροφικές τους συνήθειες, την ποιότητα του ύπνου τους, και, πιο συγκεκριμένα, στους εφιάλτες τους και την πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτών.
Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα: τέσσερις στους δέκα φοιτητές πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου τους, με το 24,7% από αυτούς να δηλώνει ότι η επίδραση είναι αρνητική. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το 5,5% που πιστεύει ότι το είδος του φαγητού επηρεάζει άμεσα τα όνειρά τους.
Στις κορυφαίες επιλογές των “ενοχλητικών” τροφών, οι ερωτηθέντες ανέφεραν τα επιδόρπια και τα ζαχαρώδη (22,75% για την ποιότητα του ύπνου και 29,8% για τα όνειρα) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (15,7% για τον ύπνο και 20,6% για τα όνειρα). Οι περιγραφές των ονείρων που σχετίζονταν με αυτά τα τρόφιμα ήταν συχνά «αλλόκοτες» ή «ενοχλητικές». Αντίθετα, τα φρούτα (17,6%), τα λαχανικά (11,8%) και τα αφεψήματα (13,4%) αναφέρθηκαν ως παράγοντες που συμβάλλουν σε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.
Οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας αυτές τις διαπιστώσεις με τις τροφικές δυσανεξίες των συμμετεχόντων. Εκεί ανακάλυψαν μια στενή σύνδεση μεταξύ των εφιαλτών και της δυσανεξίας στη λακτόζη. Ο Τορ Νίλσεν, ειδικός στη νευροφυσιολογία και τη νευρογνωσία των ονείρων και των εφιαλτών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και βασικός συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε ότι πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη «καταναλώνουν, παρ’ όλ’ αυτά, γαλακτοκομικά προϊόντα», καθώς η δυσανεξία ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα της λακτάσης (του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη) που παράγεται στο γαστρεντερικό σύστημα του καθενός.
Ενώ κοιμούνται, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται, συνειδητά ή όχι, «σωματικές και οργανικές ενοχλήσεις» από το γαστρεντερικό, όπως φούσκωμα ή κράμπες, επειδή νωρίτερα κατανάλωσαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Νίλσεν επεσήμανε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα όνειρα αντικατοπτρίζουν σωματικά προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα. Για παράδειγμα, κάποιος που ονειρεύεται μια φωτιά, ενδέχεται στη συνέχεια να ανεβάσει πυρετό.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση συνδέεται με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, που προκαλούνται λόγω των γαστρεντερικών ενοχλήσεων. «Ξέρουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώσαμε όταν ήμασταν ξύπνιοι μπορεί να παραταθούν και στα όνειρα. Ίσως ισχύει το ίδιο και για εκείνα που εμφανίζονται λόγω προβλημάτων στην πέψη», εξήγησε ο Νίλσεν.
Η μελέτη δεν βρήκε κάποια σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και των εφιαλτών, πιθανόν λόγω του μικρού δείγματος ή επειδή αυτή η διαταραχή προκαλεί διαφορετικά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.
Ο Νίλσεν, ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για επιπρόσθετες μελέτες, με μεγαλύτερο και πιο ποικίλο δείγμα εθελοντών (όσον αφορά την ηλικία και τις διατροφικές συνήθειες), για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα συμπεράσματα ισχύουν γενικά για τον πληθυσμό.