Η σιωπηλή απειλή στο πιάτο μας: Σταφύλια πνιγμένα σε θανατηφόρα φυτοφάρμακα από την Τουρκία
Η σιωπηλή απειλή στο πιάτο μας: Σταφύλια πνιγμένα σε θανατηφόρα φυτοφάρμακα από την Τουρκία. Τι εντοπίστηκε στα επικίνδυνα φρούτα και πώς να προστατευτούμε
Η σιωπηλή απειλή στο πιάτο μας: Σταφύλια πνιγμένα σε θανατηφόρα φυτοφάρμακα από την Τουρκία
Οι αρχές εντόπισαν υπολείμματα από τις παρακάτω ενεργές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές:
- Azoxystrobin
- Bifenazate (και μεταβολίτες του)
- Dimethomorph (τοξικό στην αναπαραγωγή – Κατηγορία 1Β)
- Dithiocarbamates (εκφρασμένα ως CS₂)
- Flutriafol
- Indoxacarb
- Iprovalicarb (πιθανά καρκινογόνο – Κατηγορία 2)
- Lambda-cyhalothrin
Ειδικότερα, το Dimethomorph κατατάσσεται επίσημα από την ΕΕ ως τοξικό για την αναπαραγωγή (Κατηγορία 1B), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και την ανάπτυξη. Το Iprovalicarb χαρακτηρίζεται ως πιθανά καρκινογόνο (Κατηγορία 2), υποδηλώνοντας πιθανό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.
Ο συνδυασμός πολλαπλών δραστικών ουσιών, γνωστός ως «κοκτέιλ φυτοφαρμάκων», ενέχει έναν σωρευτικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με χρόνια νοσήματα. Η υπέρβαση των MRLs καθιστά τα προϊόντα μη συμμορφούμενα με τη νομοθεσία της ΕΕ και άκρως επικίνδυνα για κατανάλωση, οδηγώντας στην άμεση απόσυρση και ανάκλησή τους από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν στην άμεση ανάκληση και σε προειδοποίηση ασφαλείας για το συγκεκριμένο προϊόν σε μια μεγάλη γκάμα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προβεί σε ανάκληση, γεγονός που γεννά ερωτήματα και προβληματισμό σχετικά με τους ελέγχους στη χώρα μας.
Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, καθώς η θρεπτική τους αξία είναι ανεκτίμητη για τον οργανισμό. Το κλειδί βρίσκεται στο σχολαστικό πλύσιμο, ώστε να προφυλαχθείτε στο μέτρο του δυνατού από κάθε είδους μολύνσεις.
1. Τρεχούμενο νερό: Ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος
Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά που καταναλώνετε ωμά ή φρούτα που τα τρώτε με τη φλούδα. Ενώ υπάρχουν φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο (συστημικά φυτοφάρμακα), τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και είναι σχετικά εύκολο να απομακρυνθούν. Το σχολαστικό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό απομακρύνει αποτελεσματικά τη λεγόμενη «μηχανική» μόλυνση (σκόνη, χώμα, υπολείμματα) και εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό μικρόβια και βακτήρια. Ως εκ τούτου, θεωρείται ο ιδανικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά.
2. Ξίδι: Μια βοήθεια, όχι πανάκεια
Αρκετοί επιλέγουν να πλένουν τα λαχανικά με ξίδι. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική σε ένα βαθμό, καθώς το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Ωστόσο, οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί μπορούν να αντέξουν σε ανάλογες συνθήκες, συνεπώς το ξίδι δεν αποτελεί πανάκεια για την πλήρη απολύμανση.
3. Μούλιασμα σε νερό: Η παγίδα που πρέπει να αποφύγετε
Αν βάζετε τα λαχανικά να μουλιάζουν σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη, θεωρώντας ότι έτσι εξαλείφετε τα μικρόβια, τότε πρέπει να αλλάξετε άμεσα τακτική. Όχι μόνο δεν τα καθαρίζετε, αλλά μπορεί να τα καταστρέψετε. Αφενός μεν χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες λόγω της παρατεταμένης επαφής με το νερό, αφετέρου τα μικρόβια μετακινούνται και μπορούν να πάνε ακόμη και σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν, διασπείροντας τη μόλυνση. Ακόμη πάντως και αν τα μουλιάζετε, μετά πρέπει οπωσδήποτε να τα ξεπλένετε σχολαστικά με τρεχούμενο νερό.
Σημαντική Συμβουλή: Γενικά, πρέπει να επιμένετε ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι, καθώς εκεί εισχωρούν υπολείμματα από φυτοφάρμακα και ζωύφια. Επιμείνετε ιδιαίτερα σε λαχανικά με πυκνά φύλλα, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι, τα οποία συχνά μαζεύουν χώμα και μικρόβια ανάμεσα στα φύλλα τους.
Η υγεία μας είναι ανεκτίμητη και η προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η γνώση είναι δύναμη, και η σωστή πληροφόρηση μας επιτρέπει να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προστασία μας.