Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ποιο χαρακτηριστικό τοποθετεί στην κορυφή το ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη του στην υγεία

Το ελαιόλαδο καλύτερο από όλα τα λάδια! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως σε όλα τα θέματα άλλωστε, περιέχει πληθώρα πληροφοριών, πολλές φορές αντικρουόμενων, αναφορικά με το ποιο είδος λαδιού έχει τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες και είναι το καλύτερο για την υγεία μας.

Ποιο μαγειρικό λάδι όμως είναι στη πραγματικότητα το πιο ευεργετικό;

Για να αξιολογήσετε τα μαγειρικά έλαια, εξετάστε τα συνολικά οφέλη για την υγεία, τη γεύση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, δήλωσε η Selina Wang, κορυφαία ειδικός στα βρώσιμα έλαια και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis. Φυσικά και το χρηματικό ποσό που θέλετε να ξοδέψετε πρέπει να συμπεριληφθεί στις εν λόγω παραμέτρους.

Η Wang δήλωσε ότι το λάδι από αβοκάντο, το λάδι που έχει υποστεί ζυμώσεις και τα φυτικά έλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ολεϊκά άλατα, αποτελούν όλα εξαιρετικές επιλογές για μαγειρική χρήση. Ωστόσο, τονίζει την αξία του ελαιολάδου και για ποιο λόγο το θεωρεί ως την καλύτερη επιλογή.

«Χρησιμοποιώ μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τα πάντα», δήλωσε. «Το επιλέγω για λόγους υγείας, γεύσης αλλά και για το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Δείτε για ποιους λόγους επιλέγει το ελαιόλαδο ως το καλύτερο και πως τα υπόλοιπα είδη λαδιού συγκρίνονται μαζί του.

Ελαιόλαδο

Σε γενικές γραμμές, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη του στην υγεία. Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή θανάτου από άνοια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που είναι γνωστό ότι προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Τα έλαια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με τα συστατικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το λάδι καρύδας, το βούτυρο, το λαρδί, το ghee και το φοινικέλαιο.

Ορισμένοι είναι πεπεισμένοι ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή τηγάνισμα επειδή υποτίθεται ότι έχει χαμηλό σημείο καύσης. Αλλά η Wang είπε ότι το σημείο καύσης δεν αποκαλύπτει πολλά για το πόσο σταθερό είναι ένα λάδι ή πόσα επιβλαβή παραπροϊόντα παράγονται όταν θερμαίνεται.

«Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πώς γίνονται οι δοκιμές σημείου καύσης, δεν θα έδιναν τόση βαρύτητα σε αυτό», δήλωσε. «Κυριολεκτικά απλά θερμαίνετε το λάδι και στη συνέχεια κοιτάτε να δείτε πότε αρχίζει να καπνίζει. Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνουμε σε μια τόσο χονδροειδή και αναξιόπιστη μέθοδο», ανέφερε.

Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες θέρμαναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και εννέα άλλα δημοφιλή μαγειρικά έλαια σε τηγάνι και φριτέζα για να δουν πώς λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρήγαγε τα χαμηλότερα επίπεδα δυνητικά επιβλαβών παραπροϊόντων, επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά που περιείχε «επέτρεπαν στο λάδι να παραμένει σταθερό όταν θερμαίνεται».

Oι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σημείο καύσης ενός ελαίου δεν δείχνει τον βαθμό στον οποίο ένα λάδι θα υποβαθμιστεί ή θα παράγει επιβλαβή υποπροϊόντα όταν θερμαίνεται.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πιστεύουν ότι το σημείο καύσης είναι δείκτης των ωφελειών ενός ελαίου για την υγεία ή του τι κάνει στο σώμα σας», δήλωσε η Wang, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Λάδι αβοκάντο

Ένα άλλο είδος λαδιού με παρόμοια υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, το μονοακόρεστο λίπος, είναι το εξαιρετικά παρθένο λάδι αβοκάντο – μια άλλη υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα, αν και είναι λιγότερο μελετημένο από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

«Η επιστήμη είναι αρκετά ξεκάθαρη ότι τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ολεϊκά άλατα είναι τα καλύτερα, δήλωσε η Wang. «Ένας απλός τρόπος για να το σκεφτεί κανείς είναι ότι το ελαϊκό οξύ είναι το λιπαρό οξύ που κάνει το ελαιόλαδο και τα έλαια αβοκάντο υγιή και πιο ανθεκτικά στη θερμότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλής ποιότητας μαγειρικά έλαια».

Όπως και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο λάδι αβοκάντο είναι επίσης φυσικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης, γεγονός που καθιστά τα έλαια λιγότερο πιθανό να υποβαθμιστούν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσε ο Wang.

Το λάδι αβοκάντο είναι ευέλικτο και έχει υπέροχη γεύση σε dressing για σαλάτες, μαρινάδες ή και σκέτο σαν γαρνίρισμα σε πολλά φαγη΄τα. Αλλά αν η γεύση είναι πολύ έντονη, δοκιμάστε ραφιναρισμένο λάδι αβοκάντο.

