Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Το μυστικό της μακροζωίας στο πιάτο σας: Η δύναμη των διαφορετικών φλαβονοειδών

Το μυστικό της μακροζωίας στο πιάτο σας: Νέα μελέτη δείχνει πώς η ποικιλία σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύει από σοβαρές ασθένειες

Το μυστικό της μακροζωίας στο πιάτο σας: Η δύναμη των διαφορετικών φλαβονοειδών. Η κατανάλωση ψαριού έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ιδιαίτερα για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα ψάρια ίδια όσον αφορά τα οφέλη τους. Η σωστή επιλογή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία σας.

Το μυστικό της μακροζωίας στο πιάτο σας: Η δύναμη των διαφορετικών φλαβονοειδών

Μια νέα, σημαντική μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ, του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) στο Περθ και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, φέρνει στο φως εντυπωσιακά στοιχεία. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «Nature Food», αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μια ευρεία γκάμα τροφών πλούσιων σε διαφορετικά φλαβονοειδή –όπως το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα– μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και έχουν ισχυρότερη υποψηφιότητα για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον.


Πού θα βρείτε τα πολύτιμα φλαβονοειδή;

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές βιοδραστικές ουσίες που εντοπίζονται σε μια πληθώρα φυτικών τροφών. Οι κύριες πηγές περιλαμβάνουν:

  • Τσάι
  • Μύρτιλα
  • Φράουλες
  • Πορτοκάλια
  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Κόκκινο κρασί

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας πάνω από 120.000 εθελοντές ηλικίας 40 έως 70 ετών. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αναδεικνύει την ανώτερη αξία της ποικιλίας στην κατανάλωση φλαβονοειδών, σε σύγκριση με την απλή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από μία μόνο πηγή.

Ο δρ. Μπέντζαμιν Πάρμεντερ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το ECU, ανακάλυψε ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών της τάξεως των 500 mg την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 16%, καθώς και με μείωση περίπου 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, αυτή η ποσότητα φλαβονοειδών περιέχεται σε μόλις δύο κούπες τσαγιού.

Ωστόσο, ο δρ. Πάρμεντερ τόνισε πως τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποικιλία φλαβονοειδών αντιμετώπιζαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο για τις συγκεκριμένες νόσους, ακόμα και αν η συνολική ποσότητα ήταν ίδια. Όπως εξήγησε, αντί να πίνει κάποιος μόνο τσάι, είναι καλύτερο να λαμβάνει φλαβονοειδή από πολλές πηγές, καθώς διαφορετικές τροφές περιέχουν διαφορετικά φλαβονοειδή, καθένα με τη δική του μοναδική δράση.

Η καθηγήτρια Εϊντίν Κάσιντι, συνεπικεφαλής της μελέτης από το Queen’s, επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών νόσων». Πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε από εργαστηριακά στοιχεία και κλινικές μελέτες ότι διαφορετικά φλαβονοειδή δρουν με διαφορετικούς τρόπους: κάποια βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, άλλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και άλλα μειώνουν τη φλεγμονή». Αυτή η μελέτη είναι καθοριστική, καθώς δείχνει πως η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας φλαβονοειδών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με την κατανάλωση φλαβονοειδών από μία μόνο πηγή.

Ο καθηγητής Τίλμαν Κουν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία: «Η κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση καλής υγείας». Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αυξάνει τις πιθανότητες να λαμβάνει το άτομο όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να διατηρείται υγιές.

Η μελέτη αυτή στέλνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα για τη δημόσια υγεία. Ο δρ. Πάρμεντερ υπογράμμισε ότι οι διατροφικές οδηγίες πρέπει πλέον να επεκταθούν πέρα από την απλή σύσταση για ποσότητα φλαβονοειδών, και να δώσουν έμφαση στην αύξηση της ποικιλίας τους για την επίτευξη μεγαλύτερων οφελών.

Σύμφωνα με την δρα Κάσιντι, «απλές εφικτές αλλαγές στη διατροφή, όπως το να πίνει κάποιος περισσότερο τσάι και να τρώει περισσότερα μούρα ή μήλα για παράδειγμα, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλίας κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και πιθανώς να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία».

Επομένως, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μην περιορίζεστε σε μία μόνο πηγή φλαβονοειδών! Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με μια πληθώρα πολύχρωμων φρούτων, λαχανικών, τσαγιών και άλλων τροφών, και επενδύστε στην ποικιλία για μια μακρά, υγιή και γεμάτη ζωή.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!