Η Γουάνγκ δήλωσε ότι το εξευγενισμένο λάδι αβοκάντο είναι ένα «ανακυκλωμένο» προϊόν που παρασκευάζεται από ώριμα και χτυπημένα αβοκάντο που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα επειδή δεν μπορούν να πωληθούν στο τμήμα των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα. Οπότε «κερδίζει» και στην βιωσιμότητα.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και τα έλαια αβοκάντο είναι λιγότερο επεξεργασμένα από τις ραφιναρισμένες εκδόσεις αυτών των ελαίων και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Σπορέλαιο

Τα φυτικά έλαια που εξάγονται από τους σπόρους διαφόρων φυτών περιλαμβάνουν το ηλιέλαιο, το σαφράν, τη σόγια, το κανόλα και το καλαμποκέλαιο. Αυτά τα λεγόμενα σπορέλαια τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη, όπως το λινολεϊκό οξύ.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι καλά για την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά τα πολυακόρεστα λιπαρά δεν είναι τόσο καλά για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία σε σύγκριση με το λάδι αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Στη μελέτη που εξέτασε τα σπορέλαια, το έλαιο κανόλα και άλλα έλαια με υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών τα πήγαν χειρότερα, καθώς δεν «άντεξαν» για πολύ σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα σπορέλαια έχουν δυσφημιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας χρειάζεται αλλά δεν μπορεί να παράγει, οπότε είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, δήλωσε ο Frank M. Sacks, ομότιμος καθηγητής πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Ο Sacks, ο οποίος έχει ηγηθεί πολλών κλινικών δοκιμών-ορόσημων για τη διατροφή και την καρδιαγγειακή υγεία, δήλωσε ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

«Τα ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά είναι πολύ ευεργετικά και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μια υγιεινή διατροφή», πρόσθεσε. «Χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο όλη την ώρα. Αυτό είναι γενικά αυτό που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Αλλά μας αρέσει επίσης το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Εάν το κόστος αποτελεί πρόβλημα, τότε τα σπορέλαια μπορούν να αποτελέσουν μια προσιτή εναλλακτική λύση για το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Έλαια που έχουν υποστεί ζύμωση

Ένα λάδι που είναι καλύτερο για το περιβάλλον από πολλά άλλα φυτικά έλαια είναι ένα είδος λαδιού που οι περισσότεροι αγνοούμε την ύπαρξή του. Λόγος γίνεται για έλαια που έχουν υποστεί ζύμωση.

Παρασκευάζεται μέσω της πανάρχαιας μαγειρικής διαδικασίας της ζύμωσης, με την οποία παρασκευάζονται το ψωμί, το κρασί, η μπύρα, το τυρί, το γιαούρτι κ.α.

Ουσιαστικά, μια καλλιέργεια βακτηρίων προστίθεται στα τρόφιμα και αυτά μετατρέπουν ή «ζυμώνουν» τα σάκχαρα του τροφίμου σε αλκοόλη, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα υποπροϊόντα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, τα βακτήρια μετατρέπουν τα σάκχαρα σε λάδι. Το λάδι που προκύπτει είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και έχει υψηλό σημείο καύσης και ουδέτερη γεύση.

Σύμφωνα με εταιρεία παραγωγής αυτού του είδους λαδιού, η παραγωγή του εκπέμπει λιγότερα καυσαέρια και χρειάζεται μικρότερη έκταση και αισθητά λιγότερες ποσότητες νερού για να καλλιεργηθεί. Ωστόσο, το συγκεκριμένο λάδι μπορεί να είναι σημαντικά ακριβότερο από τα υπόλοιπα είδη λαδιών.

Η Wang δήλωσε ότι το λάδι που έχει υποστεί ζύμωση είναι ιδιαίτερα καλό για το περιβάλλον σε σύγκριση με το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στο ψήσιμο, το μαγείρεμα και σε συσκευασμένα τρόφιμα.

«Με την παραγωγή λαδιού που έχει υποστεί ζύμωση δεν σκοτώνεις δέντρα», δήλωσε η Wang. «Υπάρχει εισροή ενέργειας και νερού, αλλά είναι σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με το φοινικέλαιο».

Βούτυρο, λαρδί και λάδι καρύδας

Το βούτυρο, το λαρδί και το λάδι καρύδας χρησιμοποιούνται συχνά στη ζαχαροπλαστική, επειδή περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και δίνουν μια ιδιαίτερη δομή και υφή στα αρτοσκευάσματα.

Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν να καταναλώνετε λιγότερο από 13 γραμμάρια από κορεσμένα λιπαρά λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σε μια νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine την Πέμπτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 200.000 ενήλικες για τρεις δεκαετίες και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά πολύ βούτυρο είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα ή να πεθάνουν από καρκίνο.

Αλλά η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο κανόλα, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

Δύο φυτικά έλαια για τα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, είναι το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι αυξάνουν απότομα την LDL χοληστερόλη, το είδος που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!